Alvleesklierontsteking

De alvleesklier (pancreas) ligt direct onder de maag in de bocht van de twaalfvingerige darm. De alvleesklier is verantwoordelijk voor het op peil houden van de bloedsuikerspiegel en zorgt voor de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Wanneer het gedeelte dat verantwoordelijk is voor het produceren van insuline niet goed meer werkt, heeft een kat diabetes. De meeste katten die diabetes hebben zijn goed te behandelen door een gemotiveerde, geduldige eigenaar en kunnen dan een prima leven leiden.

In het verteringsgedeelte van de alvleesklier worden enzymen geproduceerd die zorgen voor de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze enzymen worden opgeslagen in de alvleesklier en bij het passeren van het voedsel aan de twaalfvingerige darm doorgegeven om actief te worden in de dunne darm. Wanneer deze enzymen al actief worden in de alvleesklier, ontstaat er een zeer pijnlijke ontsteking en kunnen er problemen optreden met de vertering. Een alvleesklierontsteking (pancreatitis) kan ook problemen veroorzaken in de andere spijsverteringsorganen (triaditis) zoals de galblaas, lever, maag en darmen en kan een buikvliesontsteking veroorzaken. De pijn kan ook uitstralen naar de rug, waardoor het lijkt dat er sprake is van een probleem in de rug. Het is belangrijk om te weten of de afvoergang van de galblaas en alvleesklier naar de twaalfvingerige darm open is om de alvlees- en galsappen af te voeren.

Symptomen
Een acute alvleesklierontsteking veroorzaakt hevige buikpijn voor in de buik, pijn in de rug en een ernstig algemeen ziektebeeld. De kat is lusteloos, kan uitgedroogd zijn, geel zien, niet eten, afvallen, koorts hebben, een opgezette buik hebben of met een bolle rug lopen. Braken en diarree kunnen ook voorkomen maar worden vaak gezien bij honden en minder vaak bij katten. Als de kat braakt of diarree heeft is er mogelijk ook een darm- of maagontsteking aanwezig. Een chronische pancreatitis kan een tijdlang zonder klachten aanwezig zijn, afgewisseld met hevige pijnaanvallen. De symptomen zijn hetzelfde als hierboven beschreven, maar kunnen in een mildere vorm voorkomen.

Diagnose stellen
Wanneer de dierenarts vermoedt dat uw kat pancreatitis heeft, wordt er bloed afgenomen voor een zogenaamde fPLI bepaling. Wanneer de uitslag positief is, is de kans erg groot dat uw kat pancreatitis heeft, wanneer de uitslag negatief is zegt dit niets. Het maken van een echo bij een radioloog, kan duidelijkheid geven. Bij een acute alvleesklierontsteking kan de alvleesklier vergroot zijn en drijven in het vocht. Bij een chronische alvleesklierontsteking kan er een verkleinde, “aangevreten” alvleesklier te zien zijn als die op dat moment niet ontstoken is. Een vergrote galblaas is ook een aanwijzing.

Behandeling
Er bestaat geen geneesmiddel voor een alvleesklierontsteking. Wel kunt u de symptomen behandelen, met onderstaande middelen :
Pijnstiller : buprecare / buprenodale of tramadol, geef geen pijnstiller uit de groep NSAID’s. deze verergeren de pijn.
Tegen misselijkheid en braken: cerenia.
Maagzuurremmer bijv. zitac, zantac of omeprazol.
Een eetlustopwekker als de kat niet eet.
Voeding die weinig vet bevat.
Voeding die niet een heel hoog eiwitgehalte heeft, als het spijsverteringsgedeelte aangetast is.
Voeding in kleine porties, regelmatig aanbieden.
Uw kat moet eten, anders moet u gaan dwangvoeren.
Als dwangvoeren niet lukt, kan de dierenarts een voedingssonde aanbrengen.
Bj sommige katten helpt het voedingssupplement Zymoral de spijsvertering.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

pancreatitis1
Scroll naar top