Spinnen en pompen

Spinnen is het meest voorkomende geluid dat een kat maakt. Terwijl een kat spint, kan hij ook met zijn voorpootjes pompende bewegingen maken. Spinnen is  meestal een uiting van genoegen; een kat voelt zich prettig op dat moment. Echter spinnen kan ook betekenen dat een kat zich juist niet prettig voelt.

Spinnen
Bij het spinnen trillen de stembanden van de kat mee met de ademstroom. Een kat kan spinnen in elke lichaamshouding met het bekje open en dicht. Spinnen betekent meestal zich goed voelen, tevreden zijn, blij zijn met je aanwezigheid of proberen iets voor elkaar te krijgen bijvoorbeeld eten. Maar katten spinnen niet alleen wanneer ze zich prettig voelen, het kan ook betekenen dat een kat zich helemaal niet goed voelt. Een gewonde kat kan spinnen om zijn eigenaar en zichzelf gerust te stellen. 

Pompen
Pompen wordt ook wel kneden of trappelen genoemd. Als een kat pompt, trappelt hij langzaam met zijn voorpoten op een zachte ondergrond; het is een uitdrukking van zich prettig voelen. Een kitten trappelt met zijn voorpootjes op de buik van de moederpoes en stimuleert op deze manier de melkproductie van de moederpoes. Een kitten is nog niet in staat zijn nagels in te trekken, helaas pompen volwassen katten op een zachte ondergrond ook met hun nagels uit. Slaat een zwaargewicht kat bij het liefdevol trappelen, zijn nagels uit en trekt hij ze langzaam en krachtig weer terug, dan rest de eigenaar niets anders dan op zijn tanden te bijten om het genoegen van zijn maatje niet te bederven.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven