Medische beeldvorming

Inmiddels zijn er zoveel onderzoeksmethoden ontwikkeld, waardoor het voor u als katteneigenaar bijna onmogelijk wordt om een goede keuze te maken. Voor een routine onderzoek blijft een echo of röntgenfoto een prima methode om snel een algemene indruk te krijgen. Het maken van een CT- scan, MRI- scan of scopie is niet altijd een betere methode, maar wordt vaak ingezet wanneer er geen duidelijke diagnose is of meer informatie nodig is.

Röntgenfoto
Röntgenfoto’s worden gemaakt met behulp van elektromagnetische straling. Deze straling wordt door de verschillende weefsels van een lichaam in verschillende mate doorgelaten. Röntgenstraling is niet ongevaarlijk, daarom worden er zo min mogelijk mensen toegelaten in de röntgenruimte en wordt er beschermende kleding tegen de straling gedragen. Met röntgenopnamen kunnen problemen van het skelet en longen vaak goed in beeld gebracht worden. Bepaalde afwijkingen in het maag-darmkanaal kunnen ook in beeld gebracht worden, maar meestal kunnen de buikorganen beter in beeld gebracht worden met echografie. Voor sommige röntgenonderzoeken is het noodzakelijk om contrastvloeistof in te brengen, omdat het probleemgebied dan beter zichtbaar wordt.

Echografie
Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. De geluidsgolven kunnen zich goed verplaatsen in water en zacht weefsel, maar niet in lucht en bot. Een echo is geheel ongevaarlijk, daarom worden er ook echo’s gemaakt bij zwangere poezen en mag de eigenaar in de echoruimte mee kijken naar de beelden. Omdat er tussen de vacht van een dier veel lucht zit, zal uw kat geschoren worden op de plek waar gekeken moet worden. Wanneer er een echo van de organen in de buikholte gemaakt moet worden, kan lucht en beweging in de darmen het echobeeld verstoren, daarom zal er geadviseerd worden uw kat enige uren nuchter te houden. Een Doppler echo (kleurenecho), kan de bloedstroom in organen in beeld brengen. Ook het hart kan goed in beeld gebracht worden, het maken en beoordelen van een hartecho is specialistenwerk en kan daarom het beste door een radioloog gedaan worden.

CT- scan
Een CT-scan (Computer Tomografie) kan een gedetailleerd beeld maken van uw kat, omdat een lichaamsdeel met dunne plakjes in beeld gebracht, waardoor kleinere structuren zichtbaar worden en er een 3d beeld gevormd kan worden. Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling, hierdoor is het geschikt voor het in beeld brengen van het skelet en vele organen en holtes. Er kan ook contrastvloeistof gebruikt worden. Omdat uw kat absoluut niet mag bewegen, is narcose noodzakelijk.

MRI-scan
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. MRI is een ingewikkelde techniek die gebruikt maakt van magnetische velden en radiogolven. Hiermee kunnen vooral de weke delen van het lichaam, zoals de hersenen, de buikorganen en het ruggenmerg het best in beeld gebracht kunnen worden. Er kan gebruik gemaakt worden van contrastvloeistof. Er kan ook een 3D beeld gemaakt worden. Een MRI-scan maakt geen gebruik van “schadelijke” röntgenstraling. Omdat uw kat absoluut niet mag bewegen, is narcose noodzakelijk.

Keuze voor een CT-scan of een MRI-scan
Een CT-scan is goedkoper dan een MRI-scan, maar een CT-scan brengt niet altijd de structuren in beeld die gezien moeten worden. Overleg daarom met uw dierenarts of de radioloog welke techniek past bij het probleem.

Endoscopie
Tijdens een endoscopie wordt er een cameraatje met een bestuurbare slang (endoscoop) via de mond of anus in het lichaam gebracht. Omdat er verschillende endoscopieën gemaakt kunnen worden, is hierover een apart artikel over geschreven op deze site genaamd.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven