Baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking (pyometra) is het gevolg van een bacteriële infectie. Meestal treedt de infectie op enkele weken nadat de poes krols geweest is, de poes kan dan ook zwanger zijn. Als een poes krols is verandert haar hormoonhuishouding. Die verandering is bedoeld om de bevruchting en de zwangerschap goed te laten verlopen, maar verhoogt ook de kans op een baarmoederontsteking. De baarmoederhals is de enige toegang tot de baarmoeder. Normaliter is deze toegang afgesloten, tijdens de eisprong is deze geopend en kunnen er ook makkelijk bacteriën naar binnen. Ook de spierspanning in de baarmoedermond wordt verlaagd, zodat spermacellen maar ook bacteriën makkelijker naar binnen kunnen en moeilijker naar buiten. Vrouwelijke hormonen, bijvoorbeeld in de poezenpil, verhogen ook de kans op een baarmoederontsteking. Wanneer een poes gecastreerd is, is de kans op het ontstaan van een baarmoederontsteking klein. 

Symptomen van een open baarmoederontsteking
Bij een open baarmoederontsteking komt er pus uit de vagina van de poes. Een poes is een proper dier en zal haar vagina veelvuldig schoonlikken, waardoor de pus niet altijd gezien wordt. Het zou u kunnen opvallen, dat ze haar vaginaal streek veelvuldig wast, haar vacht nat is rondom haar vagina en er vieze plekken zichtbaar zijn op uw vloer of meubels. Wanneer de kat naar de kattenbak gaat om te plassen, kan het u opvallen dat ze na druppelt. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts, wanneer u bovenstaande symptomen ziet.

baarmoederonsteking1

Gesloten baarmoederontsteking
Bij een gesloten baarmoederontsteking is de baarmoedermond gesloten en is er uitwendig geen pus zichtbaar. Deze vorm is veel ernstiger en verergert snel: de bacteriën blijven in het lichaam en produceren giftige stoffen die in het bloed terecht komen. Uw kat voelt zich erg beroerd en laat symptomen zien die ook bij andere ziekten kunnen passen zoals: diarree, verminderde eetlust, braken en veel drinken en plassen. Een gesloten baarmoederontsteking is een spoedgeval, wanneer er te laat ingegrepen wordt zal de poes overlijden. De dierenarts zal een echo maken van de baarmoeder om de diagnose te stellen. De giftige stoffen kunnen via de bloedbaan andere organen (o.a. lever en nieren) beschadigd hebben. Een bloedonderzoek zal hierover duidelijkheid geven.

Behandeling
De behandeling van een baarmoederontsteking bestaat uit het toedienen van vocht en antibiotica en het operatief verwijderen van de vrouwelijke voortplantingsorganen (eierstokken, eileiders en baarmoeder). Na de operatie zal er nog een antibioticakuur volgen.

Soms wordt er besloten, bijvoorbeeld. bij fokdieren, om de baarmoederontsteking alleen met medicatie te behandelen en de vrouwelijke voortplantingsorganen niet operatief te verwijderen. Dit is een onverstandig besluit omdat: de behandeling vaak niet aanslaat en de kans groot is dat de ontsteking terugkeert. Als de poes herstelt, kunnen er vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.

 * Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

 * Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

baarmoederontsteking2
Scroll naar boven