Adopteer geen kitten alleen

Adopteer geen kitten alleen is het advies dat u hoort te krijgen, wanneer u overweegt een kitten te adopteren en nog geen kat heeft. Het is namelijk belangrijk dat een kitten opgroeit met soortgenootjes. Wanneer een kitten in de opvang terecht komt, komt het regelmatig voor dat de moederpoes er niet bij is. Een moederpoes voedt haar kittens, wast ze, stimuleert hen om te poepen en te plassen en leert hen omgaan met frustratie. De ideale oplossing voor moederloze kittens is een pleegmoederpoes, helaas is dit niet altijd haalbaar. Gelukkig groeien kittens in de opvang nooit zonder soortgenootjes op, die de ontbrekende opvoeding van de moederpoes gedeeltelijk kunnen compenseren en veel samen spelen. Ook volwassen katten hebben graag een soortgenootje als speelkameraadje, uiteraard bevestigen uitzonderingen de regel. Nestgenootjes samen adopteren kan betekenen dat het maatjes voor het leven zijn. Welke geslachten het best met elkaar gecombineerd kunnen worden is onduidelijk, verschillende deskundigen geven hierover verschillend advies. Belangrijker is het karakter van de verschillende samenwonende katten, het tijdig castreren, een goede introductie, voldoende ruimte en opgegroeid zijn met soortgenootjes.

Kittens moeten leren omgaan met frustraties, dit leren zij o.a. van de moederpoes wanneer die aangeeft dat haar tepels niet langer beschikbaar zijn. Ze leren ook dat ze tijdens het spelen hun nageltjes moeten intrekken en niet mogen bijten, dit wordt gecorrigeerd door hun soortgenootjes. Deze opvoeding vindt plaats na ongeveer acht weken, dat is o.a. de reden dat aangeraden wordt om kittens minstens dertien weken bij de moederpoes te laten.

Kittens worden voor de eerste keer geënt als ze negen weken oud zijn tegen niesziekte. Deze enting wordt herhaald als ze 12/13 weken oud zijn gecombineerd met een enting tegen kattenziekte. Na de tweede enting is het verstandig om het kitten nog even tot rust te laten komen, alvorens het gaat verhuizen naar een nieuwe eigenaar. Na dertien weken is het immuunsysteem nog in ontwikkeling, maar is het kitten zo goed als mogelijk beschermd. Een vaak gehoord argument om een kitten eerder te adopteren is: hij eet zelfstandig. Maar u zet uw kind toch ook niet het huis uit wanneer hij zelfstandig eet.

Uiteraard zijn twee kittens duurder dan één kitten in aanschaf en de kosten voor vaccineren, castratie enz. zijn ook hoger voor twee kittens dan voor één kitten. Maar wat denkt u dat het kost als uw kitten ‘ongewenst’ gedrag gaat vertonen. Uw kat gaat uw meubels slopen, of sproeien, of buiten de bak plassen, of wordt agressief. Dit zijn allemaal uitingen van stress en stress veroorzaakt ook gezondheidsproblemen waardoor u vaker naar de dierenarts moet. Katten belanden zelfs in het asiel als hun eigenaren het ongewenste gedrag niet langer kunnen aanzien. Een kitten laten samenwonen met een soortgenoot is geen garantie voor het uitblijven van ongewenst gedrag, maar zorgt ervoor dat een kat een prettiger leven heeft en verkleint de kans op ongewenst gedrag. Wilt u liever één kat verzorgen, adopteer dan een volwassen kat uit de opvang waarvan bekend is dat hij of zij liever de enige kat in huis is.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven