Lintjes en elastiekjes

Lintjes aan een bos bloemen of om een cadeautjes, zijn vaak fel van kleur en blinken, dit geldt tevens voor kerstslingers. Aantrekkelijke eigenschappen voor een kat om ermee te gaan spelen.
Ook elastiekjes zijn voor kat leuk speelgoed. Toch is het verstandiger als u deze lintjes en elastiekjes veilig opbergt.

Lintjes
Sommige eigenaren geven hun kat lintjes van bloemen of lintjes die om een cadeauverpakking zitten om te spelen, of een kat vindt zelf zo’n lintje. Het komt regelmatig voor dat katten deze lintjes opeten. Dit soort plastic lintjes verteert niet, maar stropt in de darmen. Gevolg verstopping, verstening van ontlasting achter de verstopping, gevolg een levensbedreigende darmperforatie. Dus niet aan katten geven, wordt het toch opgegeten, ga dan direct naar een dierenarts.
De dierenarts zal dan een braakmiddel geven om problemen in de darmen te voorkomen. Lukt het niet om de kat succesvol te laten braken, zal er vaak besloten worden om een röntgenfoto te maken om te bekijken waar het lintje zich bevindt, om het daarna via een scopie of operatief te verwijderen. 

Elastiekjes
Als uw kat veel geluk heeft gaat een elastiekje zonder grote problemen door de ingewanden en wordt het netjes uitgepoept. Helaas gaat het regelmatig mis, als een kat bijvoorbeeld een haarelastiekje vindt. Als het elastiekje kapot gebeten wordt, kunnen de stukjes in de keel terechtkomen en kan uw kat erg benauwd worden of zelfs stikken. Ook kan een elastiekje in de darmen voor grote problemen zorgen; een rubber elastiekje verteert namelijk niet. De gevolgen van het opeten van een niet verteerbaar elastiekje zijn hetzelfde als die van een lintje en kunt u in het eerste gedeelte van dit artikel lezen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven