Adopteer geen kitten alleen

Adopteer geen kitten alleen is het advies dat u hoort te krijgen, wanneer u overweegt een kitten te adopteren en nog geen kat heeft. Het is namelijk belangrijk dat een kitten opgroeit met soortgenootjes.

Opgroeien van een kitten in een kattenopvang
Wanneer een kitten in de opvang terecht komt, komt het regelmatig voor dat de moederpoes er niet bij is. Een moederpoes voedt haar kittens, wast ze, stimuleert hen om te poepen en te plassen en leert hen omgaan met frustratie. De ideale oplossing voor moederloze kittens is een pleegmoederpoes, helaas is dit niet altijd haalbaar. Gelukkig kunnen de verzorgers in een kattenopvang de zorg van de moederpoes overnemen en groeien kittens daar nooit zonder soortgenootjes op, zodat ze samen een kitten een goede start kunnen bieden.

Opvoeding van moederpoes en andere kittens
Kittens moeten leren omgaan met frustraties, dit leren zij o.a. van de moederpoes wanneer die aangeeft dat haar tepels niet langer beschikbaar zijn. Ze leren ook dat ze tijdens het spelen hun nageltjes moeten intrekken en niet mogen bijten, dit wordt gecorrigeerd door hun soortgenootjes. Deze opvoeding vindt plaats na ongeveer acht weken, dat is o.a. de reden dat aangeraden wordt om kittens minstens dertien weken bij de moederpoes te laten.

Keuze van een kitten
Nestgenootjes samen adopteren kan betekenen dat het maatjes voor het leven zijn. Welke geslachten het best met elkaar gecombineerd kunnen worden is onduidelijk, verschillende deskundigen geven hierover verschillend advies. Belangrijk is het karakter van de verschillende samenwonende katten, het tijdig castreren, een goede introductie, voldoende ruimte en opgegroeid zijn met soortgenootjes.

Twee kittens zijn duurder of toch niet….
Uiteraard zijn twee kittens duurder dan één kitten in aanschaf en de kosten voor vaccineren, castratie enz. Maar wat denkt u dat het kost als uw kitten ‘ongewenst’ gedrag gaat vertonen, omdat het een speelkameraadje mist. Uw kitten kan dan bijvoorbeeld uw meubels gaan slopen, of gaan sproeien, buiten de bak plassen, of wordt agressief. Dit zijn allemaal uitingen van stress, stress kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken, waardoor de kosten van de dierenarts hoog kunnen oplopen.

Helaas belanden katten regelmatig in het asiel of op straat, als hun eigenaren het ongewenste gedrag niet langer kunnen aanzien. Een kitten laten samenwonen met een soortgenoot is geen garantie voor het uitblijven van ongewenst gedrag, maar zorgt ervoor dat een kat een prettiger leven heeft en dat verkleint de kans op ongewenst gedrag. Wilt u liever één kat verzorgen en hebt u voldoende tijd om de kat de aandacht te geven die hij/zij verdient, adopteer dan een volwassen kat uit de opvang waarvan bekend is dat hij of zij liever de enige kat in huis is.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven