Hieronder vindt u een beschrijving van de gemiddelde ontwikkeling van een kitten, de ontwikkeling van uw kitten kan dus een klein beetje anders zijn. Kittens zijn erg kwetsbaar, dus neem bij twijfel altijd direct contact op met de dierenarts.
Week 1
Een gezond kitten weegt bij de geboorte tussen de 90 en 120 gram. Een kitten moet elke dag ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht aankomen, na 9 dagen moet in ieder geval het lichaamsgewicht van de geboorte verdubbeld zijn. Weeg uw kitten elke dag op dezelfde tijd om te controleren of hij voldoende groeit.
In deze eerste weken bestaat zijn leven vooral uit slapen en drinken.
De navelstreng valt er enkele dagen na de geboorte af.
Een kitten kan nog niet zien en horen, wel ruiken en voelen. Omdat zijn reuk goed ontwikkeld is, kan hij zijn moeder vinden, wanneer ze 50 tot 70 cm van hem vandaan is.
De eerste 3 weken bestaat de voeding uit moedermelk die ze elke 2 tot 3 uur drinken bij hun moeder. De eerste moedermelk (colostrum) zit vol antistoffen en is daarom van levensbelang voor de kittens.
De moederpoes moet onbeperkt goede voeding tot haar beschikking hebben om haar kroost te voeden. Het is verstandig om haar vanaf de 3e week dracht eiwitrijke kittenbrokken te voeren.
Richt een rustige ruimte met een constante temperatuur van 24 graden Celsius in voor het nestje. Als de moederpoes de kittens gaat verplaatsen, is dit een teken dat ze de plaats van het nestje niet goed vindt.
Week 2
Het gemiddelde gewicht is nu 200 tot 250 gram.
Hoewel het gehoor van het kitten vanaf 10 dagen gaat werken, kan pas na de tweede week zijn gehoor hem helpen de weg te vinden.
Na ongeveer 2 weken gaan de ogen open, het volledig opengaan van de ogen kan wel 2 tot 3 dagen duren.
In deze tijd ontdekken de kleintjes ook hun ledematen en die van elkaar en sabbelen hier dan graag op.
Goed lopen lukt nog niet helemaal, rond de 18e dag kan een kitten goed lopen.
In de 2e week gaan de kittens communiceren met moeder en hun broertjes en zusjes.
U kunt de kittens nu heel voorzichtig aaien, pak ze niet op en ga voorzichtig te werk een moederpoes doet alles om haar kittens te beschermen.
Week 3
Het gemiddelde gewicht in deze periode is 300 tot 350 gram.
De kittens kunnen nu normaal zien, hoewel het nog iets langer kan duren voordat ze afstanden goed kunnen inschatten, daarom kunnen ze nog weleens ergens tegenaan botsen.
De melktandjes komen te voorschijn, tegen de tijd dat ze 6 weken oud zijn is hun melkgebit compleet.
De kittens krijgen steeds meer interesse in hun omgeving en hun nestgenootjes.
Week 4
In de 4e week wegen kittens 350 tot 400 gram en komt een kitten gemiddeld 20 gram per dag aan.
Vraag uw dierenarts om een ontwormingsmiddel, het tijdstip waarop u moet ontwormen hangt af van het middel dat uw dierenarts hiervoor verkoopt. Koop het ontwormingsmiddel niet in een dierenwinkel, daar worden regelmatig middelen verkocht die dodelijk zijn voor kittens /katten.
In de 4e week kunnen kittens zelfstandig gaan eten, wanneer dit nog niet het geval is en ze nog bij de moederpoes drinken, is dit geen probleem. Bied het wel aan vanaf de 4e week in de buurt van de moederpoes, ze zullen haar dan na gaan doen. U kunt ze natvoer geven, maar maak dan wel daarna hun snuitje goed schoon om korstjes die ontstaan door aangekoekt vlees voorzichtig te verwijderen, kittens slobberen namelijk hun voer op. Ze kunnen ook met hun pootjes in het voer gaan staan en vervolgens mooie afdrukken achterlaten op de vloer. Om het voer te kunnen pakken moet het op een bordje of laag schaaltje liggen. U kunt uw kittens ook hoofdzakelijk kittenbrokjes geven en af en toe natvoer. Kittens kunnen water drinken, hebben geen melk nodig, wanneer ze zelfstandig eten of bij de moederpoes drinken. Wilt u toch melk geven, geef dan kattenmelk, gewone melk veroorzaakt diarree.
In deze tijd gaan ze ook de kattenbak gebruiken, de moederpoes zal haar kroost dit leren. Plaats op verschillende plaatsen kattenbakjes waar de kittens makkelijk in kunnen komen. Laat ook wat bevuild grit achter in de bakjes, dit helpt de kittens om ze te herinneren aan het doel van de kattenbak. Gebruik geen klontvormend kattengrit, omdat sommige kittens grit eten. Het eerste drolletje kan “een zware bevalling“ zijn waarbij het kitten hard miauwt. Gebeurt dit vaker, of ziet u parasieten of diarree, neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Week 5
De kittens gaan steeds vaker op verkenning, dus zorg dat uw huis kittenproof is. Zorg dat ze niet naar buiten kunnen door deuren of ramen, dat stroomdraden onbereikbaar zijn, ze nergens bekneld of opgesloten kunnen raken, geen oneetbare voorwerpen kunnen opeten en controleer apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en droger voordat u ze aanzet.
De kittens gaan zichzelf ook steeds beter wassen, doen ze dit niet neem dan contact op met de dierenarts, het kan namelijk duiden op een gezondheidsprobleem.
Week 6
Kittenbrokjes eten gaat steeds beter, maar drinken bij de moederpoes is ook nog steeds lekker.
Kraamvisite is vanaf nu in beperkte mate welkom, mits het geen stress veroorzaakt voor het nestje. Vraag de kraamvisite hun handen te wassen en hun schoenen uit te trekken, dit i.v.m. eventuele bacteriën, zeker wanneer de visite in contact komt met andere dieren.
Wanneer een kitten 6 weken of ouder is, verandert de oogkleur meestal van helder blauw in groen, bruin of geel.
Week 7
Vanaf nu mogen de kittens wettelijk gezien verhuizen naar hun nieuwe eigenaar. Ze kunnen namelijk zelfstandig eten, wordt vaak als argument gebruikt. Maar uw kinderen gaan toch ook niet het huis uit wanneer ze zelfstandig kunnen eten? Verstandig is het om de kittens te laten verhuizen vanaf de leeftijd van 13 weken. De kittens zijn dan in ieder geval goed geënt tegen niesziekte en kattenziekte en hebben belangrijke opvoedlessen gehad van hun moeder en nestgenootjes.
Week 9
Tijd voor de eerste enting en controle bij de dierenarts, uiteraard bent u bij twijfel aan de gezondheid of ontwikkeling van de kittens eerder bij de dierenarts geweest. Sommige dierenartsen adviseren een kitten pas te enten wanneer het 13 weken oud is en eenmalig in het eerste levensjaar. Echter beter is het om 2x te enten en daardoor ook de niet alles te gelijk te enten. Laat uw kitten ook chippen, wanneer hij geënt wordt, ook een kat die niet buiten komt kan ontsnappen.
Week 12/13
Tijd voor de 2e enting. Na een enting neemt de weerstand tijdelijk wat af, daarom is het verstandig het kitten nu niet te laten verhuizen, maar een week na de 2e enting.
Vanaf 13 weken
Tussen de 4e en de 6e maand wisselt het melkgebit. Als het melkgebit na 6 maanden nog niet volledig gewisseld is, kan het verstandig zijn om de dierenarts de overgebleven melktandjes te laten verwijderen.
Rond de 5e maand begint de kattenpuberteit en is een kat geslachtsrijp, Oosterse rassen eerder. De meningen over het tijdstip castreren zijn verdeeld: vaak worden katers gecastreerd als ze 5 maanden oud zijn en poezen als ze 6 maanden oud zijn. In een kattenopvang besluit men ook regelmatig de kittens te laten castreren, voordat ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.
Rond de 10e maand is een kitten volwassen en kunt u overgaan op volwassen kattenvoer. Afhankelijk van het gewicht en ontwikkeling van uw kitten kunt u eerder of later overgaan op volwassen kattenvoer, overleg hierover met uw dierenarts.
* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.
* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.