Bijgeloof

Katten, vooral zwarte katten, hadden het door bijgeloof regelmatig zwaar te verduren in vroegere tijden.

Het begon goed
Het begon eigenlijk zo goed voor de kat: voor de oude Egyptenaren was de kat heilig! Ze gingen er vanuit dat katten een ziel hadden. Katten werden na hun dood gebalsemd en gemummificeerd. Hun graven werden zelfs voorzien van geschenken. De kattengodin Bastet was zeer belangrijk in de Egyptische godsdienst. De tempel Bastet bij Bubastis in de Nijldelta was het centrum van de kataanbidding.

Zwarte, witte en schildpadkatten
Een heks kon zichzelf moeiteloos in een zwarte kat veranderen. Katten op hun beurt konden na zeven jaar dienst in een heks veranderen. Men hoort een kat ook niet te naderen: één van de redenen waarom heksen verdacht werden van het zich vermommen in een kat, zo konden ze zich dan onopgemerkt verplaatsen. Geen wonder dat men in de Middeleeuwen erg oppaste als een zwarte kat het pad kruiste.
In China waarschuwt een zwarte kat mensen om extra op hun hoede te zijn en zo ongeluk te voorkomen.
De oude Scandinaviërs schreven heel wat onheil toe aan de dertien heksen die elke vrijdagnacht in gezelschap van zwarte katten de heksensabbat vierden, onder leiding van de godin Freya nog wel, de vrouw van oppergod Odin. 
In Engeland bracht de zwarte kat juist geluk en de witte kat ongeluk.
De schildpadkat daarentegen, brengt rijkdom en een kat met drie kleuren beschermt uw woning tegen brand.

Contact tussen katten en mensen
Meisjes die katten goed voeren, staat een rijk huwelijk te wachten, of op zijn minst eentje met zon en vrolijkheid op de bruiloft.
De Germaanse godin van de vruchtbaarheid, liefde en schoonheid Freya liet haar wagen door wilde katten voorttrekken, zo reden de samen door de wolken.
Wie een kat schopt krijgt reuma. 
Mensen die een hekel hebben aan katten, zullen in de regen begraven worden. Vroeg of laat staan ze op uit hun graf met Halloween… als kat, dat dachten de Kelten tenminste.
Als een kat zich wast, komt er een gast. Wrijft hij over zijn neus dan komt er aangenaam bezoek.
Komt een kat te dicht bij je mond, dan zou de adem uit je lichaam gezogen worden.
Sterft een kat in uw huis, dan brengt dat ongeluk.
Men zag de blik van de duivel in de ogen van de kat, ook het feit dat het een nachtdier is telde waarschijnlijk mee.

De kat als weersvoorspeller
Als weersvoorspeller kan een kat goed en slecht weer voorspellen. Wast hij zich met de haren mee, dan wordt het mooi weer.
Poetst hij tegen zijn haren in, dan komt er regen.
Zit een kat met zijn rug naar het vuur, dan komt er regen, storm of sneeuw. 

Bekende katten in de 20e en 21e eeuw
In tekenfilms speelt de kat nog vaak, de rol van schurk. Zo heeft de boze tovenaar van de smurfen de kwaadaardige kat Azrael als metgezel. Amerikaanse heks Sabrina, heeft de eigenwijze, pratende kat Salem die spioneert voor een oudere gemene heks. En niet te vergeten de sympathieke muis Jerry die erg veel last heeft van zijn belager kat Tom.
Gelukkig bestaat er ook een aantal films en documentaires waarin katten op een positieve manier de hoofdrol spelen, enkele voorbeelden hiervan zijn: Minoes, Garfield, a street cat named Bob, Poeslief en Abatutu. 

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven