Als een poes krols is, is ze vruchtbaar en kan ze zwanger worden. In de kattenopvang zitten nog zoveel katten die wachten op een gouden mandje en voor hen blijft het dweilen met de kraan open, als u besluit uw kat niet of niet op tijd te laten castreren. Ook een kat die niet buiten komt kan een keer ontsnappen en zwanger terugkomen of een poes dekken.
Krols zijn
Een poes wordt meestal krols rond de leeftijd van 6 maanden, maar kan zeker ook eerder of later krols worden. Een krolse poes laat meestal duidelijk merken dat ze krols is; ze miauwt veel en hard, gaat over de grond rollen, probeert te ontsnappen om op zoek te gaan naar een kater, is rusteloos en kan gaan sproeien. Er is geen bloeding zoals bij een teefje.
Echter een poes kan ook stil krols zijn, waardoor de eigenaar het niet in de gaten heeft en de poes dus ook onbedoeld zwanger kan worden.
Krols zijn is voor een poes geen fijne tijd, ze vermagert en het is erg vermoeiend voor haar. Ook een eigenaar is vaak niet blij met een krolse, krijsende poes. Krols zijn duurt vaak 7 tot 9 dagen gevolgd door een rustperiode van 2 tot 3 weken, waarna ze weer opnieuw krols kan worden.
De dekking
Een poes heeft pas een eisprong wanneer ze gedekt wordt, door prikkeling van de vaginawand, een niet gecastreerde kater heeft hiervoor weerhaakjes op zijn penis. Een enkele keer treedt er een eisprong op na een mislukte dekking en kan de poes schijnzwanger raken. Een poes kan meerdere keren door verschillende katers gedekt worden en dus ook kittens dragen van verschillende katers. Terwijl een poes haar kittens nog zoogt, zou ze alweer opnieuw krols en zwanger kunnen worden.
De geslachtsrijpe, niet gecastreerde kater
Een kater wordt niet krols, maar gaat katergedrag vertonen als hij geslachtsrijp is. De bekendste uiting van geslachtsrijp zijn is sproeien, dit doet hij om zijn territorium af te bakenen. Typerend voor sproeien is dat het tegen verticale oppervlakken gedaan wordt met een snel bewegende staart. De urine van een kater die sproeit heeft een penetrante geur. Wanneer een kater eenmaal sproeit is de kans aanwezig dat hij dit inmiddels aangeleerde gedrag blijft vertonen na zijn castratie. Sproeien is vaak een uiting van geslachtsrijp zijn, maar kan ook een uiting van ongemak of pijn zijn, het probleem wordt dan niet opgelost door castratie.
Een geslachtsrijpe kater moet ook zijn territorium beschermen tegen andere katers, er zal dus vaker gevochten worden. Door die gevechten kunnen vechtabcessen ontstaan en besmettelijke ziekten overgedragen worden.
De kater gaat ook op zoek naar een poes om te dekken en kan daardoor grote afstanden afleggen.
Castreren of steriliseren van een poes
In Nederland worden katten meestal gecastreerd vanaf de leeftijd van 6 maanden. Dat een poes pas gecastreerd kan worden na haar eerste nestje is onjuist en gelukkig bij de meeste mensen bekend inmiddels.
Ook moeten wachten tot een poes een keer krols geweest is, is een fabel.
Vaak wordt er vanuit gegaan dat een poes pas krols wordt in het voorjaar als het warmer weer wordt, ook dit is een fabel er worden steeds vaker ook in de wintermaanden kittens geboren.
In Nederland wordt een poes bijna altijd gecastreerd, haar eierstokken worden verwijderd onder algehele narcose, door een sneetje in de buik. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als dat om medische redenen noodzakelijk is, de juiste onbekende benaming hiervoor is een hysterectomie.
Bij een sterilisatie worden de eierstokken onderbroken en wordt de poes nog krols daarna.
Ook door de bijnieren worden hormonen afgegeven, daardoor komt het zelden voor dat een poes, na een castratie, daardoor nog krols wordt.
Er bestaat voor poezen ook een zogenaamde poezenpil, die 1x per week gegeven moet worden. De poezenpil geven is niet zonder risico ; het verhoogt de kans op het ontstaan van melkkliertumoren, baarmoederontsteking, suikerziekte, kan voor overgewicht zorgen en het vergeten te geven van de pil kan een zwangerschap veroorzaken.
Het is zeker af te raden om een poes zwanger te laten worden voor de leeftijd van 2 jaar, eerder zwanger worden kan de gezondheid van de poes en de kittens in gevaar brengen. Voor een te jonge poes kan bevallen en het grootbrengen van kittens een groot probleem zijn, omdat het eigenlijk een kitten met kittens is.
Vraag aan de dierenarts, na een castratie, voor enkele dagen pijnstilling, als dit niet standaard meegegeven wordt.
Castratie van een kater
Tijdens de castratie worden onder algehele narcose de zaadballetjes uit de balzakjes verwijderd door een sneetje in de balzakjes te maken. Het kan voorkomen dat er een balletje (of beide balletjes) niet ingedaald is, meestal is het dan in de lies of buikholte te vinden. De dierenarts zal dan met een echoapparaat op zoek gaan naar het balletje en het alsnog verwijderen. Ook door de bijnieren van een kater worden hormonen afgegeven, waardoor een kater soms nog in mindere mate het gedrag van een niet gecastreerde kater kan vertonen.
Op zeer jonge leeftijd castreren
Tegenwoordig komen er steeds meer voorstanders van vroeg castreren: castratie van een kitten wanneer het tussen de 8 en 16 weken oud is. Dit gebeurt vooral bij kittens die in de kattenopvang opgroeien, om voortplanting na adoptie te voorkomen. Werknemers binnen de kattenopvang weten namelijk als geen ander hoeveel katten op zoek zijn naar een gouden mandje. De verplichting van castratie bij adoptie van een kat wordt regelmatig niet of te laat opgevolgd en is daardoor geen garantie dat voortplanting wordt voorkomen. Fokkers kunnen ook besluiten tot vroeg castreren om het doorgeven van een erfelijke aandoening te voorkomen of om te voorkomen dat een kitten later gebruikt wordt om mee te fokken.
Tegenstanders van vroeg castreren beweren o.a. dat:
– het zielig is, omdat een kitten nog zo klein is.
– narcosemiddelen en pijnmedicatie gevaarlijk zijn voor kittens.
– ze niet lang nuchter mogen zijn.
– vroeg castreren de groei belemmert.
– de urinebuis kleiner blijft en dat de kans op verstopping vergroot.
Voorstanders van vroeg castreren beweren o.a. dat:
– vroeg castreren een garantie is om voortplanting te voorkomen.
– het fijn is om met de moederpoes en nestgenootjes bij de dierenarts te zijn.
– de kleintjes sneller herstellen dan een ouder kitten.
– er tegenwoordig veilige narcosemiddelen zijn voor kittens.
– er veilige pijnbestrijding beschikbaar is voor kittens.
– de kittens niet lang van te voren nuchter hoeven te zijn.
– ervaring en de wetenschap aantonen, dat de groei niet belemmerd wordt.
* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.
* Reageren kan op de facebookpagina van Kattendomein.