Bloedgroepen

Net als bij mensen komen bij katten verschillende bloedgroepen voor. Wanneer er bepaalde verschillende bloedgroepen worden gecombineerd, zorgt dit voor grote problemen met vaak dodelijke afloop. Deze aandoening wordt Fading Kitten Syndrome genoemd; hetgeen betekent dat de rode bloedcellen van het pas geboren kitten afgebroken worden. Deze aandoening komt voor bij kittens die bloedgroep A hebben en geboren worden uit een moeder die bloedgroep B heeft. Katten met bloedgroep B hebben antistoffen die de rode bloedcellen van bloedgroep A afbreken. Dit gebeurt niet tijdens de zwangerschap, omdat de placenta geen antistoffen doorlaat, de meningen over de overdracht tijdens de zwangerschap zijn verdeeld. Kort na de geboorte gebeurt dit wel, omdat de moedermelk die de kittens de eerste twee dagen drinken die antistoffen doorgeven. 

Bij katten komen drie bloedgroepen voor
Bloedgroep A: circa 87 % van de katten, raskat of niet, heeft deze bloedgroep. Bloedgroep A wordt gevormd uit het genenpaar AA of AB. A vererft dominant t.o.v. de recessieve bloedgroep B.

Bloedgroep B: komt regelmatig voor en wordt gevormd door het genenpaar BB.

Bloedgroep AB
Deze bloedgroep komt zelden voor bij katten, hierover is daarom nog weinig bekend.

Het bloed van katten bevat antilichamen tegen de andere bloedgroep en geeft grote problemen bij een verkeerde combinatie van bloedgroepen tijdens:
– Een bloedtransfusie.
– De eerste dagen na de geboorte, door het drinken van moedermelk
– Mogelijk tijdens de dracht.

In de praktijk leidt dit vooral tot problemen wanneer een poes met bloedgroep B, gedekt wordt door een kater met bloedgroep A. Een aantal kittens uit deze combinatie zal bloedgroep A hebben. Zij krijgen via de eerste moedermelk de voor hen zo belangrijke stoffen binnen die hun afweersysteem opbouwen. Echter krijgen ze ook de  dodelijke antistoffen binnen en zullen meestal korte tijd na de geboorte sterven. Ook komt het voor dat het kitten enkele dagen in leven blijft, maar een zeer zwakke indruk maakt en soms een geelachtige huid heeft. De urine van het kitten heeft vaak een roodbruine kleur, dit is typerend voor het probleem. Een heel klein percentage van de kittens overleeft dit zonder dat er ingegrepen wordt door de fokker, zij houden dan levenslang last van bloedarmoede. Een enkele keer sterft de staartpunt of de hele staart af.
Uiteraard kunt u het beste voorkomen dat een poes met bloedgroep B gedekt wordt door een kater met bloedgroep A. Mocht een poes toch gedekt zijn door een kater met bloedgroep A, dan kunt u proberen de kittens in leven te houden, door hen alleen fabrieksmatig bereide melk te geven of een andere moederpoes voor hen te zoeken. Het is verre van ideaal om deze kittens van de moederpoes te scheiden, maar de enige mogelijkheid om de kittens een kans te geven om te blijven leven. Na 48 uur zou het gevaar geweken moeten zijn, overleg hierover met uw dierenarts. 

Het mag duidelijk zijn dat u het beste de bloedgroep van de poes en kater kunt laten bepalen alvorens er een dekking plaatsvindt.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven