Eosinofiel granuloom

Eosinofiele granulocyten zijn witte bloedcellen die een taak hebben in het afweersysteem van een kat. Normaal gesproken reageert de cel wanneer er lichaamsvreemde het lichaam binnen dringen. Het zal proberen de lichaamsvreemde cellen te doden door “blaasjes” met afweerstoffen los te laten. Als een kat een eosinofiel granuloom complex heeft blijven de cellen langer dan nodig in de huid zitten en blijven ze afweerstoffen loslaten, zonder dat dit nog nodig is. Dit gebeurt meestal bij een allergische reactie of een overgevoeligheidsreactie. Door deze overvloed aan afweerstoffen zijn er veranderingen in de huid te zien.

eosinofielgranuloom1

 Ook al zijn het verschillende uitingsvormen, het is toch eenzelfde ziektebeeld.
1. De eosinofiele zweer
2. De eosinofiele plaque
3. Het eosinofiel granuloom

De eosinofiele zweer
Deze zien we vooral in de bek en aan de lippen van de kat. Vooral op de bovenlippen kunnen grote zweren ontstaan waarbij het lijkt of er een groot stuk van de huid van de lip ontbreekt. Deze zweren kunnen tot ver op het verhemelte doorlopen, soms zitten ze meer achterin de bek.

eosinofielgranuloom2 

De eosinofiele plaque
Dit is een grote wat vochtige, kaal gelikte en ontstoken platte plek op de huid. Ze worden meestal gevonden aan de onderzijde van de buik en aan de binnenkant van de dijbenen. Katten likken hier vaak constant aan, het lijkt dus flink te jeuken.

eosinofielgranuloom3

Het eosinofiel granuloom
Een granuloom heeft de vorm van een bult en komt meer boven het huidoppervlak uit. Ze kunnen ook achterop de tong gevonden worden.

eosinofielgranuloom4

De oorzaak van dit complex is nog niet geheel duidelijk. Wel wordt het vaak met een allergie geassocieerd. Omdat veel van deze huidafwijkingen verwarrend veel lijken op ontstekingen waarvoor wel een oorzaak is te vinden, of op tumoren, is het in sommige gevallen raadzaam de huid te onderzoeken d.m.v. het nemen van een afkrabsel of een biopt. Wanneer er geen oorzaak gevonden wordt of het biopt levert de diagnose ‘eosinofiel granuloom complex’ op, dan wordt allereerst gezocht naar een bron waarvoor de patiënt allergisch zou kunnen zijn. Een antibioticum kan een deel van de ontsteking wegnemen. Cortisonen zoals Prednison of Dexoral kunnen ook voor genezing zorgen Ook kan in sommige gevallen een operatie, bestraling of therapie m.b.v. bevriezen uitkomst bieden. Wanneer een bron voor de allergie wordt gevonden en kan worden vermeden is de kans op succes groot. Wanneer er geen oorzaak wordt gevonden is de ene kat na een periode met prednison te zijn behandeld van de plekken af., anderen hebben levenslang medicijnen nodig. In het laatste geval kan uiteindelijk vaak wel volstaan worden met een lage onderhoudsdosering.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven