FHS

FHS is de afkorting van het: feline hyperesthesie syndroom.

Wat het is en hoe het eruit ziet
De kat laat een aanval zien van plotseling abnormaal gedrag; zowel de eigenaar als de kat worden er meestal door verrast. Vaak wordt er een rimpeling van de rug gezien, kunnen er spierkrampen optreden, kan de kat zichzelf gaan bijten en likken, gaan grommen, blazen en zwaaien met zijn staart en ook kan hij weg rennen alsof hij door een insect gestoken is. Een aanval kan 1 tot 5 minuten duren en vaak of zelden voorkomen.

Oorzaak en behandeling
Er is nog veel onduidelijkheid over mogelijke oorzaken, maar een neurologische aandoening, een obsessieve dwanghandeling of epilepsie zijn mogelijkheden waar deskundigen aan denken. Het kan zeker ook een uiting van pijn of stress zijn, daarom is het belangrijk om onderliggende medische problemen uit te sluiten of te behandelen en na te gaan of er sprake kan zijn van stress in de leefomgeving.
Als er een duidelijk onderliggend probleem gevonden wordt bestaat de behandeling uit; proberen dat probleem te verhelpen of zodanig te behandelen dat het draaglijk wordt voor uw kat. Indien er geen duidelijke oorzaak gevonden wordt is belangrijk om te kijken of er sprake kan zijn van een vlooienallergie en een hypoallergeen dieet te starten om te kijken of dat leidt tot verbetering.
Als bovenstaande mogelijkheden niet tot een oplossing geleid hebben kan er overwogen worden om te starten specifieke medicatie, zoals bijvoorbeeld NSAID’s of corticosteroïden  Echter de behandeling is niet altijd even effectief en er is een kans op bijwerkingen, daarom is goed overleg tussen de behandelaar en eigenaar van groot belang, om een weloverwogen besluit hierover te kunnen nemen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

FHS
Scroll naar boven