Lastige klusjes

Tips om pillen te geven
Stop de pil achter in het bekje, leg hem achter op de tong. Wrijf daarna over het strottenhoofd als uw kat niet slikt. 
Verstop de pil in een bolletje smeerkaas of leverpastei. Als uw kat hier niet intrapt, kan het op de volgende manier wel lukken: geef eerst een bolletje zonder pil en daarna een bolletje met pil en dan meteen weer een bolletje zonder pil of een kattensnoepje.
Koop bij de dierenarts Easypil, waarin u de pil kunt verstoppen.
Stop de pil in een pillenschieter, te koop bij de dierenarts.
Bij de dierenarts en de mensenapotheek zijn pillensnijders te koop waarmee u makkelijk pillen kunt verdelen in kleinere stukjes. Sommige medicatie is ook in injectievorm te geven door uw dierenarts.

Urine opvangen
Bij de dierenarts zijn speciale niet absorberende kattenkorrels te koop, met een pipetje om de urine op te zuigen. Dit kan heel stressvol zijn voor uw kat, veel katten zullen niet in de bak gaan met die voor hen vreemde korrels. Uw kat kan het dan heel lang ophouden en vervolgens ergens anders gaan plassen.
U kunt uw kat volgen naar de kattenbak, vooraf de kap van de bak afhalen. Wanneer uw kat gaat zitten, een pollepel / bakje in de straal houden. Wacht tot uw kat zit, dan is de kans groot dat hij blijft zitten en plast.
U kunt een blaaspunctie laten doen  bij de dierenarts. Dit klinkt pijnlijk, maar dat is het niet, wel kan een bezoek aan de dierenarts stress veroorzaken. De urine is dan ook zuiver en vers. Niet elke dierenarts beheerst deze techniek zonder een overbodige echo te maken, informeer daarom vooraf hiernaar. Ook kan het zijn dat de blaas leeg is, wanneer u bij de dierenarts bent.

Ogen zalven /druppelen
Maak het oog goed schoon met een gaasje en lauw water. Laat uw kat omhoog kijken, terwijl hij rustig zit. Til het bovenste ooglid op en druppel/zalf het oog. Zorg dat u met de druppelaar/tube het oog niet raakt. Probeer het oog te sluiten en masseer het voorzichtig, om een goede verdeling te krijgen. Beloon uw kat met een kattensnoepje, wanneer het goed gegaan is. Gebruik nooit zalf/druppels die over de datum zijn. Lees ook in de bijsluiter tot wanneer een geopende tube/ flesje houdbaar is.

Oren zalven/ druppelen
Steek de tube voorzichtig in de gehoorgang en spuit één keer of druppel de voorschreven dosering. Masseer het kraakbeengedeelte van het oor. Beloon uw kat met een kattensnoepje, wanneer het goed gegaan is. Oorpijn is meestal erg pijnlijk, overleg met uw dierenarts of pijnstilling noodzakelijk is. Ga nooit oren druppelen of zalven, voordat een dierenarts met zekerheid kan vaststellen dat er geen gaatje in het trommelvlies zit.

Hartfrequentie meten
Enige oefening is nodig om een juiste frequentie te meten. U kunt meten in de lies, daar bevindt zich de grote pootslagader. U meet door voorzichtig te voelen met uw vingertoppen. U kunt ook meten aan het hart; ter hoogte van de elleboog op de borstkas (als uw kat staat). De normale frequentie moet tussen de 120 en 200 slagen per minuut zijn in rust en de hartslag moet regelmatig zijn.

Temperatuur meten
Een digitale thermometer voor humaan gebruik, kunt u gebruiken om de temperatuur van uw kat te meten. Oorthermometers zijn niet geschikt; gebruik een thermometer voor rectaal gebruik. Meten met een thermometer speciaal voor dieren is betrouwbaarder omdat een thermometer die voor mensen gebruikt wordt lager begint en daarom niet altijd ver genoeg stijgt. Een beetje olie of vaseline, maakt het inbrengen makkelijker en minder gevoelig. Breng de thermometer 1,5 cm diep in en draai de thermometer daarna een kwartslag.
Een normale temperatuur, ligt tussen de 38 en 39 graden. Zowel bij een verlaagde als verhoogde temperatuur is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts.

Nagels knippen
De nagels van de voorpoten kunt het beste knippen als uw kat zit, voor het knippen van de nagels van de achterpoten is het makkelijk als uw kat ligt. U kunt de nagels knippen met een nagelknippertje, maar u kunt beter een speciaal schaartje kopen dat gemaakt is om kattennagels te knippen. Wanneer u een nagelknippertje gebruikt is de kans groter dat de nageltjes splijten. Pas goed op dat u niet “het leven” knipt, dat is het roze gedeelte, dat is pijnlijk en kan flink bloeden. 

Voor alle klusjes geldt, dat de meeste katten het niet fijn vinden om heel stevig vast gehouden te worden. Probeer daarom of het lukt zonder uw kat in de houdgreep te nemen of in een handdoek te wikkelen. Het belangrijkste is echter dat het lukt, dus als het niet anders kan dan toch maar in de houdgreep of in een handdoek gewikkeld.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven