Zwangerschap

Tijdens hun krolsheid willen poezen graag gedekt worden, de meeste poezen zullen zich dan ook door de eerste de beste kater laten dekken en meestal zelfs door meerdere katers. Wanneer een poes door meerdere katers succesvol gedekt is, kunnen de kittens qua uiterlijk heel verschillend zijn. Niet tijdens iedere krolsheid zal er een eisprong zijn, er vindt pas een eisprong plaats wanneer ze gedekt worden. In principe kunnen poezen het hele jaar door gedekt worden en zwanger raken, maar tijdens de krolsheid staat ze de dekking pas toe. 

Een zwangerschap brengt voor een poes nogal wat veranderingen mee. Haar hormonen spelen op, haar lijf en karakter veranderen. Een zwangere poes zal er alles aan doen om haar kittens kans op leven en overleven te bieden. Erg belangrijk hierbij is voldoende goede voeding en geen stress. Als er meerdere katten in huis zijn, kan het belangrijk zijn de zwangere dame een rustige eigen ruimte te geven, waar alleen bevriende katten toegang hebben. Aanwezige stress zal de poes overbrengen op haar kittens, hetgeen gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling en groei van de kleintjes.

Verloop zwangerschap
Wilt u zeker weten of uw kat zwanger is, laat de dierenarts dan een echo maken. Dit is mogelijk vanaf de 25e dag. Vanaf dag 25 kan een dierenarts de kittens voelen. Laat dit voelen wel aan een dierenarts over om beschadiging van de foetus of een miskraam te voorkomen.
Na 3 ½ – 4 weken dracht zwellen de tepels op, worden roder van kleur en wijken de haren rondom de tepels. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan betekenen dat er een kitten gestorven is, maar kan ook andere oorzaken hebben, raadpleeg daarom altijd direct een dierenarts wanneer dit gebeurt. Veel bloedverlies voor, tijdens of na de bevalling is spoed, ga dus direct naar uw dierenarts. 
Vanaf 8 weken zijn de kittens levensvatbaar buiten de baarmoeder. De geboorte vindt gemiddeld tussen dag 63 en 70 plaats. Laat uw kat vanaf nu niet meer alleen. Is uw kat nog niet bevallen op dag 70 neem dan zeker contact op met uw dierenarts. Bij twijfel over het verloop van de zwangerschap uiteraard eerder contact opnemen met de dierenarts.

Drachtonderbreking
Zwanger zijn betekent niet altijd dat er levende kittens geboren zullen worden. Een zwangerschap kan door vele oorzaken op elk moment worden afgebroken. Wanneer een zwangerschap voor dag 34 wordt afgebroken, is er sprake van een miskraam.. Een miskraam kan heel vroeg in de zwangerschap optreden en onopgemerkt blijven: het lijkt alsof de poes niet zwanger is. In dat geval is er sprake van resorptie van de vruchten ze worden niet uitgescheiden, maar in het lichaam van de poes opgenomen. Helaas komt het wel eens voor dat een poes ongewenst zwanger is, in een vroeg stadium kan de poes dan nog gecastreerd worden. Uiteraard is het ethisch onverantwoord en bovendien ook voor de poes gevaarlijk om in een vergevorderde dracht een castratie uit te voeren 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven