Om de binnenkant van een kat te kunnen bekijken kan de dierenarts een röntgenfoto, echo of scan maken. Behalve eerder genoemde mogelijkheden kan de dierenarts nog gebruik maken van een ander hulpmiddel : de endoscoop (endo betekent “naar binnen” en scopie betekent “kijken).Tijdens een endoscopie wordt er een cameraatje met een bestuurbare slang (endoscoop) via de bek of anus in het lichaam gebracht. Omdat het binnenin het lichaam donker is, is er ook licht nodig, via enkele glasvezels wordt zeer fel licht naar de punt van de slang gevoerd. Via twee andere kanalen kan dan nog lucht toegevoerd worden om beter zicht te krijgen en kunnen er vloeistoffen of slijm afgezogen worden en kan er een grijpertje ingebracht worden om biopten te nemen of eventueel kleine ingeslikte voorwerpen te pakken.
Verschillende soorten endoscopieën die uitgevoerd worden bij katten:
Gastroscopie: kijkonderzoek in de maag, slokdarm en de twaalfvingerige darm.
Om in de maag te kunnen kijken moeten eerst de keel en de slokdarm gepasseerd worden. Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren moet de maag leeg zijn, dus moet uw kat nuchter zijn. Water in de maag beperkt het zicht, daarom mag uw kat twee uur van te voren niet meer drinken. Een gastroscopie wordt meestal uitgevoerd wanneer er langdurig onverklaarbare buikklachten bestaan, of er vermoed wordt dat er een vreemd voorwerp ingeslikt is. Een ingeslikt vreemd voorwerp kan soms via de endoscoop verwijderd worden, als dit niet lukt zal het operatief verwijderd moeten worden. Wanneer uw kat gegeten heeft en er nog voedsel in de maag aanwezig is, is het onmogelijk om de maag goed te bekijken. Ook voor de narcose behorend bij een endoscopie of een eventuele operatie mag uw kat niet gegeten hebben.
Colonscopie: kijkonderzoek in de endeldarm en dikke darm
Via de anus wordt de endoscoop ingebracht in de endeldarm. Dit kijkonderzoek wordt vaak uitgevoerd bij chronische dikke darm ontstekingen, bloedverlies bij de ontlasting en verdenking van tumoren. Voor dit onderzoek moet uw kat langer dan 12 uur nuchter zijn, omdat de darmen helemaal leeg moeten zijn en krijgt uw kat een laxeermiddel of klysma.
Laryngoscopie: kijkonderzoek in de keel
Bij een mens kan de huisarts met een spatel en een lampje vrij makkelijk in de keel van een patiënt kijken. Bij een kat is dat onmogelijk, omdat de kat niet vrijwillig zijn bek open doet, zijn tong uitsteekt, de spatel zal stuk bijten en zelfs kan inslikken en van het lampje zal ook niet veel overblijven. Dit onderzoek naar bijv. tumoren, visgraten of grassprieten moet dus onder narcose plaatsvinden.
Bronchoscopie: kijken in de luchtwegen en longen
Bij dit onderzoek wordt in de luchtpijp en in de longen gekeken. De indicaties voor dit onderzoek zijn meestal: chronisch hoesten, snurken, benauwdheid of rochelen. Bij een bronchoscopie wordt o.a. gelet op slijm, vreemde voorwerpen, sputum, ontstekingen en tumoren. Naast een biopt kan er een spoelsel genomen worden.
Rhinoscopie: kijkonderzoek in de neus
De belangrijkste redenen voor dit onderzoek zijn: bloedneuzen, snotterige uitvloeiing, vermoeden van schimmel of bacteriën, een grasaar of grasspriet in de neus, of een snurkend geluid of benauwdheid.
Otoscopie: kijken in het oor
Dit onderzoek wordt meestal uitgevoerd met een lampje op een batterijhouder en een klein vergrotingslensje ervoor. Hiermee kan de dierenarts de ernst van een oorontsteking en soms de oorzaak zien. Oorsmeer en oormijt zijn duidelijk te zien, als er niet teveel oorsmeer aanwezig is komt ook het trommelvlies in beeld. Het trommelvlies kan bol staan of er kan een witte substantie doorschijnen, dan zou er een middenoorontsteking aanwezig kunnen zijn.
Door het gebruik van medicatie zoals prednisolon en dexamethason, kan het gebeuren dat de uitslag minder betrouwbaar is. Bepaalde tumoren zijn na deze medicatie (tijdelijk) niet meer aan te tonen. Daarom is het verstandig om tijdelijk te stoppen alvorens een scopie te laten maken. Overleg met uw dierenarts of stoppen verantwoord is en hoelang u moet stoppen voordat er een betrouwbare scopie gemaakt kan worden.
* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.
* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.
