Kattentaal

Een kat is geen kuddedier, maar heeft wel graag gezelschap van soortgenoten en mensen. Belangrijk is wel een goede socialisatie van een kitten, om te kunnen genieten van gezelschap. Een kat communiceert door het maken van verschillende geluiden en lichaamstaal met mensen en soortgenoten, Wanneer een kat vindt dat u hem niet snel genoeg begrijpt, zal hij het volume aanpassen.
Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende kattengeluiden en hun globale betekenis.

Spinnen
Dit klinkt als een goed lopend naaimachientje. Meestal voelt een kat zich lekker als hij spint. Maar een spinnende kat kan ook aangeven dat hij pijn heeft of erg ziek is, hij spint dan om zichzelf en zijn eigenaar gerust te stellen.

Miauwen
Dit geluid maakt een kat voornamelijk om met zijn personeel te communiceren. “ Prrrrrrt “ betekent een vriendelijke begroeting voor mens en dier. Als een kitten haar moeder roept, kan het geluid behoorlijk hard zijn. Wanneer een kitten in gevaar is, dan is het ““ pieuw – pieuw “ van hoog naar laag een veel gehoord geluid.

Mekkeren
Mekkeren: een geluid dat klinkt als “ kek-kek-kek “, maakt een kat van opwinding als hij een prooi ziet. Vaak zwiept de staart dan  hard op en neer, ook een teken van opwinding.

Blazen
Wanneer een kat blaast probeert hij te intimideren om zijn tegenstanders af te schrikken, het is een uiting van angst en/of agressie.

Grommen
Grommen is een dreigement, het gaat vaak over in gillen, waarbij dreiging en angst elkaar afwisselen. Vaak worden hierbij rake klappen uitgedeeld.

Schreeuwen
Een doordringend geluid, dat vooral gebruikt wordt door krolse poezen om te laten horen dat ze beschikbaar zijn.

Hoe een kat zich voelt, wat een kat aan het doen is, is vaak ook af te lezen aan de houding en het bewegingstempo van de staart. Het meest opvallende signalen van de staart. In tegenstelling tot de hond die kwispelt en dan aangeeft dat hij blij is, is een kat geïrriteerd als hij met zijn staart zwiept.

De staart…..

 

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven