Leververvetting

Leververvetting is een regelmatig voorkomend ernstig probleem, waarvan niet elke eigenaar weet hoe en hoe snel het kan ontstaan.

Oorzaak en gevolg  
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van leververvetting, vaak is het het gevolg van niet of zeer weinig eten. Leververvetting kan snel ontstaan, neem daarom contact op met een dierenarts als uw kat langer dan een dag niets of zeer weinig eet.
Wanneer uw kat niet of heel slecht eet ontstaat er een energietekort,  het lichaam gaat dan over op het verbranden van lichaamsvet. Om onverklaarbare reden gaat een kat het afgebroken lichaamsvet weer opslaan in de lever i.p.v. het om te zetten in energie. Omdat de levercellen dan hun eigenlijke functie niet meer kunnen uitvoeren, leidt dit tot leverfalen met de dood als gevolg, wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen.

Wanneer het noodzakelijk is om uw kat met overgewicht te laten afvallen, mag u uw kat nooit laten vasten, omdat leververvetting dan juist ontstaat. Uiteraard is kortdurend vasten, onder begeleiding van een dierenarts, wanneer dit nodig is voor een medische behandeling geen probleem. Neem bij overgewicht contact op met uw dierenarts, die kan helpen uw kat op een verantwoorde manier proberen af te laten vallen.


Een aantal symptomen dat kan duiden op leververvetting:
      
–  verminderde eetlust;
–  vermageren;
–  verminderd uithoudingsvermogen;
–  wisselende eetlust;
–  meer plassen en drinken;
–  bloedarmoede;
–  niet lekker in zijn vel zitten;
–  epileptische aanvallen;
–  beven en trillen;
–  dwangmatig bewegen;
–  gele huid; te zien aan de binnenkant van de oren en de slijmvliezen.


Diagnose en behandeling
Door een bloedonderzoek en/of het maken van een echo kan leververvetting worden vastgesteld. 

De enige efficiënte behandeling is de kat weer aan het eten te krijgen, dit kun je proberen met:
– kattenvoer dat uw kat erg lekker vindt en normaal niet krijgt;
– het verwarmen van kattenvoer waardoor het sterker gaat ruiken;
– eetlust opwekkende medicatie;
– medicatie tegen misselijkheid en braken.

Vaak is de kat te ziek om zelf weer te gaan eten, dwangvoeren is dan de enige optie. Voeding moet u dan in de vorm van brijballetjes of in vloeibare vorm in de wangzak aanbrengen. 
De dierenarts kan ook een sonde plaatsen en/of een infuus geven, uw kat wordt dan meestal opgenomen bij de dierenarts. De behandeling van leververvetting kan enige tijd duren.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven