Socialiseren en corrigeren

Ondanks dat katten graag zelf bepalen hoe ze hun leven leiden, hebben ze zowel uw hulp als die van soortgenoten nodig, om van een onervaren kitten op te groeien tot een gelukkige volwassen kat. 
De ideale situatie voor een kitten is opgroeien in een veilige, warme omgeving met de moederpoes en broertjes en zusjes. Niet altijd wordt een kitten in die ideale situatie geboren.  

Laat een kitten niet zonder soortgenoten opgroeien
Een kitten heeft soortgenootjes nodig om te spelen en leren en een gelukkige, sociale huiskat te worden. Als een kitten uw enige kat is, helpt u het kitten door het op te laten groeien in een gastgezin van een goede kattenopvang samen met andere kittens.
Kittens krijgen belangrijke opvoedlessen, worden gecorrigeerd, door de moederpoes en soortgenootjes. Deze opvoedlessen en behoefte aan veel spelen gaan verder als een kitten geplaatst is bij zijn nieuwe eigenaar. Een goede kattenopvang zal daarom geen kitten aan u verkopen, als dat kitten uw enige kat is. 


Socialiseren 
Socialisatie betekent: op een katvriendelijke manier kennis maken met alles wat uw kat in een kattenleven tegenkomt. Een kitten moet positieve ervaringen opdoen met handelingen die nodig zijn voor de verzorging, behandeling van medische problemen, verschillende volwassenen en kinderen, de dierenarts, kennis maken met allerlei geluiden zoals de stofzuiger en de deurbel en eventueel met andere diersoorten.

Naar de dierenarts
Voor veel katten is een bezoek aan de dierenarts geen leuke ervaring. Wanneer u uw kat in de kittentijd op een goede manier kennis laat maken met de dierenarts, kan dat een gunstig effect hebben op een later bezoek.
Leer zo snel mogelijk dat de reismand niet eng is, zet de reismand in de kamer zonder deurtje, geef brokjes of een enkele keer een kattensnoepje, als de kat erin gaat. Doe het deurtje eens dicht en loop vervolgens door het huis met de kitten in het mandje. Zet het reismandje eens in de auto en rijd een stukje. Bezoek de dierenarts en laat de kitten kennis maken met de dierenarts en de praktijkruimte, zonder dat het behandeld moet worden.
Het lijkt misschien overdreven om uw kitten op deze manier te laten wennen, maar wanneer u met een zieke en gestreste kat naar de dierenarts moet kan een goede eerdere kennismaking u en uw kitten een hoop stress besparen.

Ongewenst gedrag corrigeren
De opvoeding van een kitten begint bij de moederpoes en nestgenootjes. De moederpoes leert haar kittens aan het einde van de zoogperiode dat haar tepels niet meer beschikbaar zijn. Kittens spelen met elkaar en corrigeren elkaar als ze te wild spelen en te hard bijten. De opvoeding door soortgenoten en moederpoes, start rond de leeftijd van 8 weken, daarom is het verstandig dat kittens in ieder geval 13 weken bij de moederpoes en nestgenootjes blijven

Ongewenst gedrag bestraffen door lichamelijk geweld is dierenmishandeling en heeft alleen een averechts effect: uw kat wordt bang en agressief. 
Wees consequent, logisch zult u denken, maar veel mensen gaan hier de fout in. Als uw kat niet op het aanrecht mag, mag hij nooit op het aanrecht. Eén keer niet corrigeren, betekent opnieuw beginnen. Wanneer uw kitten iets doet wat niet mag, haal hem dan weg van die plaats en zet hem ergens neer waar hij wel mag zijn en het leuk is, bijvoorbeeld in zijn mandje, bij de krabpaal of bij speelgoed. Kijk uw kitten niet aan en praat niet tegen hem wanneer u hem weghaalt, dan wordt het namelijk een spelletje. U zult vooral veel geduld moeten hebben en bedenk ook dat uw kat toch naar plaatsen gaat waar hij niet mag komen, als u niet aanwezig bent. 

Spelen met uw kat
Een kitten moet leren dat handen zijn om te knuffelen en aaien, niet om mee te spelen, ook het spelen met voeten is niet verstandig. Door uw kitten met uw handen of voeten te laten spelen triggert u zijn jachtgedrag, wat betekent dat hij bijt en krabt. Na enige tijd is het bijten en krabben niet meer leuk maar pijnlijk en niet meer af te leren.
Speel regelmatig met uw kat en zorg voor voldoende, veilige, speelmogelijkheden. Gebruik hengeltjes, touwtjes, balletjes, propjes papier enz., maar laat ze niet alleen met touwtjes en hengeltjes. Speelgoed dat de eigenaar laat bewegen is het leukste speelgoed voor een kat. Speelgoed regelmatig opbergen en ruilen voor ander speelgoed, houdt uw kat actief. Veel katten spelen graag, bootsen jachtgedrag na, met een zogenaamde Kong Kickeroo; zie afbeelding onderaan deze tekst. 

Verzorging
Laat uw kitten positieve ervaringen opdoen met borstelen, in het bekje en oren kijken en andere zaken die bij de verzorging, een bezoek aan de dierenarts of een medische behandeling horen. Bouw het wennen aan als deze handelingen langzaam op, kittens zijn snel afgeleid en verveeld, maar een brokje als beloning doet wonderen. Als een kitten aan al deze dingen gewend is, zult u daar later veel profijt van hebben.

Krabbenodigdheden
Leer uw kleintje zo vroeg mogelijk wat een krabpaal is. Zet de krabpaal op een plaats waar de kitten graag is, het krabben heeft ook een sociale functie. Zorg dat u enkele verschillende krabmogelijkheden in huis heeft en breng de kitten daar regelmatig naartoe.
Een kat wil de krabpaal ook graag helemaal gestrekt gebruiken, zorg ervoor dat dat ook tot de mogelijkheden behoort. Jonge katjes krabben vooral om hun nageltjes scherp te houden. Bij volwassen katten die niet buiten komen, kan het verstandig zijn om regelmatig de nagels te knippen, nageltjes van kittens mogen nog niet geknipt worden.

De kattenbak
Zorg voor voldoende kattenbakken, zeker voor kittens. Voor kittens is een bak zonder kap en klepje makkelijk in gebruik en niet eng. Zet uw kitten regelmatig op de kattenbak en kijk of hij er makkelijk op kan als hij het zelf doet. Verschoon de kattenbakken regelmatig, maar laat voor de kittens wat achter, dan weten zij waarvoor een kattenbak dient. Er zijn kittens die kattengrit eten, gebruik daarom geen klontvormend grit voor hen. 

Maak een weloverwogen keuze
Voor een kitten is uw huis een speeltuin en kan dat consequenties hebben voor uw interieur. 
Alle katten hebben uw aandacht nodig, maar zeker kittens hebben veel aandacht van u en soortgenoten nodig.
Bedenk ook dat niet elke volwassen kat blij is met een kitten of nieuwe volwassen kat.
Maak een weloverwogen keuze voor een volwassen kat of kitten, wanneer u overweegt een kat het gouden mandje te geven dat hij verdient, dit voorkomt teleurstelling en herplaatsing.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven