Niesziekte

Niesziekte is een veel voorkomende aandoening bij de kat, die soms levensbedreigend kan zijn. De ziekte wordt veroorzaakt door het Feline Herpesvirus (FHV) en/of het Feline Calicivirus (FHC). Niesziekte wordt vooral gezien op plaatsen waar meerdere katten bij elkaar leven. Kittens, oude katten en katten waarvan het afweersysteem niet goed werkt, lopen het grootste risico om ziek te worden en soms zelfs te overlijden. Sommige katten houden een chronische neusverkoudheid over na behandeling die kan leiden tot regelmatig niezen, oogontsteking, een loopneus, een voorhoofdsholteontsteking of bronchitis. Antibiotica helpen bij chronische verkoudheid slechts tijdelijk. Vaccinatie vermindert de kans op niesziekte en de ernst van de symptomen zal milder zijn dan bij een ongevaccineerde kat. De meningen over vaccineren en de frequentie hiervan verschillen, overleg hierover met uw dierenarts.

Symptomen van niesziekte:
– loopneus;
– vaak niezen;
– tranende, ontstoken ogen;
– het derde ooglid is zichtbaar;
– koorts;
– slechte / geen eetlust;
– dunne ontlasting;
– sloomheid;
– soms speekselt de kat overmatig en ontstaan er zweertjes in de bek.

Diagnose, behandeling en besmetting
Uw dierenarts zal de diagnose stellen op basis van symptomen en laboratoriumonderzoek. Met een swab (een soort wattenstaafje) wordt een monster genomen van het mondslijmvlies. In het laboratorium wordt het monster onderzocht op de aanwezigheid van FHV of FCV. Helaas zijn er momenteel nog geen medicijnen beschikbaar om deze virussen te bestrijden. De behandeling is daarom gericht op het ondersteunen van de kat tijdens de periode van ziekte en bijkomende infecties te voorkomen. Soms kan het nodig zijn de zieke kat te dwangvoeren of een vochtinfuus te geven.
Een kat kan drager zijn van het virus, zelf niet ziek worden, maar wel andere katten besmetten met speeksel, neusvocht of traanvocht. Verspreiding vindt plaats via direct contact met een zieke kat, via contact met een drager, maar ook via virusdeeltjes die aanwezig zijn op kleding of handen van mensen. Katten die naar een kattenshow, of opvang gaan moeten goed gevaccineerd zijn om uitbraak en besmetting van niesziekte te voorkomen. Een geïnfecteerde kat moet apart verpleegd worden om verspreiding te voorkomen. Voerbakjes en drinkbakjes moeten goed ontsmet worden, dit geldt ook voor de kattenbak. De verzorger van de kat moet zijn kleding en handen desinfecteren alvorens in contact te komen met andere katten.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top