Spelen

Sommige katten weten hoe je de staande schemerlamp aan en uit moet krijgen, andere katten bedienen zichzelf door de koelkast open te maken. Helaas kunnen katten onvermoeibaar trainen en spelen en daarbij ook steeds weer iets nieuws ontdekken wat niet altijd gewaardeerd wordt door hun eigenaren. Kittens oefenen belangrijke bewegingen voor de jacht en de concurrentie met rivalen. Ze leren spelenderwijs kattenmanieren en hun nestgenootjes en de moederpoes corrigeren hen wanneer het spelgedrag niet gewaardeerd wordt, op deze manier leert een kitten omgaan met frustratie. Daarom is het ook zo belangrijk dat een kitten samen met nestgenootjes opgroeit en het nestje pas verlaat wanneer hij minimaal 13 weken oud is. Ook volwassen katten en oudere katten spelen nog erg graag.

In het spel van een kat kun je bijvoorbeeld zien hoe katten met hoge sprongen rond dansen of over speeltjes springen. Ze uiten op deze manier hun overwinning op een prooi die niet zo gemakkelijk te pakken was. Het blijft leuk om te zien hoe een kat met snelle slagen van zijn poot een object over de grond schuift, het de lucht in slingert om er direct naar te springen, het met beide poten te grijpen en daarbij over de kop slaat. Dit leuke spel is een uitlaatklep voor hun jachtinstinct. Het is belangrijk dat katten de mogelijkheid hebben om te spelen, anders kunnen ze een gedragsprobleem gaan ontwikkelen. Het is ook veel leuker wanneer een baasje een object laat bewegen, dan wanneer het stil ligt. Speel bijvoorbeeld met een hengeltje, berg het hengeltje daarna op, spelen met een hengeltje stimuleert natuurlijk kattengedrag: het spelen met een prooi. Speel niet met uw handen en voeten, dat voorkomt krab- en bijtwonden.
Klimmen en klauteren doen katten erg graag, dus een klimmeubel wordt zeer gewaardeerd. Voldoende ruimte om te kunnen bewegen is heel belangrijk.
Een kat gaat ook graag naar buiten, de omgeving moet dan wel veilig zijn: bijvoorbeeld een afgezette tuin, afgezet balkon, of een kattenren. Voedselverrijking (het zoeken van brokken) is erg interessant voor een binnenkat. Een andere kat als speelkameraadje wordt door de meeste katten erg gewaardeerd, mits beide katten goed gesocialiseerd zijn en de nieuwkomer goed geïntroduceerd wordt.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top