Kale plekken door overmatig likken

Kale plekken in de vacht kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door jeuk, hormonale problemen of stress. Veel katten in Nederland leiden een onbezorgd leven: heerlijk luieren, lekker eten, aandacht van het personeel enz. Er zijn echter ook katten die dagelijks stress ervaren: iets in hun leven gaat niet zoals ze het zouden willen en ze kunnen het zelf niet veranderen. Een kat zal proberen zijn ongenoegen aan zijn eigenaar duidelijk te maken, door bijvoorbeeld: onzindelijkheid, krabben aan de meubels, sproeien enz., zie hiervoor de artikelen in de rubriek gedrag op de website. Sommige katten uiten hun ongenoegen door zichzelf extreem veel te wassen of zichzelf te bijten, waardoor kale plekken ontstaan in hun vacht en soms zelfs ontstekingen van de huid. Omdat kale plekken vaak een medische oorzaak hebben is het essentieel om eerst een dierenarts te bezoeken alvorens u gaat denken aan stress veroorzaakt door omgevingsfactoren.

Symptomen
Door het likken met de ruwe tong of het bijten met de voortandjes, is de huid vrijwel kaal en zijn er nog stoppeltjes voelbaar. De aanwezige stoppeltjes zijn o.a. een aanwijzing dat de haren niet zijn uitgevallen. Verder is er niet veel aan de huid te zien : niet schilferig, geen pukkeltjes, korstjes of schilfers. Als het likken heel heftig is kan de huid kapot gelikt worden en ontstoken raken, dit lijkt op nat eczeem. Er zijn echter ook katten die dit stressgedrag vertonen zonder dat dit zichtbaar is aan hun vacht of huid.

Diagnose
Als medische problemen zijn uitgesloten of behandeld, begint de zoektocht naar stress veroorzaakt door omgevingsfactoren.

Behandeling
Medicatie zoals Valium, Dexoral of Prednoral kunnen helpen tijdelijk de vicieuze cirkel van stress – likken/bijten – meer bijten en likken – ontstoken huid enz. te doorbreken. Uiteraard is dit geen oplossing, maar slechts een tijdelijke stressvermindering die kortdurend ingezet kan worden ter ondersteuning.

Er zijn vele omgevingsfactoren die tot stress kunnen leiden in een kattenleven. Die factoren zijn niet altijd duidelijk de eigenaar van de kat. Enkele voorbeelden van oorzaken die tot stress kunnen leiden:
– een (nieuwe) huisgenoot
– verveling
– verhuizing
– een buurtkat
– de geboorte van een baby
– kleine kinderen die de kat lastigvallen
– eenzaamheid
– drukte in huis

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top