Hernia perinealis

Een hernia perinealis is een verslapping of afscheuring van de spieren rondom de endeldarm, waardoor er rondom de anus ruimte ontstaat.  

Symptomen
Uw kat heeft moeite met poepen, hij perst langdurig en persen is zeer pijnlijk, op den duur is poepen onmogelijk. Poep hoopt zich op in de darmen, waardoor een dikke buik zichtbaar kan worden. Uw kat kan in een vreemde houding op de bak zitten, bijvoorbeeld op zijn billen i.p.v. op zijn hurken. Onzindelijkheid kan ook een gevolg zijn, omdat poepen op de bak herinnert aan pijn, zoekt uw kat een andere plaats om te poepen. Voor en/of na het poepen kan uw kat gaan rennen en miauwen van de pijn. Omdat een kat niet uitgelaten wordt zoals een hond, ontdekt u niet zo snel dat hij een probleem heeft met poepen. Laxeren kan kortdurend enige verlichting geven, maar heeft ook nadelen. Katten drinken van nature niet veel, daardoor kan laxeren voor uitdroging zorgen. Laxeren veroorzaakt buikkrampen en langdurig laxeren (via de bek) kan het maagslijmvlies beschadigen. Aan weerszijde van de anus bevinden zich de anaalzakjes. Die anaalzakjes scheiden een geur af waarmee katten hun territorium afbakenen. De anaalzakjes worden geleegd door passerende ontlasting. Als de ontlasting te zacht is, of poepen moeilijk gaat, kunnen die anaalzakjes overvol en ontstoken raken. Overvolle anaalzakjes moeten door de dierenarts geleegd worden. Wanneer er geen uitstulping zichtbaar is zal een dierenarts niet snel aan een hernia perinealis denken of zelfs ontkennen dat uw kat een hernia perinealis heeft, omdat het niet zo vaak voorkomt bij katten en de dierenarts het niet herkent.

Oorzaak
De oorzaak kan o.a. een aangeboren afwijking zijn, een gevolg van een vergrote prostaat, het gevolg van langdurig persen, rugletsel. onderontwikkeling van de staartspier, of het van een verwaarloosde darmontsteking.

Behandeling
De kat kan alleen geholpen worden door operatief de afgescheurde spier te hechten. Hiervoor is een ingewikkelde operatie door een ervaren chirurg vereist. De spier wordt gehecht met behulp van aan de breuk grenzende structuren. Het is belangrijk dat de spier niet opnieuw afscheurt, daarom mag de ontlasting niet te hard zijn. Langdurig gebruik van laxeermiddelen om de ontlasting zachter te maken, geeft vele andere klachten en is daarom niet te aan te raden. Probeer de goede ontlasting te krijgen d.m.v. de juiste voeding.  Mijn ervaring is dat voeding die te veel vezels bevat en dieetvoeding om af te vallen, de ontlasting te hard maakt. Als uw kater nog niet gecastreerd is, moet dat ook gebeuren.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top