Slapen

Voldoende rust en slaap is, net zoals bij mensen, erg belangrijk voor uw kat. Hij rekent dan ook op u, om voor rustige, comfortabele, warme en veilige slaapplekjes te zorgen in huis, zodat hij zich in alle rust kan wijden aan zijn favoriete bezigheid. Zestien uur slapen is het gemiddeld aantal uren dat katten zich per dag veroorloven.
Mensen slapen meestal ’s nachts, terwijl katten van nature hun slaap spreiden over 24 uur. Ze passen hun levensstijl echter aan, aan de levensstijl van hun baasjes, dus slapen daarom ook ’s nachts meer dan overdag. Kittens en seniorkatten hebben de meeste slaap nodig. 
Katten slapen het liefst ook daar waar hun personeel gezellig bij elkaar zit, mits het niet te druk is, dan trekt hij zich vaak terug. Als u niet wilt dat uw kat op een bepaalde plaats slaapt moet u vanaf het begin consequent zijn. Zet de kat net zolang op de grond, totdat hij opgeeft. Wanneer u niet in de buurt bent en de favoriete plek beschikbaar is, zal hij zich daar weer nestelen. Als hulp om katten niet op bepaalde plaatsen te laten slapen, kan het helpen om ze neer te zetten in een comfortabel mandje met daarin een gedragen kledingstuk. De beledigde kat kan zich dan in dat mandje terug trekken.

Katten kennen verschillende slaaphoudingen
Wanneer katten in diepe slaap zijn, kunnen sommige spierpartijen zich samentrekken. Soms maakt een kat in deze diepe slaap ook geluid, waarschijnlijk droomt hij dan. Tijdens deze diepe slaap zijn de ogen stijf dicht en zijn de oren uitgeschakeld. Spiersamentrekkingen in de slaap van een kat kunnen ook een neurologische oorzaak hebben, zoals epilepsie. Bij twijfel en/of als u ook ander vreemd gedrag opvalt, is het handig om een filmpje te maken van de spiertrekkingen van uw slapende kat en dit aan de dierenarts te laten zien.
Een ontspannen kat trekt zijn voeten onder zijn voorpoten en krult zijn staart rond zijn lichaam. Op deze manier laat hij zien dat hij zich veilig voelt. Als een kat in zijn slaap zijn buik laat zien, is hij volkomen weerloos en voelt hij zich beschermd en hoeft nergens bang voor te zijn. Een kat kan ook doezelen, dit doet hij meestal in een sfinxhouding, de kat blijft dan alert en dat is zichtbaar door zijn bewegende oren. Gun uw kat na het eten een rustpauze, een kat die net gegeten heeft, heeft tijd nodig om zich schoon te maken en voor een kort slaapje ter bevordering van de spijsvertering.

Als een kat opstaat van zijn slaapje, zult u zien dat hij langzaam opstaat, uitgebreid gaapt, zijn poten één voor één strekt en daarna slepend en rustig aan zijn toer begint. Dit verklaart dat hij zich veilig voelt en niet direct zijn slaapplaats hoeft te verlaten. Met dezelfde rust zal hij gaan slapen, hij snuffelt even, draait enkele keren, probeert een paar posities uit, poetst nog wat en gaat dan lekker liggen .Een kat valt vaak gewoon om van de slaap na een woeste jacht of een wild spelletje. Omdat deze inspanning de lichaamstemperatuur verhoogd heeft, probeert de kat af te koelen. Dit doet hij door poten en staart zover mogelijk uit te strekken. De buitenlucht koelt het bloed dat door de poten en de staart stroomt af en de lichaamstemperatuur daalt.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven