Kale plekken door overmatig likken

Veel katten in Nederland leiden een onbezorgd leven: heerlijk luieren, lekker eten, aandacht van het personeel enz. Er zijn echter ook katten die dagelijks stress ervaren: iets in hun leven gaat niet zoals ze het zouden willen en ze kunnen het zelf niet veranderen.
Een kat zal proberen aan zijn eigenaar duidelijk te maken dat het niet goed gaat, sommige katten uiten hun stress door zichzelf extreem veel te wassen of te bijten, waardoor er kale plekken in de vacht ontstaan. 
Omdat kale plekken vaak een medische oorzaak hebben, is het essentieel om eerst een dierenarts te bezoeken, alvorens u gaat denken aan stress veroorzaakt door omgevingsfactoren.

Symptomen
Door het likken met de ruwe tong of het bijten met de voortandjes, is de huid vrijwel kaal en zijn er nog stoppeltjes voelbaar. De aanwezige stoppeltjes zijn o.a. een aanwijzing dat de haren niet zijn uitgevallen. Verder is er niet altijd iets aan de huid te zien: niet schilferig, geen pukkeltjes, korstjes of schilfers. Als het likken heel heftig is kan de huid kapot gelikt worden en ontstoken raken, dit lijkt op nat eczeem. Er zijn echter ook katten die dit stressgedrag vertonen zonder dat dit zichtbaar is aan hun vacht of huid.

Diagnose
De dierenarts zal onderzoeken of er sprake is van een vlooienallergie, een voedselallergie. een allergie voor een stof uit de omgeving of stress door een ander medisch probleem.
Als medische problemen zijn uitgesloten of behandeld, begint de zoektocht naar stress veroorzaakt door omgevingsfactoren.

Stress veroorzaakt door omgevingsfactoren
Er zijn vele omgevingsfactoren die tot stress kunnen leiden in een kattenleven. Die factoren zijn niet altijd duidelijk voor de eigenaar van de kat.
Enkele voorbeelden van oorzaken die tot stress kunnen leiden:
– een (nieuwe) huisgenoot;
– verveling;
– verhuizing;
– een buurtkat;
– de geboorte van een baby;
– kleine kinderen die de kat lastigvallen;
– eenzaamheid;
– drukte in huis.

Behandeling
Afhankelijk van de oorzaak van het overmatig bijten en likken kan er een hypo-allergene voeding geadviseerd worden, medicatie ingezet worden of een medische behandeling noodzakelijk zijn.
Medicatie zoals Valium, Dexoral of Prednoral kan tijdelijk ter ondersteuning ingezet worden om de vicieuze cirkel van stress – likken/bijten – meer bijten en likken – ontstoken huid enz. te doorbreken.
Soms is nodig om tijdelijk een kraag of een speciaal daarvoor gemaakt medical pet shirt te dragen, zodat de huid kan genezen en er niet opnieuw gekrabd of gebeten kan worden.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven