Spelen

Het is belangrijk dat katten de mogelijkheid hebben om te spelen, anders kunnen ze een gedragsprobleem gaan ontwikkelen. Katten kunnen onvermoeibaar spelen en trainen en daarbij ook steeds weer iets nieuws ontdekken. Ook oudere katten spelen nog graag.

Kittens
Kittens leren spelenderwijs kattenmanieren van hun nestgenootjes en de moederpoes, die hen ook corrigeren wanneer het spelgedrag niet gewaardeerd wordt, op deze manier leert een kitten omgaan met frustratie. Daarom is het ook zo belangrijk dat een kitten samen met nestgenootjes opgroeit en het nestje pas verlaat wanneer hij minimaal 13 weken oud is.

Tips om spelen nog leuker te maken 
Wanneer een eigenaar een object laat bewegen,  stimuleert dit natuurlijk kattengedrag; het spelen met een prooi. Speel bijvoorbeeld met een hengeltje, berg het hengeltje daarna op.

Geef niet heel veel speeltjes tegelijk, maar wissel ze regelmatig.

Wanneer uw kat niet gewend is om te spelen, kan het zijn dat er niet meteen enthousiast gereageerd wordt. Geef het dan niet op, maar probeer het de volgende dag weer. 

Speel niet met uw handen en voeten, dat voorkomt krab- en bijtwonden.

Klimmen en klauteren doen katten ook erg graag, dus een klimmeubel wordt zeer gewaardeerd. 

Een kat gaat ook graag naar buiten, de omgeving moet dan wel veilig zijn: bijvoorbeeld een afgezette tuin, afgezet balkon, of een kattenren.

Voedselverrijking (het zoeken van brokken) is interessant voor een binnenkat, houd dan wel in de gaten of uw kat voldoende eet.

Een andere kat als speelkameraadje wordt door de meeste katten erg gewaardeerd, mits beide katten goed gesocialiseerd zijn en de nieuwkomer goed geïntroduceerd wordt.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven