Dwangvoeren

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor een kat niet of nauwelijks eet, daarom is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Het is belangrijk dat u daar niet te lang mee wacht, neem na een dag niet of weinig eten contact op met uw dierenarts. Kittens zijn erg kwetsbaar, dus neem direct contact op met uw dierenarts als een kitten niet eet.

Wat u kunt proberen om uw kat te laten eten
– Het natvoer verwarmen, waardoor het sterker gaat ruiken.
– Recovery van Royal Canin of A/d van Hills geven.
– Gourmet mousse geven, dat vinden veel katten erg lekker.
– Overleg met uw dierenarts of eetlustopwekkende medicatie nodig is.
– Overleg met uw dierenarts of medicatie tegen misselijkheid nodig is.
– Natvoer op het bekje of pootje smeren, veel katten zullen het dan oplikken. 
  

Wanneer niet dwangvoeren
Ga niet dwangvoeren voordat uw dierenarts uw kat onderzocht heeft, er kan namelijk een medisch probleem zijn waarbij dwangvoeren meer schade aanricht dan goed doet. Ga ook nooit dwangvoeren als een kat onderkoeld is.

Wanneer en waarom wel dwangvoeren
Gaat uw kat ondanks een bezoek aan de dierenarts nog niet eten, dan moet u gaan dwangvoeren om o.a. leververvetting te voorkomen. Wat is leververvetting: als een kat niet eet, gaat het lichaam over op het verbranden van lichaamsvet. Om onverklaarbare reden gaat een kat het afgebroken lichaamsvet weer opslaan in de lever i.p.v. het om te zetten in energie. Omdat de levercellen dan hun eigenlijke functie niet meer kunnen uitvoeren, leidt dit tot leverfalen met de dood als gevolg, wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen.
   

Dwangvoeren
Dwangvoeren kunt u doen met Recovery van Royal Canin of A/d van Hills, verkrijgbaar bij de dierenarts. Ook kunt u een merk natvoer gebruiken in de vorm van mousse, of het natvoer dat u normaal geeft mengen met water en er in een mixer of blender mousse van maken.

Het voer kunt u met uw vinger in de wangzak van de kat smeren. Ook kunt u het mengen met lauw water en met een injectiespuit (zonder naald) in de wangzak spuiten. Het is belangrijk dat uw kat rechtop zit en u kleine hoeveelheden tegelijk geeft. Leg uw kat niet op zijn rug en spuit het voer niet in zijn keel, de kans op verslikken is dan erg groot.

Op de verpakking van het voer kunt u lezen hoeveel uw kat moet eten. Verdeel de noodzakelijke hoeveelheid dwangvoer per 24 uur in kleine porties en probeer om de 4 uur te voeren.

Blijf proberen of uw kat zelf eet, bied het regelmatig aan en zorg dat er altijd voer staat. Als u blijft dwangvoeren als hij zelf weer zou willen of kunnen eten, heeft hij geen honger en gaat niet eten.
Wanneer uw kat weer zelf gaat eten is het belangrijk dat u in de gaten houdt of hij voldoende eet, anders moet u bijvoeren door te dwangvoeren. 

Met Nutribound of Recovery Liquid, een vloeibare smakelijke oplossing, kunt u uw kat ondersteunen om aan te sterken, het is geen vervanging voor dwangvoeren. Voor kittens is speciale kittenvoeding verkrijgbaar bij de dierenarts om te dwangvoeren. 

Sondevoeding
Wanneer uw kat niet zelf gaat eten en dwangvoeren niet lukt is sondevoeding de enige oplossing. Uw dierenarts zal dan een sonde aanbrengen .Vaak is opname in de dierenkliniek dan noodzakelijk.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Dwangvoeren
Scroll naar boven