Kittens gevonden

Wanneer u een kitten of een nestje kittens vindt, doet u er verstandig aan om een dierenarts of ervaren kittenopvang te bellen, als u geen ervaring heeft met het opvangen van gevonden kittens met of zonder moederpoes.

Nestje gevonden, met of zonder moederpoes
Een moederpoes zal haar kittens niet snel in de steek laten, maar om voor hen en zichzelf te kunnen zorgen, moet ze op zoek naar voedsel. In het begin zal ze niet lang weg zijn, zodra de kittens ouder zijn, zal ze wat langer wegblijven. Als er moeilijk voeding te vinden is, is ze genoodzaakt langer weg te blijven.
Helaas kan de moederpoes ook overleden zijn, of is ze te jong om voor kittens te zorgen, of zijn de kittens gedumpt.

Er is een aantal dingen waaraan u zou kunnen zien of de moederpoes in de buurt is en voor de kittens zorgt:
– de kittens liggen tevreden te slapen;
– ze piepen niet;
– ze voelen warm aan;
– de buikjes zien er gevuld uit.

Als u twijfelt of de moederpoes voor de kittens zorgt kunt het nest, mits het zich op een veilige plek bevindt, een aantal uren in de gaten houden. Raak dan de kittens niet aan, blijf op afstand en zet eventueel wat kattenvoer neer. Wanneer u te dichtbij bent, durft de moederpoes niet terug te komen en zal ze bij terugkomst haar kittens gaan verslepen.

Even afwachten of meteen ingrijpen
In een droge tuin of schuur, waar de temperatuur goed is, is het veiliger om even af te wachten en te observeren, dan op een gevaarlijke plaats. 
Als de kittens op een gevaarlijke plaats liggen, zoals bijvoorbeeld dichtbij een sloot, in de felle zon, bij een drukke weg, is de kans groot dat ze gedumpt zijn en er geen moederpoes is; een moederpoes probeert altijd een veilige, rustige plaats te vinden.

Grijp meteen in en wacht niet af, wanneer de kittens:
– onophoudelijk piepen,
– koud of nat aanvoelen,
– op een gevaarlijke plaats liggen;
– in een bos of open veld liggen, het zijn dan makkelijke prooidieren;
– een kitten overleden is of er vliegeneitjes of maden aanwezig zijn.

Zo helpt u op de goede manier
Het is altijd verstandig om, ook wanneer er wel een moederpoes aanwezig is, contact op te nemen met een ervaren kattenopvang. Zij zullen proberen de moederpoes samen met haar kittens te vangen. De kittens kunnen dan in de opvang gesocialiseerd, geplaatst en gecastreerd worden en een beter leven krijgen. De moederpoes wordt gecastreerd en indien mogelijk ook geplaatst en de zwerfkattenpopulatie wordt niet nog groter. Lukt het, na meerdere pogingen, niet om de moederpoes te vangen, zal er vaak besloten worden om de kittens alsnog mee te nemen naar de opvang.

U kunt de kittens het beste vervoeren, gewikkeld in een dekentje, handdoek of een kledingstuk, indien u geen vervoersmandje heeft. Het is niet verstandig om ze onder uw kleding op uw huid te vervoeren, er zijn namelijk ziektes die katten kunnen overbrengen naar mensen en andersom. 

Ga moederloze kittens nooit zomaar voeden, vraag eerst advies aan een dierenarts of goede kattenopvang, als ze bijvoorbeeld onderkoeld zijn kan voeden fataal aflopen.

Voor de verzorging is kennis en veel tijd noodzakelijk
Goede verzorging van moederloze kitten, die vaak ook geflest moeten worden, is zeer intensief en brengt ook kosten met zich mee.
Ook moet u kennis van zaken hebben: u moet de kittens een geschikte, warme en schone leefomgeving kunnen bieden, ze kunnen helpen om te poepen en te plassen, gezondheidsproblemen herkennen en de diertjes vooral de eerste weken dag en nacht en op de juiste manier voeden.
Onderkoeling, uitdroging en ondervoeding zijn drie levensbedreigende gevaren voor moederloze kittens, die bovendien nauw samenhangen.

Informatie over het grootbrengen van moederloze kittens, vindt u ook op deze website in het artikel genaamd: moederloze kittens grootbrengen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.


Scroll naar boven