Lichaamstaal

Naast het maken van geluiden communiceren katten met elkaar en met mensen via lichaamstaal. Ze gebruiken hiervoor o.a. hun staart, oren, poten, snorharen, ogen, kop en lichaamshouding.

De staart
De staart is zeer expressief: in het artikel genaamd kattentaal in de rubriek gedrag op deze website wordt het communiceren via de staart uitgebreid beschreven.

De oren
De oren van de meeste katten staan rechtop. Kattenoren kunnen als een antenne ronddraaien om geluid op te vangen. Een kat die heerlijk ligt te doezelen, ligt vaak helemaal stil op zijn bewegende oren na, hieruit blijkt dat de kat alert is. Als de oren plat naar achteren staan, is dit meestal een uiting van agressie of angst. Als een kat met zijn oren klappert, of zijn oren naar de zijkant wijzen, is het tijd om naar een dierenarts te gaan omdat hij waarschijnlijk last van jeuk of pijn aan zijn oren heeft.

De poten
Een moederpoes zal haar kittens met haar poten vasthouden als ze ze gaat wassen. Katten gebruiken hun poten ook tijdens een gevecht om de vijand tegen de grond te drukken en te houden, of een flinke mep uit te delen. Maar een tikje op de wang of de neus van een andere kat of in het gezicht van een mens, met ingetrokken nagels, betekent: ” ik vind je lief “. Als een kat een voorpootje optilt en geen medisch probleem heeft, weet hij op dat moment niet wat hij moet doen, hij aarzelt.

De snorharen
De snorharen kunnen alle kanten op staan. Wanneer een kat tevreden, of geïnteresseerd is staan de snorharen horizontaal of naar voren. Is een kat bang of agressief, dan staan de snorharen naar achteren. Katten hebben lange snorharen, de snorharen dienen ook als tastzintuig en mogen daarom nooit korter geknipt of afgeknipt worden.

De ogen
De ogen staan soms wijd open, vol belangstelling waar u mee bezig bent, maar grote ogen kunnen ook angst uitdrukken. Wanneer een kat geniet, zijn de ogen half gesloten. Grote pupillen, terwijl er voldoende licht is, kunnen duiden op pijn en/of stress. Als een kat twee ongelijke pupillen heeft, is het noodzakelijk dat u meteen contact opneemt met een dierenarts. Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van een ernstig oog probleem of een neurologisch probleem. Katten hebben ook een knipvlies: dit is een wit vlies dat gedeeltelijk of helemaal over de oogbol zichtbaar kan zijn. Ook dan is het noodzakelijk dat u meteen contact opneemt met een dierenarts, uw kat geeft namelijk aan dat hij zich behoorlijk ziek voelt.

De kop
Met zijn kop wrijft een kat tegen u aan om uw aandacht te trekken of als teken van aanhankelijkheid. Katten geven ook kopjes aan elkaar, als ze elkaar lief vinden. Kopjes worden ook gegeven aan uw meubels en andere voorwerpen in de omgeving van een kat, op deze manier geeft de kat zijn geur af in zijn territorium. Als een kat met zijn kop omhoog voor de deur zit wil hij dat u de deur open doet, zit hij met zijn kop omlaag dan bevindt zich iets interessants aan de andere kant van de deur.

Lichaamshouding
Ligt een kat met zijn pootjes keurig onder zich gevouwen en zijn staart om het lichaam gekruld, dan is dat een teken dat hij zich tevreden en onbedreigd voelt. Een kat die rechtop voor een raam zit is geïnteresseerd in iets wat hij aan de andere kant van het raam ziet. Zodra hij iets waarneemt wat hij als een bedreiging ziet, bijvoorbeeld een vreemde kat, zwaait hij met zijn staart en kan hij een dreigend geluid maken. Wanneer u uw kat beledigd heeft, zal hij met zijn rug naar u toe gaan zitten en zichzelf gaan wassen.

 

* Reageren op dit  onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven