Giardia

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasiet bij katten. Giardia is buiten op plaatsen waar veel honden en katten komen vaak aanwezig en veroorzaakt niet altijd klachten. Een kat wordt besmet door eten of drinken buiten, of het schoonlikken van de vacht en poten als hij buiten is geweest, of doordat mensen de parasiet onder hun schoenen mee naar binnen nemen. Besmette dieren kunnen de parasiet bij zich dragen en de omgeving besmetten. Als uw kat de parasiet heeft ingeslikt, vermenigvuldigt die zich in de darmen. Giardia is ook overdraagbaar op mensen, kinderen raken bijvoorbeeld besmet als ze in het zand of gras spelen.

Symptomen
Vaak hebben gezonde, volwassen katten nauwelijks last van Giardia, maar zij kunnen wel de besmetting overdragen. Symptomen worden vooral bij jonge of verzwakte katten gezien. Het meest voorkomende symptoom is steeds terugkerende diarree. Vaak bevat de diarree vet, ten gevolge van een slechte vertering, ziet eruit als brij, stinkt zuur en bevat soms bloed. Soms braken katten, vallen ze af, of zijn lusteloos.

Diagnose
Via een ontlastingsonderzoek kan Giardia aangetoond worden. Als er in één ontlastingsmonster Giardia aangetroffen wordt is de diagnose gesteld. Is de test negatief, dan betekent dat niet dat er geen Giardia aanwezig is, de cysten worden namelijk periodiek uitgescheiden. Vaak wordt daarom geadviseerd om drie opeenvolgende dagen ontlasting te verzamelen, indien mogelijk op verschillende tijdstippen. 

Behandeling
Bij een Giardia besmetting moeten alle honden en katten in een huishouden met medicatie behandeld worden en met dierenshampoo gewassen worden om de cysten uit hun vacht te verwijderen. Giardia-cysten kunnen langdurig overleven buiten hun gastheer, daarom moet ook de omgeving grondig gereinigd worden. Heet water kan Giardia doden, u kunt bijvoorbeeld een stoomapparaat gebruiken. Kleding, kleden, manden etc., kunnen op 60 graden gewassen worden en het best in de wasdroger gedroogd worden. Hoe kouder en vochtiger de omgeving is, hoe langer de parasiet kan overleven. Soms is het verstandig om uw huisdieren individueel te huisvesten gedurende de besmetting. Sommige dieren zijn na een behandeling, inclusief wassen en het ontsmetten van de omgeving, Giardia- vrij andere dieren moeten meerdere keren behandeld worden. Een kat is Giardia vrij als hij binnen 24 dagen 2x negatief getest is. Heel belangrijk is het om de kattenbak elke dag goed te reinigen. In en rondom de kattenbak vindt de meeste overdracht plaats. U kunt ook een kleedje voor de kattenbak leggen en dat goed reinigen. Let ook goed op uw eigen hygiëne, omdat u andere dieren en uzelf kunt besmetten. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top