Lichaamstemperatuur

De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen 38 en 39 graden Celsius Het opnemen van de temperatuur kan bij katten alleen rectaal. Als uw kat een beetje mee wil werken dan kunt u thuis zelf de temperatuur opnemen. Een thermometer die een dierenarts ook gebruikt, geeft de meest betrouwbare meting. Een thermometer die voor mensen gebruikt wordt is bruikbaar, maar heeft een lagere beginstand en meet daardoor niet altijd lang genoeg om op te lopen naar de juiste temperatuur. Het beste kunt u de temperatuur meten als iemand anders de kat vasthoudt. Als uw kat niet wordt vastgehouden, kan hij ontsnappen en wordt het moeilijk om het voor de tweede keer voor elkaar te krijgen. Vet de thermometer in met een beetje vaseline of zonnebloemolie. Laat uw kat op zijn zij liggen of staan en pak voorzichtig de staart en buig die een klein beetje naar voren. Op deze manier komt er minder spanning op het gebied rondom de anus en kan de thermometer gemakkelijker naar binnen geschoven worden. Schuif de thermometer 1,5 cm naar binnen en draai de thermometer vervolgens een kwartslag in de anus. De meeste moderne thermometers geven met een geluidje aan, wanneer u de thermometer kunt verwijderen. Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts, het kan zijn dat de meting niet betrouwbaar is,  omdat uw kat niet meewerkte en er zijn meerdere symptomen dan de lichaamstemperatuur die aangeven dat uw kat hulp nodig heeft van een dierenarts.

Te hoge lichaamstemperatuur
Wanneer uw kat een te hoge lichaamstemperatuur heeft is dat een teken dat hij niet in orde is. Katten die koorts hebben zijn vaak sloom en hebben geen eetlust. Koorts kan bijvoorbeeld betekenen dat er een abces of bacteriële infectie aanwezig is. Wanneer de oorzaak van de verhoging niet gevonden wordt, wordt er toch vaak antibiotica gegeven. Als de koorts aanhoudt is uitgebreider onderzoek noodzakelijk. Soms is wel aan het dier met koorts te voelen dat het warmer is, maar de enige manier om het zeker te weten, is het opnemen van de lichaamstemperatuur. 

Te lage lichaamstemperatuur
Wanneer de lichaamstemperatuur van uw kat lager is dan 38 graden Celsius is, kan er sprake zijn van onderkoeling. Onderkoeling kan o.a. veroorzaakt worden door hartfalen, nierfalen, shock, diabetes, vergiftiging, opsluiting in een te koude ruimte, niet naar binnen kunnen wanneer het buiten koud of nat is of een ernstige infectie. Ook tijdens en na narcose kan onderkoeling optreden. Een onderkoelde kat kan hevig beven en trillen, dit is een reactie van het lichaam om te proberen de temperatuur te verhogen. Neem in ieder geval meteen contact op met een dierenarts. Op weg naar de dierenarts kunt u uw kat helpen door hem in een warme handdoek te wikkelen, bijvoorbeeld een handdoek die in een wasdroger of op de verwarming verwarmd is. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven