Moederloze kittens grootbrengen

Als u geen ervaring heeft met moederloze kittens grootbrengen, doet u er verstandig aan een ervaren kattenopvang in te schakelen. Moederloze kittens grootbrengen is dankbaar werk, maar onderschat de verzorging en de kosten niet. De beste oplossing is de kittens onderbrengen bij een pleegmoeder en nestgenootjes, een moederpoes die kittens heeft van ongeveer dezelfde leeftijd, maar dit is vaak niet mogelijk. 
Neem bij twijfel direct contact op met een dierenarts, kittens zijn erg kwetsbaar en het kan snel fataal aflopen.

De tekst hieronder geeft informatie over de verzorging van moederloze kittens, wanneer de kittens bij u in huis zijn. Voor informatie hoe te handelen als u een kitten of nestje vindt, verwijs ik u naar een ander artikel op deze website genaamd: Kitten gevonden.

Voor de verzorging is kennis en veel tijd noodzakelijk
De verzorging van moederloze kitten, die vaak ook geflest moeten worden, is zeer intensief.
Ook moet u kennis van zaken hebben: u moet de kittens een geschikte, warme en schone leefomgeving kunnen bieden, ze kunnen helpen om te poepen en te plassen, gezondheidsproblemen herkennen en de diertjes vooral de eerste weken dag en nacht en op de juiste manier voeden.
Onderkoeling, uitdroging en ondervoeding zijn drie levensbedreigende gevaren voor moederloze kittens, die bovendien nauw samenhangen. 

Warm houden 
U kunt thuis de kittens neerleggen in een doosje of mandje, gebruik geen doos waar groenten of fruit ingezeten heeft, dit i.v.m. eventueel gebruikte bestrijdingsmiddelen.
Om de kittens warm te houden kunt u een goed beschermde kruik of fles warm water of een elektrisch warmtematje gebruiken. Het gebruik van een infrarode lamp wordt afgeraden i.v.m  het gevaar voor oververhitting of zelfs brandwonden. Uiteraard moet u de temperatuur goed in de gaten houden en warmtebronnen goed controleren op veiligheid. Een kitten moet voldoende ruimte hebben om zich te verplaatsen als het te warm wordt.
 

Poepen en plassen
Bij afwezigheid van de moederpoes zult u als verzorger de kittens moeten stimuleren om te poepen en plassen. Stimuleer, voordat u gaat voeden, de anus en geslachtsopening met een wattenschijfje. Een kitten drinkt beter met een lege blaas en darmen. Gebruik parfumvrije babydoekjes of zacht toiletpapier om de anus van de kittens schoon te maken. Dit moet u volhouden tot een kitten de leeftijd van circa 4 weken heeft bereikt en zelfstandig poept en plast. Het is niet ongewoon als een kitten een noodkreetje slaakt als het voor het eerst poept, maar dit moet meteen stoppen wanneer er is gepoept. 

Uitdroging
Uitdroging herkent u aan plakkerig tandvlees, een minder elastische huid die niet terug veert als u die optilt en weinig knipperen met de ogen.


Voeden
Ga gevonden kittens nooit zomaar voeden, vraag eerst advies aan een dierenarts of goede kattenopvang, als ze bijvoorbeeld onderkoeld zijn kan voeden fataal aflopen. 
Een voedingsschema voor kittens is maatwerk, onderstaande uitleg is een voorbeeld voor kittens die een gemiddelde ontwikkeling doormaken. Weeg de kittens elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip, alleen dan weet u of de kittens voldoende, goede voeding binnenkrijgen.

Een pasgeboren kitten, moet de eerste weken om de 2 uur gevoed worden, ook ’s nachts. Een hongerig kitten gaat instinctief op zoek naar voedsel, de kitten raakt onderkoeld en oververmoeid, deze situatie is levensbedreigend.

Voeding voor moederloze kittens
Wanneer kittens geen moedermelk krijgen is het noodzakelijk om ze speciale moedermelk vervangende producten te geven, die zijn verkrijgbaar bij de dierenarts. Gebruik geen gewone melk, behalve dat die niet de juiste voedingsstoffen bevat veroorzaakt die melk diarree.
Verwarm de flessenmelk Au bain – marie en controleer de temperatuur d.m.v. een druppel op de rug van uw hand alvorens de melk aan de kittens te geven. Verwarm de melk niet in magnetron, dan verdwijnen alle voedingstoffen.

Hele jonge kittens kunt u het beste voeden met een injectiespuit waarop u een catacspeen bevestigt, hiermee kunt u de voeding goed doseren.
Daarna kunt u een kittenflesje gebruiken, de afmeting van de opening in de speen moet precies goed zijn voor de kittens.
Houd het flesje ondersteboven, als er melk uit druppelt is de opening te groot en kunt u het kitten verdrinken, als er met enige druk melk uit druppelt is de opening goed. Een speen slijt, dus vervang hem regelmatig. Naarmate een kitten groeit kunt u de opening in de speen vergroten.
Laat uw kitten zitten en leg het zeker niet op zijn rug, dan verslikt het zich met alle gevolgen van dien: zie voor de juiste houding de afbeelding onderaan dit artikel. 

De eerste drie weken moet een kitten zonder moederpoes om de 2 uur gevoed worden, dus ook ’s nachts.
Een kitten van drie weken oud moet om de 3 uur gevoed worden.
Vanaf de 4e week mag u de laatste voeding ’s nachts om 12 uur geven en de eerste voeding om 7 uur en vervolgens om de 4 uur, mits de kittens gezond zijn en goed op gewicht.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 4 weken kunt u de kittens kittenbrokjes geven in combinatie met het moedermelk vervangende product waarmee u al voedt, houd ook nu hun gewichten goed in de gaten. De meeste katten krijgen als hoofdvoeding brokken, daarom kunt u hen het beste kittenbrokjes geven.
U kunt de kittens ook natvoer voor kittens geven, bedenk dan wel dat een kitten slobbert en u het snoetje steeds voorzichtig moet reinigen om aankoeken van voeding te voorkomen. De meeste kittens zullen ook in hun voer gaan staan en een heel spoor achterlaten in uw huis.
Geef kittens nooit rauw vlees, dit vlees kan bacteriën bevatten dat hun, nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem, niet aan kan en hierdoor is de kans groot dat dit fataal afloopt.

Sondevoeding
Een enkele keer kan een kitten gevoed moeten worden d.m.v. een sonde. Het geven van sondevoeding moet op de juiste wijze gebeuren, sommige dierenartsen gaan er onterecht vanuit dat dit voor de meeste mensen geen probleem is.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven