Veel miauwen

Sommige katten miauwen erg veel, dit kan verschillende oorzaken hebben zoals: een medisch probleem, krolsheid, dementie, aandacht vragen, verveling of stress. Er zijn ook bepaalde oosterse rassen zoals Siamezen die hun stembanden meer gebruiken dan andere rassen.

Een medisch probleem
Veel miauwen kan een uiting van pijn zijn, daarom is het belangrijk om eerst een dierenarts te bezoeken om een medisch probleem uit te sluiten of te behandelen.

Krolsheid
Een krolse poes zal vaak veel en hard miauwen om de aandacht te trekken van de katers in de omgeving. Behalve voor u is het voor de kat ook niet fijn om krols te zijn. Door op tijd uw kat te laten castreren voorkomt u een krijsende poes en een nestje. Pas op, een poes kan ook stil krols zijn en dus zwanger worden zonder dat u merkt dat ze vruchtbaar is.

Dementie
Oudere katten kunnen veel gaan miauwen als ze last krijgen van dementie. De diagnose dementie is moeilijk te stellen bij katten. Als alle lichamelijke oorzaken zoals bijvoorbeeld een slecht gehoor, een slecht gezichtsvermogen, een verstoorde nierfunctie of een slechte schildklierfunctie zijn uitgesloten, kan bij een oudere kat de diagnose dementie gesteld worden. In het artikel genaamd dementie op de website kunt u lezen hoe u uw dementerende kat kunt helpen.

Aandacht vragen
Uw kat heeft recht op veel aandacht van u, maar als uw kat geleerd heeft dat miauwen aandacht van u oplevert wanneer hij dat wil, zal hij dat vaker gaan doen. Dit gedrag kunt u verminderen door het te negeren en hem te belonen met aandacht wanneer hij stil is. Uiteraard kunt u het miauwen pas negeren als u weet dat uw kat niet miauwt door, bijvoorbeeld één van de mogelijke oorzaken genoemd in dit artikel. Wanneer uw kat vooral in de nachtelijke uurtjes veel miauwt, kan het artikel genaamd; “nachtrust verstoord” op deze website u mogelijk helpen.

Stress
Katten houden niet van veranderingen in hun territorium, dit kan stress veroorzaken, dit kunnen ze uiten door te gaan miauwen. U kunt uw kat hiermee helpen door hem langzaam te laten wennen aan veranderingen. Op deze website kunt u lezen hoe u kunt helpen o.a. in de artikelen genaamd: stress, verhuizen, gezinsuitbreiding en nieuwe kat komt thuis.

Oosterse rassen
Siamezen en andere oosterse rassen kletsen graag met u; ze miauwen luider en vaker dan andere rassen, wanneer u steeds reageert stimuleert u dit gedrag. Vindt u deze kletskousen storend; kies dan niet voor een oosters ras.

Goed om te weten
– Katten eten graag meerdere keren per dag kleine porties.
– Ook oudere katten spelen nog graag.
– Speelgoed regelmatig wisselen, stimuleert spelen.
– Als u speelgoed laat bewegen, is spelen nog leuker.
– Katten hebben voldoende ruimte nodig; toegang tot meerdere kamers.
– Kittens hebben een soortgenootje als speelkameraadje nodig.
– Ook een volwassen kat kan blij zijn met een soortgenootje als speelmaatje.

Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven