Giardia

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasiet bij katten. Giardia is buiten op plaatsen waar veel honden en katten komen vaak aanwezig en veroorzaakt niet altijd klachten. 

Besmetting
Giardia wordt uitgescheiden via de ontlasting, een kat kan zich vervolgens besmetten door het opeten van de parasiet. U kunt daarbij denken aan het schoonlikken van de pootjes of vacht na in besmet gebied geweest te zijn.

Een eigenaar kan de besmetting ook via de schoenen mee naar binnen nemen, waardoor een binnenkat besmet kan worden.

Kittens kunnen het krijgen door het drinken van moedermelk, wanneer de moederpoes besmet is.

Giardia is een zoönose, dat betekent dat ook mensen besmet kunnen raken met de parasiet. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat kinderen in het gras of in de zandbak spelen. Zorg ervoor dat uw kat u niet likt en was zorgvuldig uw handen bij elk contact met uw kat.

Symptomen
Vaak hebben gezonde, volwassen katten nauwelijks last van Giardia, maar zij kunnen wel de besmetting overdragen. Symptomen worden vooral bij jonge of verzwakte katten gezien. Het meest voorkomende symptoom is steeds terugkerende diarree. Vaak bevat de diarree vet, ten gevolge van een slechte vertering, ziet eruit als brij, stinkt zuur en bevat soms bloed. Soms braken katten, vallen ze af, of zijn lusteloos.

Diagnose
Via een ontlastingsonderzoek kan Giardia aangetoond worden, breng de ontlasting zo vers mogelijk naar de dierenarts. Als er in één ontlastingsmonster Giardia aangetroffen wordt is de diagnose gesteld. Is de test negatief, dan betekent dat niet dat er geen Giardia aanwezig is, de cysten worden namelijk periodiek uitgescheiden. Vaak wordt daarom geadviseerd om drie opeenvolgende dagen ontlasting te verzamelen, indien mogelijk op verschillende tijdstippen. 

Behandeling
Giardia is erg besmettelijk en daarom moeten alle katten in een huishouden met medicatie behandeld worden en met kattenshampoo gewassen worden, ook al hebben ze geen symptomen. Plaats uw kat na het wassen is in een schone omgeving. 

Ook de aanwezige honden moeten met medicatie behandeld worden en gewassen worden met hondenshampoo. 

De parasiet kan, vooral in een koude, vochtige omgeving, langdurig overleven buiten hun gastheer, daarom moet ook de omgeving grondig gereinigd worden. Was daarom de kleedjes en mandjes van uw kat zo heet en vaak als mogelijk. 
Ook de eet-en drinkbakjes en de kattenbak moeten grondig gereinigd worden , doe dit met een allesreiniger en laat en laat daarna 5 minuten kokend water in de bakjes en kattenbak staan. Als u een wasbaar kleedje voor de kattenbak legt, kan dat de overdracht enigszins verminderen. Eventueel kunt u niet wasbare oppervlakten behandelen met een stoomreiniger.

Sommige katten zijn na een behandeling (inclusief wassen en reinigen van de omgeving) Giardia vrij, andere dieren moeten meerdere keren behandeld worden. Als u meerdere dieren (katten of honden) heeft, kan het soms verstandig zijn de dieren tijdelijk individueel te huisvesten. 

Giardia vrij
Als uw kat 17 tot 24 dagen na behandeling 2x negatief getest is, is hij Giardia vrij.
Bij een positieve test moet de behandeling herhaald worden, inclusief wassen en het grondig reinigen van de omgeving.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven