Kanker

De diagnose kanker bij uw kat komt hard aan en in korte tijd komen er veel vragen op u af. 
– Kan de ziekte worden behandeld ?
– Hoe ziet het leven eruit tijdens perioden van onderzoeken en behandeling ?
– Welke resultaten kan ik verwachten ?
– Wat zijn de kosten ?
– Wil ik dit mijn kat aandoen, is dit nog een katwaardig bestaan ?

Kanker
Bij kanker is er een groei van cellen met genetisch afwijkend materiaal. Hierdoor ontstaat een gezwel, ook wel tumor genoemd. Er zijn twee soorten gezwellen : goedaardige en kwaadaardige gezwellen. Goedaardige gezwellen kunnen wel erg groot worden, maar verspreiden zich meestal niet naar andere delen van het lichaam. Kwaadaardige gezwellen verspreiden zich wel naar andere delen van het lichaam en vormen een grote bedreiging voor het lichaam. De verspreiding kan plaatsvinden door het binnendringen van omringende weefsels of door uitzaaiingen. Uitzaaiingen zijn kleine stukjes tumorweefsel die loslaten en zich vanuit de primaire tumor via de bloedbaan of lymfevaten naar andere organen verplaatsen waar ze uitgroeien tot nieuwe gezwellen. 

Oorzaken
Kanker komt steeds vaker voor bij gezelschapsdieren, dit komt vooral omdat gezelschapsdieren steeds ouder worden.
Hormonen spelen ook een rol, daarom is het tijdstip van castratie belangrijk en wordt het gebruik van de pil afgeraden. Erfelijkheid en omgevingsfactoren zoals zonlicht en nicotine kunnen de kans op het krijgen van kanker verhogen.

Een aantal voorkomende symptomen:
– Abnormale diktes die niet verdwijnen of toenemen in grootte.
– Wonden die niet genezen.
– Vermagering.
– Afname van eetlust, moeite met kauwen of slikken.
– Bloedverlies of andere uitvloeiing uit een lichaamsopening.
– Benauwdheid of hoesten.
– Verminderd uithoudingsvermogen.
– Blijvende kreupelheid of stijfheid.
– Moeilijkheden met plassen of ontlasting.
– Bleke mondslijmvliezen.
– Pijn.
– Veel drinken en plassen .
– Overdreven veel eten.
Uiteraard kunnen ook andere verschijnselen duiden op kanker en kunnen bovenstaande verschijnselen duiden op vele andere medische problemen.

Behandelingsmethoden:
– Chirurgie
– Chemotherapie
– Bestraling

Welke behandeling zal worden toegepast hangt vooral af van het type kanker. Een combinatie van verschillende behandelingen is ook mogelijk. Dieren verdragen deze behandelingen in het algemeen goed, ze worden bijvoorbeeld zelden kaal van chemotherapie, maar kunnen wel misselijk zijn en braken. Katten moeten voor een bestraling onder narcose worden gebracht, omdat zij anders niet stil blijven liggen. Hoewel kanker bij dieren dus behandeld kan worden, blijft het moeilijk te voorspellen of de patiënt volledig zal genezen. Vroegtijdig opsporen en een nauwkeurige, volledige diagnose zijn belangrijk om de kans op genezing te vergroten.

Wat u kunt doen
Neem meteen contact op met uw dierarts wanneer u een bultje voelt, wacht niet tot een bultje groeit ! Bij de diagnose en behandeling van kanker krijgen u en uw dierenarts meestal hulp van een of meerdere veterinaire specialisten.

Terminale zorg
Wanneer de mogelijkheden voor behandeling zijn uitgeput, kan medicatie helpen om de laatste fase van het leven van uw kat draaglijk te maken.
Liefdevolle zorg maakt het mogelijk om van dag tot dag in te spelen op de verschillen in het gedrag, de eetlust en de mogelijkheid om te bewegen van het dier. Pijnbestrijding moet in de terminale zorg centraal staan. 

Euthanasie
Het kan zijn dat liefdevolle zorg en medicatie voor het dier in zijn laatste levensfase niet langer helpen om de pijn draaglijk te maken en lijden te voorkomen. Vraag u voortdurend af, of uw kat nog een katwaardig bestaan heeft en bespreek dit met uw dierenarts. Dierenliefde betekent ook uw kat langer lijden besparen, als er geen sprake meer is van een katwaardig bestaan.  

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven