Contact

Voor een kat heeft alles wat zich in zijn territorium bevindt een duidelijke geur. Ook elke kat heeft zijn eigen unieke geur en zal die verspreiden in zijn territorium.
Een nieuw mens, dier of voorwerp verandert de geur in zijn territorium, de meeste katten vinden dat niet prettig en gaan dan hun eigen geur afgeven aan de nieuwe mensen of voorwerpen in hun territorium. Geur verspreiden doet een kat door met lichaamsdelen waar zich geurklieren bevinden, langs voorwerpen of mensen te wrijven. Geurklieren bevinden zich op zijn kin, wangen, bovenkant van zijn kop, voetzolen en staartwortel. Helaas kan een kat ook, op een voor eigenaren minder prettige manier, zijn territorium afbakenen en gaan sproeien.

Contact met mensen
Door zijn lichaamstaal laat een kat zien wat hij prettig en niet prettig vindt. Als een kat u vriendelijk begroet zal hij op zijn tenen gaan staan en zijn achterwerk omhoog tillen, zodat u zijn geur afgevende anale zone kunt besnuffelen. Wanneer een kat met zijn neus uw gezicht aanraakt, vindt hij u erg lief. Katten snuffelen graag eerst aan uw hand, voordat ze geaaid worden. Maak een vuist als u aan uw hand laat snuffelen, een open hand kan angstig zijn, die kan de kat grijpen.

Veel katten houden er niet van als ze aangestaard worden, voor hen is het aanstaren van een soortgenoot een bedreiging, meestal het begin van een aanval. Wanneer uw kat u ontspannen aankijkt en met zijn ogen knipperend blijft kijken, vormt u geen bedreiging voor hem. Mensen die bang zijn van katten, zullen de kat blijven volgen met hun ogen. Dit kan de kat als een bedreiging voelen, waardoor hij juist naar die mensen toegaat.

Niet alle katten vinden aaien (altijd) prettig en laten dat door hun lichaamstaal zien. Zeker voor een kat die niet goed gesocialiseerd is, of een negatieve ervaring heeft met handen, zal aaien een verwarrend gevoel geven. De kat zal dan vluchten of zich verdedigen. Voorafgaand aan dit verdedigend gedrag kan een kat de volgende signalen afgeven: een trillende staartpunt, rillingen over de vacht, slaan met zijn staart, onder de handen vandaan zien te komen, grote pupillen, snorharen staan naar achter en oren liggen plat. Wanneer u deze signalen ziet kunt u beter stoppen met aaien. Wanneer u deze signalen niet herkent of niet stopt met aaien, kan uw kat vluchten, bijten of krabben. Hij had u immers gewaarschuwd, dat u die signalen niet herkent weet hij niet.

Het is vaak mogelijk om katten met veel geduld en de juiste manier van benaderen, te leren om te genieten van contact met mensen. Ga bijvoorbeeld op de grond zitten met uw rug naar de kat toe en speel met een hengeltje, of leg een spoor van brokjes naar u toe. Een schuwe kat vindt het ook fijn als u zich klein maakt en op gelijke hoogte met hem bent.
Er blijven echter altijd schuwe katten die contact met mensen nooit gaan waarderen, omdat ze dat in hun kittentijd niet geleerd hebben of negatieve ervaringen hebben met mensen. Informeer en kijk daarom altijd goed naar het karakter van een kat wanneer u een nieuwe kat aanschaft, dit voorkomt teleurstelling en herplaatsing.

Contact met soortgenoten
Als een kat niet geïnteresseerd is in zijn soortgenoot, zal hij oogcontact vermijden. Wanneer hij zijn soortgenoot aankijkt en met zijn ogen knippert, wil hij graag contact. Is zijn soortgenoot ook geïnteresseerd dan zal hij ook met zijn ogen knipperen en zullen ze elkaar benaderen.
Bevriende katten begroeten elkaar door hun flanken, staarten en kopjes tegen elkaar te wrijven. Ook een recht omhoog gestoken staart nodigt een bevriende soortgenoot uit om de anale zone te besnuffelen, waarin zich een klier bevindt die geur verspreidt. 
Kijken katten elkaar doordringend aan, dan zal er een vaak een gevecht volgen. U kunt dat gevecht voorkomen door het oogcontact te onderbreken, door bijvoorbeeld een krant of placemat tussen de katten te houden, zodat ze elkaar niet meer aan kunnen kijken.

In de artikelen genaamd: kattentaal en lichaamstaal, ook in de rubriek gedrag op deze website, vindt u meer informatie over communicatie van katten.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven