Leverproblemen

De lever is een complex orgaan dat bloed ontvangt uit meerdere organen. De lever is o.a. belangrijk voor: de vertering van voedsel, het verwerken van afvalstoffen, de verwerking van medicatie, de zuivering van het bloed, het maken van eiwitten, de verwerking van suikers, de hormoonhuishouding enz.
Leveraandoeningen zijn vaak ernstig, kunnen chronisch of acuut zijn en presenteren zich vaak met vage klachten, die allerlei oorzaken kunnen hebben.


Een aantal symptomen dat kan duiden op een leverprobleem:      
–  verminderde eetlust;
–  vermageren;
–  verminderd uithoudingsvermogen;
–  wisselende eetlust;
–  meer plassen en drinken;
–  bloedarmoede;
–  niet lekker in zijn vel zitten;
–  epileptische aanvallen;
–  beven en trillen;
–  dwangmatig bewegen;
–  gele huid; te zien aan de binnenkant van de oren en de slijmvliezen.

Een aantal voorbeelden van leveraandoeningen:
–  levershunt;
–  leverontsteking;
–  leververvetting;
–  een afsluiting van de galwegen, bijv. door galstenen;
–  een levertumor;
–  een snel ontwikkelde bloedarmoede;
–  hormonale ziektes;
–  ontsteking van de lever als reactie op een ontsteking elders in het lichaam;
–  levercirrose;
–  triaditis: een combinatie van ontstoken darm, galblaas en lever.

Diagnose stellen
Om een goede diagnose te stellen is een bloedonderzoek noodzakelijk. Is er een verdenking van een leveraandoening maar niet voldoende duidelijkheid, dan is de volgende stap het maken van een echo en daarna eventueel het nemen van een biopt. Het nemen van een leverbiopt is niet zonder risico, er kan namelijk een bloeding optreden.

Een aantal voorbeelden van leverproblemen en de behandeling daarvan
Leververvetting
Een regelmatig voorkomend ernstig probleem, waarvan niet elke eigenaar weet hoe en hoe snel het kan ontstaan. Omdat het belangrijk is dat dit leverprobleem uitgelicht wordt, is het een apart artikel op deze website.

Levershunt
Een levershunt is een aangeboren afwijking. Hierbij heeft de natuur een fout gemaakt en een extra bloedvat aangelegd. Dit bloedvat zorgt ervoor dat het grootste deel van het bloed niet door maar langs de lever stroomt, dit bloed is dan niet gezuiverd van o.a. ammoniak, een giftige stof voor met name de hersenen. Een te hoge ammoniakwaarde uit zich dan ook voornamelijk in hersenstoornissen. Een kat kan epilepsieaanvallen krijgen, wankel gaan lopen, slecht zien, klachten van het maag-darmkanaal (diarree) krijgen, minder goed ontwikkelen (klein blijven) enz. Of een levershunt succesvol geopereerd kan worden hangt af van de grootte en plaats van het extra bloedvat.

Levercirrose
Levercirrose is een complete beschadiging van de lever, bijvoorbeeld veroorzaakt door een chronische leverontsteking. Levercirrose is niet te genezen, alleen een levertransplantatie zou genezing kunnen betekenen, maar dit is bij katten nog niet mogelijk.

Leverkanker
Sommige tumoren kunnen worden behandeld met chemotherapie, soms is een operatie mogelijk. Er zijn echter ook tumoren die niet te behandelen zijn. Meer duidelijkheid hierover wordt verkregen door het maken van een echo in combinatie met een leverbiopt.

Specifieke dieetvoeding wordt soms aangeraden ter ondersteuning van een leverprobleem, maar kan de leveraandoening niet genezen of medicatie vervangen. Een laxeermiddel zoals Laxatract of Tractonorm kan een verhoogde ammoniakwaarde enigszins verlagen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven