Nachtrust verstoord

Regelmatig voorkomend ongewenst kattengedrag is het eindeloos miauwen, of op een andere manier aandacht vragen in de nachtelijke uurtjes. U kunt daar behoorlijk chagrijnig van worden, zeker als de plantenspuit, uw kat boos toeschreeuwen en gooien van een pantoffel u niets opgeleverd heeft.

Mogelijke oorzaken en oplossingen
Pijn en ongemak
Ga eerst met uw kat naar de dierenarts om een medisch probleem uit te sluiten of  te behandelen, voordat u aan een andere mogelijke oorzaak denkt.

Dementie
Oudere katten kunnen last hebben van dementie. Dementie is niet te genezen, maar u kunt uw kat wel helpen om het leven met dementie aangenamer te maken. Hoe u dat kunt doen kunt u lezen in het artikel genaamd dementie op deze site.

Nog niet gecastreerd
Een poes kan krols zijn en een kater kan op zoek willen gaan naar een krolse poes, wanneer uw kat nog niet gecastreerd is.

Verveling        
Verveling kun je verminderen door ’s nachts andere speeltjes te geven dan overdag en de speeltjes regelmatig te wisselen. Voedselverrijking (het verstoppen van brokjes), kan ook helpen om uw kat te vermaken. Een kat jaagt vooral wanneer het donker is, bij onze huiskat is spelen een vervanging van jagen. Speel uitgebreid met uw kat voordat u gaat slapen, dit kan helpen om u te laten slapen. Veel katten hebben ook graag een kattenvriendje om mee te spelen.

Honger
Een kat eet graag kleine hoeveelheden verspreid over 24 uur. Zorg daarom ook ’s nachts voor brokjes, gebruik daarvoor eventueel voedselverrijking.

Aandacht vragen
Miauwen; voor een kat is dit een effectief middel om aandacht te krijgen, bijna iedereen praat vriendelijk of boos terug wanneer een kat miauwt. De enige oplossing voor dit probleem is volledig negeren en vooral volhouden. Elke actie van u, vriendelijk of boos, betekent doel bereikt voor uw kat. Wanneer u in dit proces één keer reageert, kunt u weer helemaal opnieuw beginnen.


Kat maakt deur open
Wanneer uw kat niet op de slaapkamer mag komen en de deur open krijgt door aan de deurklink te gaan hangen, kunt u de klink van de deur omlaag zetten of de klink eventueel vervangen door een draaiknop. Plaats de klink niet omhoog; uw kat kan zich dan verwonden of bekneld raken tussen de deur en de klink. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven