Hernia perinealis

Een hernia perinealis is een breuk of sterk verminderde elasticiteit van de spieren naast de anus. Hierdoor kan een kat niet of met heel veel moeite ontlasten. De ontlasting gaat dan net voor de anus in de endeldarm uitpuilen, dat uitpuilen is soms uitwendig zichtbaar. Een hernia perinealis is erg vervelend en pijnlijk en kan zowel links of rechts of aan beide kanten het geval zijn.

Oorzaak
De oorzaak kan o.a. een aangeboren afwijking zijn, het gevolg van rugletsel,  langdurig persen of een verwaarloosde darmontsteking.

Symptomen:
– Lang in de kattenbak blijven en langdurig persen.
– In een vreemde houding op de bak zitten en daardoor vieze billen krijgen.
– Door harde persen kan uw kat ook tegelijkertijd urine verliezen.
– Miauwen tijdens het persen omdat het pijnlijk is.
– Voor of na het ontlasten rennen en/of miauwen van de pijn.
– Ontlasten kan onmogelijk zijn en daardoor ophoping van droge, harde ontlasting.
– Ophoping van harde ontlasting kan een darmperforatie veroorzaken.
– Een darmperforatie veroorzaakt een buikvliesontsteking en loopt vaak fataal af.
– Onzindelijkheid omdat de bak herinnert aan pijn.

Overvolle en/of ontstoken anaalzakjes
Aan weerszijde van de anus bevinden zich de anaalzakjes. Die anaalzakjes scheiden een geur af waarmee katten hun territorium afbakenen. De anaalzakjes worden geleegd door passerende ontlasting. Als de ontlasting te zacht is, of ontlasten moeilijk gaat, kunnen ze overvol en/of ontstoken raken. Overvolle of ontstoken anaalzakjes moeten door de dierenarts geleegd en/of behandeld worden.

Diagnose stellen
Een hernia perinealis is, door een ervaren dierenarts, te voelen tijdens een rectaal onderzoek.
Wanneer er geen uitstulping naast de anus zichtbaar is, zal een dierenarts niet snel aan een hernia perinealis denken.
Omdat een hernia perinealis niet vaak voorkomt bij katten, kan een dierenarts ook denken dat het niet onderzocht hoeft te worden. Ik heb inmiddels ervaring met twee katten met een hernia perinealis. Bij de ene kat waren de spieren aan beide kanten afgescheurd, hij is succesvol geopereerd. Bij de andere kat is de elasticiteit aan een zijde verdwenen, ze kan met de voor haar juiste voeding inmiddels al lange tijd goed ontlasten en hoeft (nog) niet geopereerd te worden.
Het gebeurt ook dat de diagnose megacolon gesteld wordt, terwijl het een hernia perinealis is.

Laxeren
Laxeren kan kortdurend enige verlichting geven, maar heeft ook nadelen.
Katten drinken van nature niet veel, daardoor kan laxeren voor uitdroging zorgen.
Laxeren veroorzaakt buikkrampen.
Langdurig laxeren kan het maag- en darmslijmvlies beschadigen.
Vaak laxeren kan er ook voor zorgen dat ontlasten steeds moeilijker gaat; de darmen worden lui. 

Behandeling
Wanneer de spier afgescheurd is kan de kat alleen geholpen worden door operatief ingrijpen. Hiervoor is een technisch ingewikkelde operatie, uitgevoerd door een ervaren chirurg noodzakelijk. De spier wordt gehecht met behulp van aan de breuk grenzende structuren. Als uw kater nog niet gecastreerd is, moet dat ook gebeuren.

Wanneer de spier verslapt is, is het niet altijd nodig om te opereren, uiteraard moet de kat dan wel goed en zonder pijn kunnen blijven ontlasten. 

Langdurig gebruik van laxeermiddelen om de ontlasting zachter te maken, heeft vervelende bijwerkingen en is daarom niet te aan te raden. Probeer de goede ontlasting te krijgen d.m.v. de juiste voeding. Voeding die te veel vezels bevat, o.a. dieetvoeding om af te vallen, veroorzaakt harde ontlasting, dus kunt u beter niet geven. Natvoer geven met water en enkele druppeltjes smakeloze zonnebloemolie, kan voorkomen dat de ontlasting te hard wordt.

Zoals hierboven vermeld heb ik ervaring met twee katten met een hernia perinealis. Bij beide katten was geen uitstulping te zien. Bij de ene kat waren de spieren aan beide kanten afgescheurd, hij is succesvol geopereerd. Bij de andere kat is de elasticiteit aan één zijde verdwenen, ze kan met de voor haar juiste voeding inmiddels al lange tijd goed ontlasten en hoeft (nog) niet geopereerd te worden.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven