Astma en bronchitis

Astma is een allergische aandoening van de luchtwegen en bronchitis een infectie van de luchtwegen. De luchtwegen van een kat met astma reageren heftig op prikkels waarop normale longen niet of nauwelijks reageren. Deze prikkels kunnen bijvoorbeeld sigarettenrook, stof, pollen of huisstofmijt zijn, ook overgewicht speelt een rol bij astma. Tijdens een astma-aanval zwelt de wand van de luchtwegen op, er wordt veel vocht / slijm geproduceerd en de luchtwegen knijpen samen. Hierdoor ontstaat een vernauwing of verstopping van de luchtwegen, waarbij de kat moeite heeft genoeg lucht binnen te krijgen. Het hoesten door astma en bronchitis wordt regelmatig verward met het hoesten van een kat die last heeft van een haarbal. Een haarbal wordt meestal uitgebraakt, terwijl een kat die last heeft van astma/bronchitis slijm ophoest en het vervolgens doorslikt, dan is het “weg”. 

Symptomen van astma en bronchitis:
– meestal een droge, als kennelhoest klinkende, hoest;
– soms een vochtige, reutelende hoest;
– slijm ophoesten kan veel moeite kosten en kokhalzen veroorzaken;
– op een longfoto zijn vaak de zogenaamde met slijm gevulde donuts zichtbaar;
– snelle ademhaling, benauwdheid en soms een piepende ademhaling.

Hoe u de klachten kunt verminderen
De dierenarts kan een behandeling starten, maar u kunt ook een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld sigarettenrook vermijden in uw huis, kattenbakkorrels gebruiken die niet niet zo erg stuiven, geen spuitbussen zoals deodorant of luchtverfrisser gebruiken of schoonmaakmiddelen die sterk ruiken zoals antikal in het bijzijn van uw kat. Het is altijd belangrijk om de urine en ontlasting minstens 2x daags uit de kattenbak te verwijderen en de bak regelmatig schoon te maken, maar een kat die astma heeft, heeft erg veel last van urinegeur. Goed ventileren, uw huis zo stofvrij mogelijk houden en kleedjes, mandjes en kussentjes regelmatig wassen verminderen de klachten. Vloerbedekking, gordijnen en een stoffen bankstel zijn voorbeelden van stofnesten die niet aan te raden zijn in de omgeving van een kat die chronisch last heeft van zijn luchtwegen. Als uw kat te dik is kan afslanken. onder begeleiding van een dierenarts, ook helpen om de klachten te verminderen. 

Medicatie:
– corticosteroïden in tabletvorm of als injectie;
– ventolin drankje;
– antibioticum bij een infectie;
– medicatie in een inhalator bijvoorbeeld; Flixotide en/of Salbutamol;
– gebruik geen Salbutamol/Ventolin als uw kat ook een hartprobleem heeft;
– de aerokat is een voor katten ontworpen inhalator.

Het voordeel van het gebruik van een inhalator is dat alleen de luchtwegen blootgesteld worden aan corticosteroïden en indien nodig luchtweg verwijdende medicijnen. De rest van het lichaam wordt dus niet belast met de schadelijke gevolgen van deze medicatie. Soms ontstaat er een uitslag op de plaats waar het masker tegen de huid aankomt. Om dit te voorkomen kunt u de snuit van de kat na gebruik van de inhalator reinigen met een vochtige doek. Ook is er een kans op een schimmelinfectie in de keelholte, de kans hierop verkleind als u uw kat eten (natvoer) of drinken geeft na het inhaleren.

Bijwerkingen van corticosteroïden tabletten of injecties: o.a. overgewicht, diabetes, ziekte van Cushing, onderdrukking van het afweersysteem.

In het volgende filmpje kunt u zien hoe u de aerokat moet gebruiken, vergeet u niet om uw kat te belonen met een kattensnoepje na zijn inhalatie.

http://www.youtube.com/watch?v=LqbNSsu7IaA

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

astmaenbronchitis
Scroll naar top