Bloedgroepen

Net als bij mensen komen bij katten verschillende bloedgroepen voor. Wanneer er bepaalde verschillende bloedgroepen worden gecombineerd, zorgt dit voor grote problemen met vaak dodelijke afloop. Deze aandoening wordt Fading Kitten Syndrome genoemd


Fading Kitten Syndrome
Wanneer een kitten lijdt aan dit syndroom, worden de rode bloedcellen van het pas geboren kitten afgebroken worden. Deze aandoening komt voor bij kittens die bloedgroep A hebben en geboren worden uit een moeder die bloedgroep B heeft. Katten met bloedgroep B hebben antistoffen die de rode bloedcellen van bloedgroep A afbreken.
De meningen van dierenartsen zijn verdeeld, maar er wordt verondersteld dat dit niet gebeurt tijdens de zwangerschap, omdat de placenta geen antistoffen doorlaat. Kort na de geboorte gebeurt dit wel, omdat de moedermelk die de kittens de eerste twee dagen drinken die antistoffen doorgeven. 

Bij katten komen drie bloedgroepen voor
Bloedgroep A: circa 87 % van de katten, heeft deze bloedgroep. 

Bloedgroep B: komt regelmatig voor.

Bloedgroep AB
Deze bloedgroep komt zelden voor bij katten, hierover is daarom nog weinig bekend.

Het bloed van katten bevat antilichamen tegen de andere bloedgroep en geeft grote problemen bij een verkeerde combinatie van bloedgroepen tijdens:
– Een bloedtransfusie.
– De eerste dagen na de geboorte, door het drinken van moedermelk
– Mogelijk tijdens de dracht.

In de praktijk
In de praktijk komt het Fading Kitten Syndrome vooral voor, wanneer een poes met bloedgroep B, gedekt wordt door een kater met bloedgroep A. 
Een aantal kittens uit deze combinatie zal bloedgroep A hebben. Zij krijgen via de eerste moedermelk de voor hen zo belangrijke stoffen binnen die hun afweersysteem opbouwen. Echter krijgen ze ook de  dodelijke antistoffen binnen en zullen meestal korte tijd na de geboorte sterven. Ook komt het voor dat het kitten enkele dagen in leven blijft, maar een zeer zwak is.
Het belangrijkste is dat u direct contact opneemt met een dierenarts.

Uiteraard kunt u het beste voorkomen dat een poes met bloedgroep B gedekt wordt door een kater met bloedgroep A. Na overleg met een dierenarts, kunt u proberen de kittens in leven te houden, door hen alleen fabrieksmatig bereide melk te geven of een andere moederpoes voor hen te zoeken. Het is verre van ideaal om deze kittens van de moederpoes te scheiden, maar de enige mogelijkheid om de kittens een kans te geven om te blijven leven.  

Het mag duidelijk zijn dat u het beste de bloedgroep van de poes en kater kunt laten bepalen alvorens er een dekking plaatsvindt.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven