Mijten en schurft

Er zijn vele soorten mijten die een kat kunnen infecteren. Mijten leven op de huid van hun gastheer. Het zijn kleine diertjes, die op spinnetjes lijken. De meeste mijten zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Wanneer ze een gastheer gevonden hebben, voeden ze zich met huidschilfers, oorsmeer en weefselvocht van de kat. Ze veroorzaken behalve jeuk ook haaruitval, eczeem, en korstjes. Ze kunnen ook mensen en andere dieren besmetten.

Oormijt
Oormijten zijn kleine parasieten die zich nestelen in de gehoorgang van de kat. Ze voeden zich met oorsmeer en huidcellen in het oor. Een kat heeft meestal vreselijke jeuk en er is bruin/zwart oorsmeer in de gehoorgang te zien. Er kunnen  ontstekingen in de gehoorgang, maar ook in het middenoor ontstaan, wanneer het lichaam van de kat reageert op het speeksel van de mijten.
Met een apparaatje om in het oor te kijken, kan de dierenarts witte beestjes zien lopen diep in de gehoorgang. In een uitstrijkje van het oorsmeer worden onder een microscoop de eitjes van de mijt zichtbaar. De dierenarts zal de oren van de kat reinigen en een pipetje Stronghold of een ander bestrijdingsmiddel in de nek leegdrukken om de mijten te bestrijden. Oormijten zijn zeer besmettelijk, dus is het belangrijk andere katten ook te behandelen en met de dierenarts te overleggen welke andere soorten huisdieren ook behandeld moeten worden.

Vachtmijt
Vachtmijt is een mijt die in de vacht en op de huid van de kat voorkomt. In eerste instantie zal er niet veel aan een kat te merken zijn. De kat krijgt jeuk, er ontstaan  huidschilfers, de vacht kan doffer worden en kan er haaruitval voorkomen. Vachtmijt wordt ook wel wandelende roos genoemd, omdat de mijten de schilfers verplaatsen en dat zichtbaar is als je heel goed kijkt.
Katten kunnen ook roos hebben, die dan niet beweegt en dan dus ook niets met mijten te maken heeft, als ze bijvoorbeeld een minder goede vachtconditie hebben
Mensen kunnen ook besmet worden door deze mijten, meestal is dit niet ernstig omdat ze op onze huid niet kunnen overleven, wel kunnen ze jeuk veroorzaken

Wanneer u vermoedt dat uw kat vachtmijten heeft, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. De dierenarts zal een afkrabsel nemen van de huid en dit bekijken onder een microscoop. De dierenarts zal een behandeling met speciale shampoo voorschrijven die u enkele keren moet herhalen en u adviseren ook de omgeving goed te reinigen.

 

Oogstmijt
In de herfst kunnen katten last krijgen van de oogstmijt. De mijten zijn zo klein als een speldenknop en feloranje van kleur. Ze leven op de grond en voeden zich met planten. In de herfst komen de eitjes uit en de larven klimmen omhoog langs het gras of planten en grijpen zich vast aan bijvoorbeeld katten. De mijten zitten het liefst tussen de tenen, op de oren, rondom de anus, onder de buik en op de neus. Wanneer er meerdere mijten bij elkaar zitten zijn ze met het blote oog gemakkelijk te herkennen door de opvallende oranje kleur. De dierenarts kan ook een afkrabsel nemen en dit onder een microscoop bekijken. 
De mijten kunnen zich ook aan mensen hechten, bij voorkeur in knieholtes, op enkels, in oksel en taille. 

Met een anti-vlooienmiddel kan de kat behandeld worden. Soms is ook een middel tegen de jeuk nodig en een middel om de ontstoken huid te genezen.

 

Schurft
Schurft wordt bij een kat veroorzaakt door een mijt. De gevolgen van schurft zijn te herkennen aan, schilferige, kale plekken op de huid, soms met een rode, verdikte huid met ontstekingen. De schurftmijt zelf is met het blote oog niet zichtbaar. 
Deze mijt is zeer besmettelijk en wordt overdragen door direct onderling contact tussen katten. Maar omdat de mijten ook korte tijd in de omgeving kunnen overleven, kunnen katten ook besmet raken door bijvoorbeeld besmette voeding en materialen.
Schurft bij een mens wordt veroorzaakt door een schurftmijt die alleen bij de mens voorkomt.

Schurft wordt behandeld met medicatie, antibacteriële shampoo en wanneer de jeuk te heftig is ook met prednison. Het is belangrijk dat ook de omgeving goed gereinigd wordt en kat geen contact heeft met andere huisdieren, totdat hij genezen is.


* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven