Kittens grootbrengen

Een gezonde, volwassen moederpoes is in staat om geheel zelfstandig de verzorging van haar kittens te regelen. Er zijn echter situaties waarin ze hulp nodig heeft van mensenhanden. Als de moederpoes bijvoorbeeld ziek is, ze een heel groot nest heeft, of te jong is, zult u de zorg van de moederpoes moeten overnemen of haar moeten helpen. Een moederpoes zal te allen tijde haar kittens voeden en beschermen, als ze dit niet doet moeten bij u de alarmbellen gaan rinkelen en is een bezoek met moederpoes en de kittens aan de dierenarts spoed. 

Eten en drinken
Wanneer een kitten voldoende moedermelk drinkt heeft het geen andere voeding nodig. Vanaf 4 weken kunt u proberen of de kittens ook brokjes willen eten. Leg de brokjes op een bordje, een schaaltje kan te hoog zijn waardoor ze niet gaan eten.

Natvoer geven is een optie, maak dan wel de snuitjes schoon om aankoeken van voedingsresten te voorkomen. Daarnaast kunnen kittens het leuk vinden om in hun natvoer te gaan staan en vervolgens te gaan wandelen door uw huis. 

Kittens hebben geen melk nodig als ze brokken of natvoer eten of bij hun moeder drinken, ze kunnen dan water drinken. Wilt u hen toch melk geven, geef dan kittenmelk, gewone melk veroorzaakt vaak diarree.

Een veilig, warm nest voor kittens
De eenvoudigste manier om een veilig, warm en schoon onderkomen te maken is een doos te bekleden met Vetbed kleedjes. I.p.v. deze kleedjes kunt u ook katoenen luiers gebruiken, gebruik geen handdoeken, kittens kunnen hun nageltjes nog niet intrekken en blijven in de handdoek hangen. Gebruik geen bananendozen of andere dozen waar groenten of fruit ingezeten heeft, dit  i.v.m. het gevaar van insecticiden. Zet de doos op een warme (niet in de zon), tochtvrije, rustige plaats.

Kraamvisite is vanaf de 6e week in beperkte mate welkom, mits het geen stress veroorzaakt voor het nestje. Vraag de kraamvisite hun handen te wassen en hun schoenen uit te trekken, dit  i.v.m. eventuele bacteriën, zeker wanneer de visite in contact komt met andere dieren. 

Een kitten kan zijn lichaamstemperatuur nog niet op peil houden, de lichamelijke reactie om te gaan rillen van de kou is nog niet ontwikkeld. Normaliter warmt een kitten zich aan zijn moeder door direct lichaamscontact en het nest helpt om warmte vast te houden. Een te lage lichaamstemperatuur is levensbedreigend, maar een te snelle stijging van de lichaamstemperatuur ook, dus laat een te lage lichaamstemperatuur geleidelijk stijgen. Het is belangrijk dat een kitten dat het te warm krijgt kan uitwijken naar een koeler plekje. Een kittenlijfje moet er ontspannen bij liggen en aangenaam warm aanvoelen als de kitten slaapt. Als het goed is ziet u het kittenlijfje af en toe bewegen door lichte spiertrekkingen. Gebruik een goede thermometer om de nesttemperatuur te controleren, zonlicht, verandering in de buitentemperatuur en de verwarming hebben direct effect op de nesttemperatuur.

Een jong kitten kan nog niet zonder hulp poepen en plassen
De eerste weken moeten kittens gestimuleerd worden om te poepen en plassen. Een moederpoes doet dit door aan de anus en buik van de kittens te likken. Het is niet ongewoon als een kitten een noodkreetje slaakt als het voor het eerst poept, maar dit moet meteen stoppen wanneer er is gepoept.

Vanaf een leeftijd van drie weken kunt u de kittens op de kattenbak zetten. Gebruik een klein kattenbakje zonder kap, waar de kittens makkelijk in en uit kunnen. Gebruik geen klontvormend kattengrit, omdat kittens nog weleens grit eten. Het is zinvol om meerdere kattenbakjes neer te zetten als de kittens het nest verlaten en wat bevuild grit in de bak te laten liggen, zodat de kittens zich herinneren waarvoor een kattenbak dient.

Naar de dierenarts
Een gezond kitten zal de eerste twee weken van zijn leven vooral slapen en eten.  Neem bij twijfel over de conditie van de kittens of moederpoes altijd direct contact op met een dierenarts. 

Informeer bij uw dierenarts welke middelen u moet gebruiken om de kittens te ontvlooien en ontwormen en wanneer deze producten gegeven moeten worden. Koop deze middelen niet in een dierenwinkel, niet alle middelen die zij verkopen zijn veilig, zeker niet voor kittens. 

De meningen over de leeftijden waarop kittens geënt zouden moeten worden zijn verdeeld, de meeste dierenartsen enten wanneer de kittens 9 en 12/13 weken oud zijn. 

Socialiseren en corrigeren
Een kitten wordt opgevoed door de moederpoes en zijn nestgenootjes maar heeft uw hulp nodig om een goed gesocialiseerde, gelukkige huiskat te worden. Socialiseren betekent: het kitten laten opgroeien in huiselijke sfeer, zodat het kan wennen aan alle dagelijkse dingen die hij in zijn leven tegen gaat komen. Het is verstandig om hulp te vragen bij een goede kattenopvang, wanneer een kitten zonder moederpoes of soortgenoten zou moeten opgroeien.
Over socialiseren en corrigeren is veel informatie te geven, daarom is hierover een apart artikel geschreven in deze rubriek.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven