Spinnen, pompen en flemen

Spinnen
Bij het spinnen trillen de stembanden van de kat mee met de ademstroom. Een kat kan spinnen in elke lichaamshouding met het bekje open en dicht. Spinnen betekent meestal zich goed voelen, tevreden zijn, blij zijn met je aanwezigheid of proberen iets voor elkaar te krijgen bijvoorbeeld eten. Maar katten spinnen niet alleen wanneer ze zich prettig voelen, het kan ook betekenen dat een kat zich helemaal niet goed voelt. Een gewonde kat kan spinnen om zijn eigenaar en zichzelf gerust te stellen. 

Pompen
Pompen, het langzaam trappelen met de voorpoten op een zachte ondergrond,  s een uitdrukking van zich prettig voelen. In de kittentijd stimuleert een kitten op deze manier de melkproductie van de moederpoes. Een kitten is nog niet in staat zijn nagels in te trekken, helaas pompen volwassen katten op een zachte ondergrond ook met hun nagels uit. Slaat een zwaargewicht kat bij het liefdevol trappelen, zijn nagels uit en trekt hij ze langzaam en krachtig weer terug, dan rest de eigenaar niets anders dan op zijn tanden te bijten om het genoegen van zijn maatje niet te bederven.

Flemen
Wanneer een kat fleemt ruikt hij iets bijzonders en staart hij met zijn bek een stukje open en de lippen wat opgetrokken voor zich uit. Hij doet dit om de geur beter te kunnen waarnemen. Het gaat hier ook om geuren die voor mensen lang niet altijd waarneembaar zijn. Katten flemen ook als ze elkaar  besnuffelen, ze halen een enorme hoeveelheid informatie uit de geuren die ze dan oppikken, waaronder het geslacht en de mogelijke status van de andere kat.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven