Aaien

Mensen vinden het aaien van een kat erg leuk, terwijl niet elke kat dit altijd zo leuk vindt. Als een kat in de eerste 16 weken van zijn leven goed gesocialiseerd is, dat betekent dat hij regelmatig op een positieve manier met mensen en alles wat hij in zijn dagelijks leven tegenkomt in aanraking komt, zal hij later ook graag contact hebben met mensen. 

Aaien is niet altijd fijn
Wanneer uw kat (op dat moment) niet geaaid wil worden, zal hij dat aan u duidelijk maken. Vaak herkennen de eigenaren deze signalen niet met als gevolg dat de kat uithaalt, hij had immers al gewaarschuwd.

Als een kat niet geaaid wil worden zal hij dit met zijn lichaam duidelijk maken
– Hij zwaait of slaat met zijn staart.
– Zijn snorharen staan naar achteren gericht.
– Hij heeft grote pupillen.
– Hij zal proberen onder de handen vandaan te komen. 
– Zijn huid beweegt alsof hij jeuk heeft.
– Vaak kijkt hij naar de handen die hem lastig vallen.

Stop direct met aaien, wanneer u bovenstaande signalen van ongemak ziet. Op deze manier voorkomt u dat uw handen als iets vervelends gezien gaan worden. Straffen heeft totaal geen zin, het zorgt juist voor meer agressie en het vertrouwen in u verdwijnt. Uw kat begrijpt straf niet en hij had u immers gewaarschuwd; duidelijke signalen gegeven. Dat u die signalen niet herkende weet hij niet. Wanneer uw kat aaien niet prettig vindt, laat dan het contact van hem uitgaan. Geef hem een korte aai, wanneer hij contact zoekt. Speel met hem zonder handen, met een balletje of hengeltje bijvoorbeeld (laat de kat niet alleen met het hengeltje). Met veel geduld, kunt u dan proberen de tijdsduur van zijn tolerantie te verlengen. Als u een kat wilt laten wennen aan mensenhanden en zelfs wilt laten genieten daarvan, helpt het wanneer u zich klein maakt, zodat u op gelijke hoogte met hem bent als u hem aanraakt. Zorg dat de kat u aan ziet komen en laat hem eerst aan uw hand snuffelen. Als uw kat aaien plotseling niet meer prettig vindt, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan, mogelijk ontwijkt hij uw handen omdat aanraking pijnlijk is.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.  

Scroll naar top