Hernia perinealis

Een hernia perinealis is een breuk naast de anus. Hierbij is de stevigheid van de bekkenbodem spieren sterk verminderd of zijn de spieren gescheurd, waardoor uw kat zijn/haar ontlasting niet meer goed kwijt kan. De ontlasting gaat dan net voor de anus in de endeldarm uitpuilen, dat uitpuilen is soms uitwendig zichtbaar. Een hernia perinealis is erg vervelend en pijnlijk en kan zowel links of rechts of aan beide kanten het geval zijn.
 

Oorzaak
De oorzaak kan o.a. een aangeboren afwijking zijn, het gevolg van langdurig persen of een verwaarloosde darmontsteking, of rugletsel.

Symptomen
Omdat een kat, niet zoals een hond wordt uitgelaten, kan het zijn dat het u niet direct opvalt dat uw kat moeite heeft met poepen.

Uw kat verblijft lang op de kattenbak; hij perst langdurig en persen is zeer pijnlijk. Poepen kan zelfs onmogelijk worden, waardoor de ontlasting ophoopt in de darmen. Doordat de ontlasting te lang in de darmen blijft zitten, te droog en daardoor keihard wordt, kan er vervolgens een darmperforatie ontstaan, gevolgd door een buikvliesontsteking.

Uw kat kan in een vreemde houding op de bak zitten, bijvoorbeeld op zijn billen i.p.v. op zijn hurken.

Door het harde persen om de ontlasting eruit te krijgen, kan hij ook tegelijkertijd urine verliezen.

Onzindelijkheid kan ook een gevolg zijn, omdat poepen op de bak herinnert aan pijn, zoekt uw kat een andere plaats om te poepen.

Voor en/of na het poepen kan uw kat gaan rennen en/of miauwen van de pijn.

Aan weerszijde van de anus bevinden zich de anaalzakjes. Die anaalzakjes scheiden een geur af waarmee katten hun territorium afbakenen. De anaalzakjes worden geleegd door passerende ontlasting. Als de ontlasting te zacht is, of poepen moeilijk gaat, kunnen ze overvol en/of ontstoken raken. Overvolle of ontstoken anaalzakjes moeten door de dierenarts geleegd en/of behandeld worden.

Diagnose stellen
Een hernia perinealis is, door een ervaren dierenarts, te voelen tijdens een rectaal onderzoek.
Wanneer er geen uitstulping naast de anus zichtbaar is, zal een dierenarts niet snel aan een hernia perinealis denken.
Omdat een hernia perinealis niet vaak voorkomt bij katten, kan een dierenarts ook denken dat het niet onderzocht hoeft te worden. Ik heb inmiddels ervaring met twee katten met een hernia perinealis.
Het gebeurt ook dat de diagnose megacolon gesteld wordt, terwijl het een hernia perinealis is.

Laxeren
Laxeren kan kortdurend enige verlichting geven, maar heeft ook nadelen.
Katten drinken van nature niet veel, daardoor kan laxeren voor uitdroging zorgen.
Laxeren veroorzaakt buikkrampen.
Langdurig laxeren kan het maag- en darmslijmvlies beschadigen.
Vaak laxeren kan er ook voor zorgen dat poepen steeds moeilijker gaat; de darmen worden lui. 


Behandeling
Wanneer de spier afgescheurd is kan de kat alleen geholpen worden door operatief ingrijpen. Hiervoor is een technisch ingewikkelde operatie, uitgevoerd door een ervaren chirurg noodzakelijk. De spier wordt gehecht met behulp van aan de breuk grenzende structuren. 
Als uw kater nog niet gecastreerd is, moet dat ook gebeuren.

Wanneer de spier verslapt is, is het niet altijd nodig om te opereren, uiteraard moet de kat dan wel goed en zonder pijn kunnen blijven poepen. 

Langdurig gebruik van laxeermiddelen om de ontlasting zachter te maken, heeft vervelende bijwerkingen en is daarom niet te aan te raden. Probeer de goede ontlasting te krijgen d.m.v. de juiste voeding. Voeding die te veel vezels bevat, o.a. dieetvoeding om af te vallen, veroorzaakt harde ontlasting, dus kunt u beter niet geven. Natvoer geven met water met enkele druppeltjes zonnebloemolie, kan voorkomen dat de ontlasting te hard wordt.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top