Leverproblemen

De lever is een complex orgaan dat bloed ontvangt uit meerdere organen. De lever is o.a. belangrijk voor: de vertering van voedsel, het verwerken van afvalstoffen, de verwerking van medicatie, de zuivering van het bloed, het maken van eiwitten, de verwerking van suikers, de hormoonhuishouding enz.

Meestal presenteren leveraandoeningen zich met vage klachten, die allerlei oorzaken kunnen hebben. Een aantal symptomen die kunnen duiden op een leverprobleem:       
–  verminderde eetlust
–  vermageren
–  verminderd uithoudingsvermogen
–  wisselende eetlust
–  meer plassen en drinken
–  bloedarmoede
–  niet lekker in zijn vel zitten
–  epileptische aanvallen
–  beven en trillen
–  dwangmatig bewegen
–  gele huid; te zien aan de binnenkant van de oren en de slijmvliezen.

Leverziektes zijn ernstig en kunnen acuut of chronisch zijn. Er zijn veel leverziektes mogelijk, een aantal voorbeelden:
–  levershunt
–  leverontsteking
–  leververvetting
–  een afsluiting van de galwegen, bijv. door galstenen.
–  een levertumor
–  een snel ontwikkelde bloedarmoede.
–  hormonale ziektes
–  ontsteking van de lever als reactie op een ontsteking elders in het lichaam.
–  levercirrose
–  triaditis: een combinatie van ontstoken darm, galblaas en lever.

Diagnose stellen
Om een goede diagnose te stellen is een bloedonderzoek noodzakelijk. Is er een verdenking van een leveraandoening maar niet voldoende duidelijkheid, dan is de volgende stap het maken van een echo en daarna eventueel het nemen van een biopt. Het nemen van een leverbiopt is niet zonder risico, er kan namelijk een bloeding optreden.

Leververvetting
Leververvetting kenmerkt zich door een ophoping van vet in de levercellen en die kunnen hierdoor hun eigenlijke functie, o.a. ontgiften en het aanmaken van eiwitten, niet meer uitvoeren. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor leververvetting, meestal is het het gevolg van niet of zeer weinig eten, hierdoor ontstaat er een energietekort., het lichaam gaat dan over op het verbranden van lichaamsvet. Om onverklaarbare reden gaat een kat het afgebroken lichaamsvet weer opslaan i.p.v. het om te zetten in energie. Omdat de levercellen hun eigenlijke functie niet meer kunnen uitvoeren, leidt dit tot leverfalen met de dood als gevolg, wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen. Leververvetting kan snel ontstaan, neem daarom contact op met een dierenarts als uw kat een dag niets of zeer weinig eet.
Door een bloedonderzoek en / of het maken van een echo kan leververvetting worden vastgesteld. Wanneer uw kat last heeft van overgewicht of spijsverteringsklachten mag u uw kat nooit laten vasten, leververvetting is dan namelijk het gevolg. Neem bij spijsverteringsproblemen of overgewicht contact op met uw dierenarts, die kan het voedingspatroon verantwoord aanpassen.
De enige efficiënte behandeling is de kat weer aan het eten te krijgen. Dit kan gedaan worden met prikkelende hapjes zoals tonijn uit blik, het verwarmen van kattenvoer waardoor het sterker gaat ruiken, eetlust opwekkende medicatie, of medicatie tegen misselijkheid en braken. Vaak is de kat te ziek om zelf weer te gaan eten, dwangvoeren is dan de enige optie. Voedsel wordt dan in de vorm van brijballetjes of in vloeibare vorm gedwongen in de wangzak gebracht. 
De dierenarts kan ook een sonde plaatsen en/of een infuus geven, uw kat wordt dan meestal opgenomen bij de dierenarts. De behandeling van leververvetting kan enige tijd duren.

Levershunt
Een levershunt is een aangeboren afwijking. Hierbij heeft de natuur een fout gemaakt en een extra bloedvat aangelegd. Dit bloedvat zorgt ervoor dat het grootste deel van het bloed niet door maar langs de lever stroomt, dit bloed is dan niet gezuiverd van o.a. ammoniak, een giftige stof voor met name de hersenen. Een te hoge ammoniakwaarde uit zich dan ook voornamelijk in hersenstoornissen. Een kat kan epilepsieaanvallen krijgen, wankel gaan lopen, slecht zien, klachten van het maag-darmkanaal (diarree) krijgen, minder goed ontwikkelen (klein blijven) enz. Of een levershunt succesvol geopereerd kan worden hangt af van de grootte en plaats van het extra bloedvat.

Levercirrose
Levercirrose is een complete beschadiging van de lever, bijvoorbeeld veroorzaakt door een chronische leverontsteking. Levercirrose is niet te genezen, alleen een levertransplantatie zou genezing kunnen betekenen, maar dit is bij katten nog niet mogelijk.

Leverkanker
Sommige tumoren kunnen worden behandeld met chemotherapie, soms is een operatie mogelijk. Er zijn echter ook tumoren die niet te behandelen zijn. Meer duidelijkheid hierover wordt verkregen door het maken van een echo in combinatie met een leverbiopt.

Leverdieet
Een leverdieet wordt soms aangeraden ter ondersteuning, maar kan de leveraandoening niet genezen of medicatie vervangen. Een laxeermiddel zoals Laxatract of Tractonorm kan een verhoogde ammoniakwaarde enigszins verlagen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top