Zwerfkatten uit het buitenland

Vakantiegangers, worden op hun vakantiebestemming, vooral in het buitenland, vaak geconfronteerd met zwerfkatten.
Heel begrijpelijk dat mensen bij het zien van dit leed graag iets voor deze katten willen doen. Echter ze mee naar huis nemen is niet verstandig, u lost er het probleem ter plaatse niet mee op. 
Ook zijn de dieren vaak niet gewend aan onze drukke maatschappij, zijn ze gewend om te jagen en hun eigen gang te gaan en hebben nooit geleerd om bijvoorbeeld in huis te wonen.
Bovendien kunnen dieren die afkomstig zijn uit het buitenland infecties bij zich dragen die gevaarlijk zijn voor mens en huisdier. Een voorbeeld van zo’n gevaarlijke besmetting is rabiës ook wel hondsdolheid genoemd. De ziekte wordt overgebracht door het bijten, krabben of likken door besmette dieren. Honden, katten en fretten kunnen al dagen besmettelijk zijn zonder dat ze zelf verschijnselen vertonen. Deze drie huisdiersoorten mogen dan ook nooit zomaar de grens over, maar moeten ruim van te voren gevaccineerd worden.
Wilt u toch een huisdier uit het buitenland adopteren, doe dat dan via een organisatie die de adoptie voor het dier en de nieuwe eigenaar goed regelt.

Neemt u uw eigen huisdier mee naar het buitenland, informeer dan ruim voor vertrek wat de eisen zijn voor het land waar u heen gaat. Zorg ook dat uw dier goed beschermd is tegen ziekten en ongedierte in uw vakantieland. Uw dier moet in ieder geval gechipt zijn, goed gevaccineerd zijn ook tegen rabiës en een Europees dierenpaspoort hebben.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein

Scroll naar top