Koop en verkoop geen te jong kitten

Zo’n 10 tot 20 jaar geleden was het heel normaal dat kittens op een leeftijd van 6 weken naar de nieuwe eigenaar gingen. Gelukkig zijn de inzichten hieromtrent inmiddels veranderd. Wettelijk gezien mag een kitten verkocht worden als het 7 weken oud is, een kitten jonger verkopen is strafbaar. In onderstaande tekst leest u waarom het verstandig is een kitten pas te (ver) kopen als de kitten 13 weken oud is.

Helaas gebeurt het nog te vaak dat kittens naar hun nieuwe eigenaar gaan, hun moeder en nestgenootjes verlaten, als ze zelfstandig kunnen eten en zindelijk zijn. Een kitten dat te vroeg het nest verlaat, krijgt vaak gedragsproblemen o.a. omdat de opvoeding door de moederpoes en de nestgenootjes en de socialisatie nog niet voltooid zijn. Kittens worden door de moederpoes en soortgenootjes gecorrigeerd als ze met stoeien te hard bijten of krabben, ook geeft de moederpoes aan dat haar tepels niet meer voortdurend beschikbaar zijn. Deze belangrijke opvoedlessen starten vanaf de leeftijd van 8 weken.
Een andere belangrijke reden om kittens niet te jong te laten verhuizen is de vatbaarheid voor ziektes, het immuunsysteem werkt nog niet optimaal. Het beste is het om de kittens te laten enten als ze 9 en 12/13 weken zijn. De verhuizing van het nest naar een nieuwe eigenaar levert voor kittens stress op, stress zorgt voor een verminderde weerstand en vergroot de kans op ziek worden. Laat daarom een kitten pas verhuizen een week na de 2e enting, dus wanneer het 13/14 weken oud is.
Er zijn toch ook kittens zonder aanwezige moederpoes en nestgenootjes, zult u nu misschien denken. Dat klopt, maar gelukkig worden die kittens meestal opgevangen door mensen in een kattenopvang. Het lukt niet altijd om een pleegmoeder te vinden voor die kittens, maar in de opvang zullen ze nooit zonder soortgenootjes opgroeien.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven