FIP

Feline Infectieuze Peritonitis, ofwel FIP, is een virusziekte die wordt veroorzaakt door een combinatie van een infectie met een ziekteverwekkend coronavirus en een verkeerde reactie daarop van het immuunsysteem.

Het minder gevaarlijke Coronavirus kan de dodelijke variant FIP worden  
FIP is een zeer besmettelijk diarreevirus, dat in de kat zelf kan veranderen in de gevaarlijke en dodelijke variant FIP, die een buikvliesontsteking veroorzaakt en/of vele organen aantast. 
FIP is soort specifiek en dus niet besmettelijk voor mensen en andere diersoorten. De grootste bron van besmetting is ontlasting, dus de kattenbak. Maar ook speeksel, dus niezen en de eet- en drinkbakjes, kan voor besmetting zorgen. FIP wordt niet uitgescheiden maar het coronavirus wel. Dus hoe meer katten besmet raken met het onschuldige coronavirus, hoe groter de kans op een kat die de gevaarlijke variant FIP ontwikkelt. FIP komt hierdoor vaak voor op plaatsen waar grote groepen katten bij elkaar leven. FIP kan op alle leeftijden voorkomen maar wordt vaak gezien bij katten jonger dan 2 jaar.

FIP aantonen in het bloed
Via een bloedonderzoek zijn antilichamen tegen het coronavirus aan te tonen. Echter dit bloedonderzoek kan geen onderscheid maken tussen antilichamen tegen het onschuldige coronavirus en FIP. De aanwezigheid van de antilichamen zegt dus niets over het wel of niet hebben van FIP, het betekent alleen dat de kat ooit in aanraking is geweest met het coronavirus. 

Natte en droge FIP 
Een typisch kenmerk van natte FIP is een ophoping van een geelachtig, draderig vocht in de buikholte. Dit vocht kan ook in de borstholte aanwezig zijn en dan benauwdheid veroorzaken. Een punctie van de buik kan duidelijkheid geven: wanneer het kenmerkend vocht in de spuit zichtbaar is, is de diagnose gesteld.

Droge FIP is moeilijk te diagnosticeren, omdat de symptomen bij veel aandoeningen passen. Een vaak voorkomend symptoom is aanhoudende koorts die niet reageert op antibiotica. Verder worden symptomen gezien die ook bij andere ziekten voorkomen bijvoorbeeld: lusteloosheid, gewichtsverlies, slecht eten, oogontsteking enz. Bij deze droge vorm worden ook regelmatig hersenverschijnselen zoals; wankel lopen, toevallen en het snel heen en weer bewegen van de ogen gezien. 
 

Behandeling
FIP is een dodelijke ziekte, sommige katten zijn tijdelijk geholpen met medicijnen die de ontspoorde afweer onderdrukken. Er is een vaccin tegen FIP beschikbaar, maar de werking daarvan is niet bewezen vinden veel dierenartsen. U kunt FIP niet voorkomen, maar wel de kans op besmetting met het onschuldige coronavirus, dat kan veranderen in de gevaarlijke variant verkleinen door: goede hygiëne, uw katten zo gezond mogelijk houden en niet te veel katten bij elkaar te huisvesten.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

fip
Scroll naar boven