Halsbandjes

Halsbandjes voor katten zijn er in vele soorten en maten en worden steeds leuker: met tijgerprint, knalrood, met een belletje en ga zo maar door. Ook zijn er katteneigenaren die hun kat een halsbandje om doen met een kokertje eraan met het adres van de eigenaar, zodat de kat weer teruggebracht kan worden als hij de weg kwijt is geraakt. En dan bestaan er nog kattenbandjes met een magneetje voor het kattenluik, zodat andere katten niet in uw huis kunnen komen. U zult wel denken: erg handig toch zo’n halsbandje en nog leuk ook.

Helaas, er kleven ook nadelen aan het kattenhalsbandje
Uw kat kan één van zijn pootjes door het halsbandje gekregen hebben, in een poging om het voor hem irriterende bandje af te krijgen. Om dezelfde reden kan uw kat met zijn onderkaak vast zitten achter het halsbandje. Dit veroorzaakt wonden die door een dierenarts behandeld moeten worden. Katten kunnen zich zelfs ophangen aan hun halsbandje.

Aan sommige halsbandjes wordt een belletje bevestigd dat vogels waarschuwt, wanneer de kat te dichtbij komt. Het belletje aan het bandje waarschuwt de vogels niet, een kat sluipt en het belletje is niet hoorbaar. Bij normale bewegingen rinkelt het belletje, zou u het fijn vinden als er bij elke beweging die u maakt een belletje gaat rinkelen ?

Er zijn ook halsbandjes waarvan de sluiting opengaat als het bandje ergens achter blijft haken, echter dit systeem blijkt niet altijd goed te werken. Halsbandjes worden ook vaak verloren of doorgeknipt door iemand die vermoedt dat het te strak zit of het dragen van een halsbandje gevaarlijk vindt.

Alternatief voor een halsbandje
Als alternatief voor een adreskokertje of een halsbandje waarop een kattenluik reageert, kunt u uw kat laten chippen. De chip is een klein stukje elektronica zo groot als een rijstkorrel dat onder de huid wordt ingebracht, dit gebeurt via een injectienaald. De chip kan worden uitgelezen met een ‘reader’, bij elke dierenarts, elk dierenasiel en ook bij de dierenambulance worden ‘gevonden dieren’ eerst met zo’n reader gecontroleerd op een chip. Via een centrale databank is 24 uur per dag op te vragen waar het dier met deze identificatie thuishoort, zo kan de eigenaar van het dier. gevonden worden. Een stuk betrouwbaarder en veiliger dan een kokertje aan een halsbandje. Vergeet niet uw kat te registreren op uw naam als hij gechipt is, het is niet vanzelfsprekend dat dat gebeurd is wanneer de kat gechipt is. Regelmatig worden er katten gevonden die gechipt zijn maar niet geregistreerd of een gewijzigd telefoonnummer is niet doorgegeven. 

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven