Seksueel gedrag

Overmatig seksueel gedrag komt het meest voor als een kater of poes niet of niet goed gecastreerd is, maar soms ook wanneer katten wel goed gecastreerd zijn. Er wordt niet altijd een oorzaak gevonden, het is immers ook natuurlijk gedrag. 

Mogelijke oorzaken voor overmatig seksueel gedrag
Wanneer uw kater overmatig seksueel gedrag vertoont, laat dan eerst controleren of er nog een balletje aanwezig is. Het is in Nederland niet toegestaan een kater te castreren en daarbij maar één balletje te verwijderen. Wanneer een dierenarts één ingedaald balletje aantreft, dient het andere balletje opgespoord te worden en ook verwijderd. Het tweede balletje bevindt zich dan meestal in de lies of in de buikholte en kan door het maken van een echo in beeld gebracht worden. Echter niet elke dierenarts vindt het tweede balletje of vindt het noodzakelijk het te verwijderen. Het komt dus voor dat een gecastreerde kater één niet ingedaald balletje heeft. Uiteraard kunnen er ook twee niet ingedaalde balletjes aanwezig zijn. De penis van een goed gecastreerde kater behoort glad te zijn, weerhaakjes op de penis kunnen een aanwijzing voor een nog aanwezig niet ingedaald balletje. Zijn beide balletjes verwijderd, dan kan de productie van testosteron in de bijnieren de oorzaak zijn van zijn overmatig seksueel gedrag. In de balletjes wordt 95% van de testosteron geproduceerd, in de bijnieren 5%. Bijnieren produceren extra hormonen onder invloed van stress, dat zou een reden kunnen zijn die u herkent en waarmee u uw kat kunt helpen.

In de volksmond wordt het onvruchtbaar maken van een poes, steriliseren genoemd. Technisch gezien worden ook poezen bijna altijd gecastreerd, de eierstokken worden dan verwijderd. Vaak wordt een gezonde baarmoeder niet verwijderd. Als een poes daadwerkelijk gesteriliseerd wordt, worden de eierstokken onderbroken en niet verwijderd. Na een sterilisatie blijft de poes vrouwelijke hormonen aanmaken en wordt ze nog krols. Ook gecastreerde poezen kunnen onder invloed van hormoonproductie in de bijnieren, overmatig seksueel gedrag vertonen. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven