Zwangerschap

Tijdens hun krolsheid willen poezen graag gedekt worden, krolse poezen zullen dan ook veel moeite doen om een beschikbare kater te vinden. Een eisprong vindt pas plaats tijdens een dekking. Poezen kunnen, binnen enkele uren, door meerdere katers gedekt worden.

De invloed van hormonen 
Een zwangerschap brengt voor een poes nogal wat veranderingen mee. Haar hormonen spelen op, haar lijf en karakter veranderen. Een zwangere poes zal er alles aan doen om haar kittens kans op leven en overleven te bieden. Erg belangrijk hierbij is voldoende goede voeding en geen stress. Als er meerdere katten in huis zijn, kan het belangrijk zijn de zwangere dame een rustige eigen ruimte te geven, waar alleen bevriende katten toegang hebben. Aanwezige stress zal de poes overbrengen op haar kittens, hetgeen gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling en groei van de kleintjes.

Verloop zwangerschap
Wilt u zeker weten of uw kat zwanger is, laat de dierenarts dan een echo maken, dit is mogelijk vanaf ongeveer de 23e dag. 
Na 3 ½ – 4 weken dracht zwellen de tepels op, worden roder van kleur en wijken de haren rondom de tepels. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan betekenen dat er een kitten gestorven is, maar kan ook andere oorzaken hebben, raadpleeg daarom altijd direct een dierenarts wanneer dit gebeurt. 
Vanaf 8 weken zijn de kittens levensvatbaar buiten de baarmoeder. De geboorte vindt meestal tussen dag 63 en 70 plaats. Laat uw kat vanaf nu niet meer alleen. Is uw kat nog niet bevallen op dag 70 neem dan zeker contact op met uw dierenarts. Bij twijfel over het verloop van de zwangerschap uiteraard eerder contact opnemen met de dierenarts.

Zwangerschap beëindigd
Zwanger zijn betekent niet altijd dat er levende kittens geboren zullen worden.
Een zwangerschap kan door vele oorzaken op elk moment eindigen. Wanneer een zwangerschap voor dag 34 eindigt, is er sprake van een miskraam. Een miskraam kan heel vroeg in de zwangerschap optreden en onopgemerkt blijven: het lijkt alsof de poes niet zwanger is. In dat geval is er sprake van resorptie van de vruchtjes, ze worden niet uitgescheiden, maar in het lichaam van de poes opgenomen.

Helaas komt het voor dat een poes ongewenst zwanger is. Er zijn geen middelen beschikbaar om een ongewenste zwangerschap van een poes te onderbreken.
Het is wel mogelijk om, in een vroeg stadium, een zwangerschap door de dierenarts te laten eindigen. De dierenarts zal dan de zwangere poes castreren en ook de baarmoeder verwijderen. Uiteraard is het ethisch onverantwoord en bovendien voor de poes gevaarlijk om een vergevorderde zwangerschap te beëindigen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven