Koop en verkoop geen te jong kitten

Helaas gebeurt het nog te vaak dat kittens naar hun nieuwe eigenaar gaan, hun moeder en nestgenootjes verlaten, als ze zelfstandig kunnen eten en zindelijk zijn. Wettelijk gezien mag een kitten verkocht worden als het 7 weken oud is, een kitten jonger verkopen is strafbaar. In onderstaande tekst leest u waarom het zeer onverstandig is een kitten te (ver) kopen voordat de kitten tenminste 13 weken oud is.

Aanzienlijke kans op gedragsproblemen 
Een kitten dat te vroeg het nest verlaat, krijgt vaak gedragsproblemen omdat de opvoeding door de moederpoes en de nestgenootjes nog niet voltooid is. Kittens worden door de moederpoes en soortgenootjes gecorrigeerd als ze met stoeien te hard bijten of krabben, ook geeft de moederpoes aan dat haar tepels niet meer voortdurend beschikbaar zijn. Deze belangrijke opvoedlessen starten vanaf de leeftijd van 8 weken.
Ook de socialisatie is nog niet afgerond voordat een kitten 13 weken oud. Tijdens de socialisatie laat de eigenaar de kittens kennismaken met alles wat ze als kat in hun dagelijks leven kunnen tegenkomen; denk bijvoorbeeld aan kinderen, andere huisdieren, vreemde geluiden, een bezoek aan de dierenarts, aandacht en aanraking. 

Succesvolle plaatsing
De eigenaar moet zijn kittens goed leren kennen om te kunnen beoordelen of het karakter van het kitten bij de nieuwe eigenaar past en eventueel al aanwezige huisdieren. Dit kan alleen als er voldoende tijd is om de kittens goed te leren kennen wanneer ze actief zijn.
Goede socialisatie en de juiste match voorkomen teleurstelling en herplaatsing.

Bescherming tegen ziekten
Een andere belangrijke reden om kittens niet te jong te laten verhuizen is de vatbaarheid voor ziektes, het immuunsysteem werkt nog niet optimaal. Het beste is het om de kittens te laten enten als ze 9 en 12/13 weken zijn. De verhuizing van het nest naar een nieuwe eigenaar levert voor kittens stress op, stress zorgt voor een verminderde weerstand en vergroot de kans op ziek worden. Laat daarom een kitten pas verhuizen een week na de 2e enting, dus wanneer het 13/14 weken oud is.

Moederloze kittens
Er zijn toch ook kittens zonder aanwezige moederpoes en nestgenootjes, zult u nu misschien denken. Dat klopt, maar gelukkig worden die kittens meestal opgevangen door ervaren verzorgers in een kattenopvang. Het lukt niet altijd om een pleegmoeder te vinden voor die kittens, maar in een goede opvang zullen ze niet zonder soortgenootjes opgroeien of te vroeg verhuizen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven