Een katerstaart ontstaat wanneer de talgklieren van de staartklier overactief zijn en er daardoor een ophoping van talg en vuil ontstaat. De staartklier bevat over de hele lengte van de staart: talgklieren, geurklieren en zweetkliertjes, maar net boven de staart bevinden zich de meeste klieren. Bij een katerstaart kunnen ook de huid en de talgklieren gaan ontsteken. Er is niet zoveel bekend over het ontstaan van een katerstaart; er wordt gedacht dat mannelijke geslachtshormonen een rol spelen en het komt het meest voor bij niet gecastreerde katers, vandaar de naam katerstaart. Meestal ontstaan de klachten als een kat, bijvoorbeeld door pijnlijke gewrichten of andere medische oorzaken, zichzelf niet goed kan wassen.
In het begin heeft een kat geen last van de katerstaart. Meestal valt het de eigenaar op dat de vacht boven de staart plakkerig en dunner is en soms is er een kale, donkere plek zichtbaar. Als de talgkieren of de huid ontstoken raken en/of er klitten ontstaan heeft de kat er wel last van. Een ontsteking is te herkennen aan een rode huid, korstjes en puistjes/pukkeltjes.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, maar ze werken niet allemaal even goed. Het castreren van een kater lost het probleem niet op, maar kan wel verergering voorkomen. Wanneer uw kat zichzelf niet goed kan wassen omdat hij bijvoorbeeld last van artrose heeft, kunt u zijn leefomgeving aanpassen en uiteraard kan de dierenarts u daarmee ook helpen. Er bestaan allerlei producten, o.a. shampoos, sprays, zalfjes en ontsmettingsmiddelen, om de huid en de vacht te behandelen. Echter deze middelen kunnen averechts werken, ze prikkelen de toch al overprikkelde huid.
Het is verstandig om met uw dierenarts te overleggen welke behandeling uw kat nodig heeft. Een gediplomeerde kattentrimster kan helpen om ontstane klitten op een diervriendelijke manier te verwijderen.
* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.
* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.