Ongewenst gedrag corrigeren

Wanneer uw kat ongewenst gedrag vertoont, is het vaak niet makkelijk om dat te corrigeren. Lichamelijk geweld gebruiken is nooit een optie om te corrigeren. U kunt op die manier uw kat ernstig letsel toebrengen, hij zal u niet meer vertrouwen en dan agressief of angstig gaan reageren. 
Bedenk wanneer u een kitten aanschaft dat de kans groot is dat hij uw huis als speeltuin gaat gebruiken en bijvoorbeeld in de gordijnen klimt. Met consequent gedrag van u en heel veel geduld is dit af te leren. Ziet u dit niet zitten, schaf dan liever een volwassen kat aan, dan is de kans aanzienlijk kleiner dat hij in de gordijnen klimt.
Later reageren op iets wat eerder gebeurd is, is zinloos; uw kat begrijpt dan niet waar het over gaat. Bedenk ook dat uw kat doet wat u hem verbiedt als u niet thuis bent.

Tips om ongewenst gedrag te corrigeren
Pak uw kat weg bij de plaats waar hij niet mag komen, zet hem rustig steeds op dezelfde voor hem fijne plaats.
Vermijd oogcontact en praat niet als u hem weghaalt van een ongewenste plaats,
maakt u contact dan ziet hij dit als een een spelletje en werkt het averechts.

Leid hem af met een speeltje, als hij ongewenst gedrag vertoont.
Beloon positief gedrag met aandacht.

Gebruik handen en voeten niet om te spelen, uw kat ziet uw handen en voeten dan als prooi. Een kat gaat op een prooi jagen en bijt erin, dat is normaal kattengedrag. Speel met een hengeltje (berg het op na het spelen),  of ander speelgoed zoals balletjes, een propje papier enz. Speelgoed is het leukst als de eigenaar het laat bewegen.

Een kat die sproeit maakt zijn soortgenoten duidelijk dat hij seksueel volwassen is, of zijn eigenaar duidelijk dat hij pijn of stress heeft en dit niet kan veranderen. Vaak wordt er gedacht dat alleen niet gecastreerde katers sproeien, maar gecastreerde katers en poezen sproeien ook. Wanneer u uw kat op tijd laat castreren wordt sproeien om te laten zien dat hij of zij seksueel volwassen is vaak voorkomen. Castreren lost sproeien door stress of pijn niet op, ook wanneer een kat voor de castratie al sproeide is dit inmiddels aangeleerd gedrag en niet altijd op te lossen

Wanneer een kat onzindelijk is, buiten de kattenbak plast of poept, doet hij dat nooit om zijn eigenaar te pesten. Een onzindelijke kat maakt zijn eigenaar duidelijk dat hij/zij een medisch probleem heeft of stress ervaart.
Een kat vindt urinegeur niet vies, zijn neus er doorheen halen helpt dus niet en maakt uw kat angstig en agressief.

Het eerste wat u zou moeten doen wanneer uw kat onzindelijk is of sproeit, is een afspraak maken bij de dierenarts om een medisch probleem uit te sluiten of te behandelen. Voor meer informatie over sproeien en onzindelijkheid; zie de desbetreffende artikelen op deze website.

Een kat in zijn nekvel pakken is erg pijnlijk en helpt niet, dat mag en kan alleen een moederpoes op de goede manier met haar kittens.

Zorg dat uw kat zijn natuurlijk gedrag kan vertonen: jagen, klimmen en krabben.

Kittens worden het best opgevoed door de moederpoes en nestgenootjes, daarom is het erg belangrijk dat ze opgroeien, minstens 13 weken, bij de moederpoes en soortgenootjes. Er zijn situaties waarbij er geen moederpoes aanwezig is, zorg dan in ieder geval dat een kitten opgroeit met soortgenootjes.

Geef uw kat voldoende aandacht, o.a. door met hem te spelen.
Veel katten hebben graag een soortgenoot als speelkameraadje.

* Reageren kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven