Bevalling

Wat u nodig kunt hebben als uw poes gaat bevallen
Werpkist, handdoeken, onderleggers, flanellen doeken (luiers), fleecedekentjes, washandjes, badstof doekjes, arterieklem, schaartje, steriel navelstrenggaren, slijmzuiger, betadine, snuggle save of warmte matje, voedingsspuitje, kittenflesje en speentjes, kittenmelk, druivensuiker /dextrose, latex handschoenen, digitale thermometer, digitale weegschaal,nutridrops, ontsmettend schoonmaakmiddel, ontsmettingszeep, urtica urens (bevordering melkproductie), gekleurde nagellak, alcohol (90 %) om schaartje en arterieklem te ontsmetten.
* Zorg dat u het telefoonnummer van de dierenarts bij de hand hebt.
* Zorg dat u een klok, schrijfblok en pen bij de hand hebt.

Voortekenen van een naderende bevalling
Vanaf 8 weken zijn de kittens levensvatbaar buiten de baarmoeder. De geboorte vindt gemiddeld tussen dag 63 en 70 plaats, laat uw kat vanaf nu niet meer alleen. Is ze nog niet bevallen op dag 70, neem dan zeker contact op met uw dierenarts. Bij twijfel over het verloop van de zwangerschap uiteraard eerder contact opnemen met de dierenarts. Afhankelijk van het karakter van de poes zal ze een warm en rustig plekje opzoeken of de aandacht van de eigenaar trekken en niet meer eten. Zorg dat u een werpkist of kartonnen doos klaar heeft staan en probeer de poes daarin te laten bevallen. Gebruik nooit een doos waarin fruit of groenten vervoerd zijn, dit i.v.m aanwezige bestrijdingsmiddelen. De poes kiest zelf een veilige plek uit om te bevallen, mogelijk is dat niet de werpkist die u voor haar klaar heeft staan. Voorkom in ieder geval  dat de poes op een onveilige, moeilijk bereikbare plaats bevalt. 
Neem altijd direct contact op met uw dierenarts als u denkt dat de bevalling niet goed gaat of een geboren kitten of de moederpoes niet in orde is.

Enkele voorbeelden van problemen die zich kunnen voordoen tijdens de bevalling:
– weeënzwakte;
– dwarsliggen van een kitten;
– te nauw geboortekanaal;
– stuitligging;
– uitputting van de moederpoes.

De bevalling
De bevalling begint met weeën van de baarmoeder. Het kan al gauw een paar uur in beslag nemen voordat het eerste kitten geboren is. Wanneer er voor de geboorte een vieze, gekleurde uitvloeiing zichtbaar is, is het noodzakelijk dat u direct contact opneemt met een dierenarts. Vlak voor de geboorte wordt de poes onrustig, gaat miauwen, hijgen en likt aan haar vulva. Zodra een ongeboren kitten in het bekken van de moeder aankomt, worden de weeën ondersteund door het samentrekken van de buikspieren (persweeën). Dit samentrekken is duidelijk zichtbaar in tegenstelling tot de weeën van de baarmoeder die veel minder zichtbaar zijn. De volgende kittens moeten, als er vaak en krachtig geperst wordt, binnen een half uur persen geboren worden. Poezen nemen na de geboorte van elk kitten meestal een pauze waarin niet geperst wordt. Een kitten wordt in een vlies geboren dat de moederpoes meteen zal verwijderen en vervolgens zal ze de navelstreng doorbijten, als ze dit niet doet moet u haar taak overnemen. Daarna zal de moeder het kitten droog likken, wanneer de moeder dit niet doet moet u het kitten droog wrijven. Als het kitten niet ademt, is er waarschijnlijk slijm aanwezig in het bekje of neus, gebruik dan een slijmzuiger om het slijm te verwijderen. Wanneer er een kitten geboren is, moet met de volgende wee de nageboorte komen. Noteer de tijd waarop de kittens geboren worden en de nageboorten komen. Een nageboorte bevat veel voedingstoffen voor de moederpoes die de nageboorte meestal opeet. Laat moederpoes niet meer dan twee nageboorten opeten anders kan dat diarree veroorzaken en haal de nageboorten weg als ze niet opgegeten worden. Elk kitten heeft een eigen nageboorte, controleer goed of elke nageboorte ook gekomen is, een achtergebleven nageboorte kan voor een lelijke infectie zorgen en moet verwijderd worden. Een gezonde, tevreden moederpoes zal na de bevalling gekruld om haar kittens heen liggen, die nagenieten van de eerste voeding. Een kitten moet 80 tot 100 gr. wegen als het geboren wordt, weeg het kitten droog een nat kitten weegt zwaarder. Alleen de eerste dag mag er iets gewichtsverlies zijn, daarna mag het kitten alleen maar aankomen. 

Keizersnede
Vaak zal een moederpoes haar kittens zelf ter wereld brengen, soms is een keizersnede noodzakelijk. Om verschillende redenen kan tot een keizersnede besloten worden bijvoorbeeld; vanwege zwakte of uitputting van de moederpoes, weeënzwakte, te grote kittens en een dood kitten. Wanneer de moederpoes een keizersnede heeft moeten ondergaan heeft ze last van de narcose, zijn haar hormonen en haar melkproductie van slag. Na een keizersnede zult u de kittens de eerste paar uren moeten voeden met colostrum/kunstmelk. De dierenarts kan de moederpoes een injectie geven die de melkproductie stimuleert. Haar moederliefde zorgt er meestal voor dat ze de kittens toch laat drinken, ondanks de operatiewond. Haal daarom de kittens niet weg bij hun moeder en leg ze regelmatig aan. Houd uiteraard het gedrag, de reactie op de kittens van de moederpoes goed in de gaten en neem bij twijfel contact op met een dierenarts en ga de kittens flessen.

Na de bevalling
Na de bevalling vloeit de poes nog enige tijd, meestal stopt het ongeveer na 10 dagen. De uitvloeiing verandert gedurende de 10 dagen van kleur, maar mag nooit onfris ruiken of zelfs stinken. Is dit wel het geval of blijft de poes vloeien, dan dient u contact op te nemen met een dierenarts.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts. 

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven