Padden

De pad
De gewone pad is een algemeen voorkomende paddensoort die vooral ’s nachts actief is. Als een pad zich verdedigt, omdat een kat het een leuk bewegend speeltje vindt, geeft de pad een giftige stof af. De klieren in de huid van de pad en de gifklieren achter de ogen scheiden bij gevaar een bitter gif uit. Ook als de kat water drinkt uit een bak waar al dagenlang een pad in verblijft kan deze gifstoffen binnenkrijgen.
Naast padden is ook de vuursalamander giftig, maar deze komt slechts op een paar plekken voor. In de Achterhoek en Zuid-Limburg. In België komt deze op meer plaatsen voor.

Symptomen
Het gif irriteert de slijmvliezen van neus en mond. De kat kan na het in de bek nemen van de pad thuiskomen met een bek vol speeksel, kokhalzen of gaan overgeven. Hij kan maag-darmklachten krijgen, maar ook koorts, benauwdheid en coördinatiestoornissen. Het gif binnenkrijgen kan zelfs tot blindheid en hartritmestoornissen leiden. Ook kan de kat onrustig zijn of niet willen eten of drinken na irritatie door de gifstoffen in de bek  Het is belangrijk om direct met uw kat naar een dierenarts te gaan, als u deze symptomen ziet.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit ontwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven