Een ongeluk zit in een klein hoekje; ook uw kat kan het slachtoffer zijn. Wanneer een kat het slachtoffer is van een ongelukje, is hij vaak in paniek en heeft pijn, waardoor hij agressief kan reageren. Bel direct met de dierenarts, die kan u het beste vertellen wat u moet doen.
Tips om snel te kunnen handelen
Zet het telefoonnummer van de dierenarts en de dierenambulance in uw telefoon, zodat u daar niet nog naar moet zoeken als er iets gebeurt.
Vergeet niet ook aan uw eigen veiligheid te denken.
Overleg met de dierenarts, of het verstandig is de dierenambulance te bellen om uw kat te vervoeren. Vergeet dan niet de dierenambulance te vertellen dat het om een spoedgeval gaat.
Soms is de situatie zo ernstig dat u onmiddellijk iets moet doen, tot het moment dat u deskundige hulp van de dierenarts kunt krijgen, hieronder daarom wat tips. Blijf proberen de dierenarts te bereiken, die weet het beste wat u moet doen in noodsituaties.
Vechtwonden
Is uw kat flink gebeten door een hond of andere kat, dan zien de wondranden er meestal onregelmatig en rafelig uit. Deze wonden kunnen hevig bloeden en raken gemakkelijk besmet met bacteriën die zich in de bek van het bijtende dier bevinden. Ook het gewonde dier kan de wond gaan likken en uit de omgeving kunnen er bacteriën in de wond komen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts, deze kan de wond ontsmetten en hechten wanneer de wond nog vers is. Dek de wond af met een steriel gaasje, een verband of een schone theedoek. Afhankelijk van de wond en het infectiegevaar zal de dierenarts een antibioticumkuur voorschrijven en een pijnstiller geven.
Steekwonden
Scherpe doornen, houtsplinters, naalden, spijkers of tuingereedschap kunnen lelijke steekwonden veroorzaken. Een hoektand van een hond of andere kat veroorzaakt vaak een klein gaatje, soms is het gaatje zelfs lastig te vinden. Het vervelende hiervan is dat juist zo’n klein, onvindbaar gaatje vaak wel een infectie veroorzaakt. Neem in ieder geval contact op met de dierenarts. Het spoelen van een steekwond gaat ook niet gemakkelijk, waardoor deze wondjes vaak gemakkelijk besmet raken met bacteriën en vuil. De dierenarts zal in dat geval de wond ontsmetten en antibioticum voorschrijven. Ook een pijnstiller kan noodzakelijk zijn.
Snijwonden
Is uw kat in een stukje glas of metaal gestapt, haal het scherpe voorwerp er dan zo snel mogelijk uit. Neem contact op met de dierenarts, die zal controleren of alle stukjes glas of metaal verwijderd zijn, de wond goed ontsmetten en eventueel een snijwond te hechten. De dierenarts kan u adviseren om elke dag het wondje te ontsmetten en zal u uitleggen waarmee en hoe u dat moet doen. Ook antibioticum en een pijnstiller kunnen noodzakelijk zijn.
Brandwonden
Een brandende kaars veroorzaakt meestal alleen wat verschroeide (snor) haren, maar een grotere vlam of open haard waar een staart doorheen zwaait, kan ernstig letsel veroorzaken. Doof het vuur met een handdoek en koel de brandwond 10 minuten door er lauw zacht stromend water over te laten lopen. Ga daarna onmiddellijk naar de dierenarts. Gebruik geen brandzalf of andere producten om op de wond te smeren, de dierenarts kan de wond niet beoordelen en zal eerst de brandzalf weer moeten verwijderen, hetgeen zeer pijnlijk is. Wikkel uw kat in een schone handdoek. Pijnstilling en antibioticum kunnen noodzakelijk zijn.
Kneuzingen
Eigenlijk is een kneuzing ook een verwonding, alleen is hierbij de huid nog intact. Een kneuzing ontstaat na een slag met een bot voorwerp of het stoten tegen een voorwerp. Ook een aanrijding of valpartij kan tot flinke kneuzingen en inwendige bloedingen leiden. De gekneusde plek zal gaan zwellen, voelt warm aan en is pijnlijk bij aanraking. Neem contact op met uw dierenarts. Koel de plek met een kompres of een bijv. een zak diepvriesgroenten, niet rechtstreeks op de huid leggen. De dierenarts kan een verband aanbrengen om de zwelling te verminderen en steun te geven en pijnstilling mee geven.
Bloedingen
Na een aanrijding of gevecht kan een dier bloeden. Ernstig bloedverlies kan leiden tot shock: een toestand waarbij het dier niet meer aanspreekbaar is, bleke slijmvliezen heeft en oren en poten koud aanvoelen. Het is belangrijk om een zichtbare bloeding zo snel mogelijk te stelpen direct naar de dierenarts te gaan.
Je kunt een bloeding stelpen door :
– Rechtstreeks druk uit te oefenen op de wond, met een schone theedoek.
– Houd het bloedende lichaamsdeel hoger dan de rest van het lichaam.
– Een poot kunt u 5 cm boven de wond afbinden, nooit langer dan 10 minuten.
– Leg een bloedend oor plat op de kop van de kat en leg een verband aan.
Voorkomen is beter dan genezen
Het beste is natuurlijk om ongelukjes te voorkomen, zowel in als om het huis.
Hieronder volgen nog enkele gevaren die in en om het huis op de loer kunnen liggen en waar met enkele eenvoudige maatregelen iets aan te doen is.
Gevaren in huis
– Elektriciteit: snoeren en contactdozen.
– Kaarsen en een open haard.
– Gladde trappen,
– Een niet goed afgeschermde open haard : plaats een haardscherm.
– Sluit je wasmachine, droger en andere elektrische apparaten.
– Zorg dat uw kat geen giftige stoffen kan oplikken of eten.
Gevaren om het huis
– Berg tuingereedschap veilig op.
– Zorg dat uw kat niet in het zwembad of vijver terecht kan komen.
– Laat uw kat het liefst buiten in een kattenren of afgezette tuin of afgezet balkon.
Zonnesteek/oververhitting
Een zonnesteek komt bij dieren helaas ook regelmatig voor. Een kat vindt het heerlijk om van de zon te genieten, maar moet wel de keus hebben om een plekje uit de zon te kiezen. Laat een kat nooit in de auto achter en zorg dat hij niet opgesloten raakt in een schuur, garage, zolder of andere ruimte.
Symptomen van oververhitting:
– Katten gaan hijgen met hun bekje open.
– Ze kunnen bewusteloos raken.
– Katten kunnen ook verbranden in de zon, vooral hun oren en neus.
Koel het dier met een natte handdoek onder de buik, in de oksels en onder de voetzooltjes. Wikkel de kat niet in een natte handdoek, dan wordt de kat broeierig en dat werkt averechts. Ga direct naar de dierenarts.
Verdrinking
Sommige katten zijn dol op water. Een vijver vol vissen is natuurlijk voor alle katten aantrekkelijk. De meeste katten kunnen korte tijd boven water blijven en sommigen kunnen zelfs goed zwemmen. Als er echter geen gemakkelijke gelegenheid is om uit het water te komen gaat het mis. Als uw kat water heeft binnengekregen, houd hem dan met zijn kop omlaag of leg hem op een hellend vlak. Neem contact op met de dierenarts en zorg dat de kat niet onderkoeld raakt.
Insectenbeten
Steken van bijen, wespen, horzels en steekvliegen leiden vaak tot grote, ronde, vrij platte zwellingen. die snel ontstaan en pijnlijk zijn. De meeste steken worden op de kop en oren aangebracht. Bijen laten een angel achter die verwijderd moet worden. Wanneer een kat blijft krabben of bijten, omdat er een jeukende plek is ontstaan kan de huid beschadigd worden. Een enkele keer is een kat allergisch voor een steek of beet van een insect, dan kan er o.a. ernstige zwelling en benauwdheid optreden, neem in dit geval direct contact op met een dierenarts.
Veel katten zijn uitstekende insectenvangers. Vangt uw kat een wesp of bij en wordt daarbij gestoken in tong of keel, ga dan direct naar de dierenarts. Een steekwond in dit gebied kan een levensbedreigende zwelling veroorzaken en de ademhaling ernstig belemmeren.
Vliegenmadenziekte
Insectensteken kunnen allerlei ongemakken veroorzaken. Er schuilt echter nog een ander gevaar in sommige vliegen. Deze vliegen kunnen de vliegenmadenziekte veroorzaken. De vrouwtjesvliegen worden aangetrokken door urine en keutels, ze leggen hun eitjes het liefst op een warme vochtige huid of in natte wonden. De vliegenlarven (maden), die uit deze eitjes komen kruipen door de huid of lichaamsopeningen en veroorzaken veel weefselschade met pijn. Vooral als het warm weer is en uw kat last heeft van diarree of andere vochtige huidproblemen loopt uw kat risico op deze aandoening. Als u vermoedt dat uw kat last heeft van de vliegenmadenziekte, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.
Voorwerp ingeslikt
Vooral kittens, maar ook sommige volwassen katten hebben de neiging om alles in hun bek te nemen en kunnen zo een vreemd voorwerp inslikken. Overleg altijd meteen met uw dierenarts of u kunt afwachten of u naar de praktijk moet komen voor een braakmiddel. Een ingeslikt voorwerp kan tot obstructie leiden en een darmperforatie veroorzaken. Kerstslingers en lintjes die dienen als versiering bij cadeautjes, zijn geliefd en erg gevaarlijk omdat ze niet verteren en de kans groot is dat ze voor obstructie zorgen. Neem, indien mogelijk, een voorbeeld van het ingeslikte voorwerp mee naar de dierenarts.
Vergiftigingen
Net als kinderen zijn katten nieuwsgierig en onderzoeken graag het keukenkastje, het medicijnkastje, de garage en de schuur. De meeste verpakkingen zijn niet bestand tegen scherpe kattennagels of kattentanden. Voor u het weet drinkt uw kat bijvoorbeeld van schoonmaakmiddelen, chloor, bestrijdingsmiddelen, plantenvoedingsmiddelen, antivries of eet rattengif of slakkenkorrels. Laat uw kat niet zomaar braken. Braken kan de slokdarm ernstig beschadigen. Zie voor het eten van giftige planten het daarover geschreven artikel. Vergiftiging treedt niet alleen op door het eten of drinken van gevaarlijke producten, maar ook door het langs een pas geverfde deurpost strijken of andere chemische stof , dit kan leiden tot ernstige huidirritatie. Ook kan het likken van een vieze vacht of pootjes vergiftiging en irritatie veroorzaken. Neem altijd onmiddellijk contact op met de dierenarts en neem indien mogelijk de verpakking of een voorbeeld van de giftige stof mee.
* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.
* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.