Anaalzakjes overvol

Katten hebben twee anaalklieren, deze bevinden zich aan beide kanten van de anus. Het zijn kleine zakjes die via een afvoerkanaaltje een opening hebben naar de anus. De zakjes slaan een dunne, bruingele stinkende vloeistof op, die geproduceerd wordt door het aanwezige klierweefsel. Bij gezonde dieren worden de anaalklieren regelmatig geleegd door de passage van ontlasting. Zo wordt er een duidelijk markeringssignaal voor andere dieren met de ontlasting meegegeven. Ook kan een kat bij extreme angst de anaalklieren leegdrukken, op deze manier wordt de omgeving afgeschrikt door de vieze anaalkliergeur. Wanneer een kat zijn anaalklieren niet goed kan legen, raken ze overvol en veroorzaken ze jeuk en pijn.

Mogelijke oorzaken: 
– Diarree.
– Afsluiting van de afvoeropening van de anaalklieren.
– Een te kleine doorsnede van de afvoeropening.
– Irritatie in het gebied rondom de anus door een ontsteking.
– Constipatie of obstipatie en het gebruik van laxeermiddelen.

Symptomen:
– Jeuk rondom de anus.
– Pijn, zeker als de anaalzakjes ontstoken zijn.
– Likken en bijten in het gebied rondom de anus.
– Het verspreiden van een vieze geur.
– Op het zitvlak over de vloer bewegen; “sleetje rijden”.

Behandeling
Als de anaalklieren overvol zijn, moeten die leeg gedrukt worden. De dierenarts drukt ze tussen duim en wijsvinger leeg. Bij een hardnekkige verstopping van de afvoergang van de klieren kan het noodzakelijk zijn om een wijsvinger in de anus te brengen om de zakjes goed leeg te drukken, ook kan er op die manier een antibioticumzalf worden aangebracht. Het is af te raden om anaalklieren preventief leeg te laten drukken, bijvoorbeeld. tijdens een behandeling bij een trimster, de kans op verstopping wordt daardoor vergroot.

Spoelen van de anaalzakjes
Anaalklieren kunnen ook ontstoken zijn. Na het leeg maken van ontstoken anaalklieren is het mogelijk om ze te spoelen met een zwak ontsmettend middel, waarna er een antibioticumzalf in de anaalklieren aangebracht kan worden. Het kan zelfs nodig zijn om ook een kuurtje antibioticumtabletjes te geven. Indien er een abces aanwezig is dient deze te worden opengelegd en gespoeld.

Operatief verwijderen van de anaalklieren
Als de klachten blijven terugkeren, is een operatie waarbij de anaalklieren geheel worden weggenomen een optie. Deze operatie is een goede methode om uw kat van de vervelende, telkens terugkerende, klachten af te helpen. Er wordt nooit direct voor een operatie gekozen, omdat het een moeilijk gebied is om te opereren, bij een beschadiging van zenuwen kan er incontinentie optreden.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan via de facebookpagina van Kattendomein.

Anaalzakjes-legen-fb
Scroll naar boven