FelV

FeLV (Feline Leukemie Virus), is een virusziekte die het immuunsysteem aantast, de weerstand vermindert hierdoor waardoor de kat erg gevoelig wordt voor infecties. Daarnaast activeert het virus de vorming van tumoren. Niet elke geïnfecteerde kat wordt meteen ziek, maar kan wel andere katten besmetten. Slechts een enkele keer kan het immuunsysteem van een kat het virus opruimen, vaak overlijdt een kat vroeg of laat aan een infectie die het immuunsysteem niet kan bestrijden. Er bestaat een enting voor deze ziekte, maar die wordt niet standaard gegeven, de meningen van dierenartsen over de werking van deze enting zijn verdeeld.

Besmetting
FeLV kan worden overgedragen door vechten, seksueel contact, niezen, elkaars vacht verzorgen en eten en drinken uit dezelfde bakjes. Ongeboren kittens kunnen in de baarmoeder al geïnfecteerd raken. 

Symptomen
Veel voorkomende symptomen zijn: koorts, lusteloos zijn, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, bloedarmoede, tumoren en leukemie. 

Diagnose
Van dieren die verdacht worden van een FeLV-infectie wordt een bloedmonster genomen. Via een SNAP- test is binnen 15 minuten bekend of de kat besmet is. Veel dierenartsen adviseren om het bloed voor de zekerheid ook door te sturen naar het laboratorium. Als de test positief is, kan het zijn dat de besmetting zich in de acute fase bevindt en dan is er een kleine kans dat het virus opgeruimd wordt door het immuunsysteem van de kat. Het is dan wel belangrijk om de kat te isoleren, om een eventuele besmetting te voorkomen, en na 3 maanden opnieuw te testen. 

Behandeling
Er is geen medicatie om FeLV te genezen. Wat verstandig is om te doen, wanneer uw kat besmet is met FeLV:
– Ziekteverschijnselen zo goed mogelijk behandelen.
– Geen nieuwe kat in huis nemen.
– Uw kat laten castreren als dit nog niet gebeurd is.
– Andere katten in huis laten testen.
– Kat binnen houden, zodat andere katten niet besmet worden.
– Weerstand zo goed mogelijk houden, goed eten en goed vaccineren.
– Als uw kat buiten kwam is het verstandig andere katteneigenaren te informeren.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Snap-test
Scroll naar boven